Golfbanor utomlandsNyheterSpanien

En värdig skådeplats för en stor matchtävling

Finca Cortesin på spanska solkusten är värd för Solheim Cup och utöver att banan har många fantastiska hål som passar för matchspel är hela anläggningen en perfekt skådeplats för ett arrangemang av den här digniteten.

Sedan Finca Cortesin öppnades har man stått värd för Volvo World Match Play Championship inte mindre än tre gånger, 2009, 2011 och 2012. När det nu är dags för den största matchtävlingen på damsidan, Solheim Cup, får tjejerna njuta av den förstklassiga servicen och femstjärniga lyxen på en komplett resort med prisbelönt hotell, imponerande spa och fin beach club. Ja, och så den imponerande mästerskapsbanan då.

Mellan hav och berg

Finca Cortesin ligger mellan Marbella och Sotogrande, med det glittrande medelhavet på ena sidan och Casares-bergen på andra sidan. Liksom många andra platser på solkusten har fastigheterna vuxit upp som svampar ur marken och på vägen in till den GEO-certifierade resorten är det som att köra genom ett större bostadsområde med den ena imponerande kåken efter den andra. Tacksamt nog är själva banan dock inte kantad av hus som på många andra anläggningar i Spanien.

På en rejält kuperad mark har Cabell Robinson, som ritat ganska många banor i Spanien, lagt ut en mästerskapsbana som från backtee är en av Europas längsta, runt 6800 meter, med målet att ”inget hål ska hålla något annat än mästerskapskvalitet”. Eftersom banan rankas mycket högt i Spanien och blivit en mycket populär destination för många som vill satsa lite på en upplevelse utöver det vanliga får man säga att herr Robinson nog lyckats ganska väl.

Redan i entrén andas Finca Cortesin klass och stil, och upplevelsen är femstjärnig i såväl receptionen som på terrassen med utsikt över rangen och några av golfhålen på andra sidan. Efter en trevlig lunch och ett glas vin i solen går vi ned till rangen där våra bagar redan står färdiga på golfbilarna. För golfbil ska man nog ha här om man inte är ute efter ett rejält träningspass backe upp och backe ned samt några längre transportsträckor.

Mjukstart?

Inledningen med ett halvkort par 4 som spelas nedför känns som en bra mjukstart. En wedge in på green ger en bra birdiechans som slås lite för hårt och en lite för aggressiv parputt ger en retur som sedan faller mer än man kunde tro och bara precis faller i från sidan. Hala greener med luriga unduleringar är ett genomgående tema och det gäller att vara noga med både greenläsning och farten.

Trean är ett utmärkt par 5-hål som spelas runt en stor damm och ofta nämns som en av banans bättre, men fyran förtjänar också ett omnämnande. Det är ett drivbart hål, dogleg vänster med en högt placerad tee där man måste slå över ett glittrande vatten om man vill ha en eaglechans. Det finns också rimligt med plats för att rädda sig om man skulle missa greenen. När tjejerna kommer hit talas det också om att ha detta som inledningshål så att matchnerven kommer igång direkt.

Avgörande matchhål

Inrundan börjar direkt med ett spektakulärt hål, ett par 3-hål med ett dramatiskt fall ned mot greenen och fina vyer över bergen. Efter det kommer nästa pärla, ett tufft par 5 med dubbelt dogleg och några hål senare kanske det mest spännande matchhålet, 13. Gott om plats från tee, men med vatten diagonalt över hålet och greenen skyddad av både bunkrar och träd. Här får vi också besök av en Finca Cortesin-anställd som generöst erbjuder oss vatten, frukt och en utsökt kall soppa som är perfekt i solen och värmen.

Hela vägen in bjuder banan sedan på tuffa utmaningar som kan bli avgörande i en spännande match, som det tajta greenområdet på 14, den branta backen på 15 och de tuffa greenområdena på de sista tre hålen. Efter rundan är det knappt lönt att räkna ihop scoren eftersom ett par birdies och några par inte räcker för att väga upp de dubblar som man fått skriva upp efter att ha missat på fel ställe.

Gå fram en tee

Även med bra spel är det en rejäl utmaning och om man vinglar lite från tee eller på inspelen så blir det genast en rejäl utmaning att rädda par. De många upphöjda greenerna med runoffs kräver att man levererar ett vasst närspel. Om man någon gång ska svälja stoltheten och gå fram en tee (eller två) så är det här.

Det är definitivt en av de svåraste banorna man kan spela, men trots det har vi njutit av de fantastiska kvaliteterna från perfekta utslagsplatser och fairways till saftiga ruffar, ett hundratal bunkrar och de välmanikyrerade greenerna med Bermuda-gräs. Det enda som slår banan på Finca Cortesin är den enastående service som levererats av den gemytliga och tillmötesgående personalen.

Efter rundan och en svalkande gin & tonic på terrassen lastar vi in oss i bilen och kör tillbaka mot vår hyrda lägenhet i Marbella. Hade vi planerat bättre skulle vi i stället bott på hotellet här och njutit av deras stora spa samt avnjutit en middag i gourmetrestaurangen Schilo där de asiatiska specialiteterna fått mycket beröm. Det får bli nästa gång då vi kan utnyttja vår egen rutin på banan och har sett hur tjejerna tar sig an den.

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights