Äta & Bo

Gör din egen hälsosamma marinad till grillspetten

Marinader höjer varje måltid. Men färdiga marinader bör undvikas eftersom de innehåller mycket salt och socker. Om du gör din egen marinad har du full kontroll över både innehåll och smak.

Gör en utsökt vitlöksmarinad till grillmat i sommar

Det finns en enkel tumregel. Syftet med marinering är först och främst att ge grillmaten extra smak.
– Vi har en tumregel – KOS. Det är förkortningen krydda, olja och syra, och är allt du behöver för att göra den perfekta marinaden, säger Anette Hansen, matkonsult på MatPrat.

grönsaker på spett

En marinad bör innehålla matolja, kryddor och en sur vätska. Oljan absorberar smaken från kryddan och överför kryddsmaken till köttet.

lök

Olika typer av kryddor kan användas som smakämnen. Torkade kryddor eller färska örter, som timjan, rosmarin, oregano eller salvia, lök och vitlök är också goda smaker. Den sura vätskan kan vara vinäger, vin, citronsaft, sur mjölk, yoghurt eller liknande.

Ge liv och färg till maten.

Det finns många smakämnen och kryddor som du kan använda som ersättning för salt. Sura ingredienser som vinäger, citron eller lime är utmärkta för kött- och fiskrätter, förutom att de är lämpliga för olika grönsaker, såsom sparris, broccoli eller i en sallad, säger Hansen.

grillspett

Lök, såsom vitlök, schalottenlök och vårlök, färska örter som persilja, rosmarin, timjan, koriander, basilika, mynta eller oregano och hackade tomater passar bra till det mesta och tillsätt så mycket smak att du inte kommer att sakna saltet , Avslutar Hansen.

Foto PixlBay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights