Grönt ljus för högsta proffstourerna i Sverige

Från och med 1:a juli startar årets säsonger på Nordic Golf Tour och MoreGolf Mastercard Tour upp i Sverige. Det har Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden nu beslutat, efter att Folkhälsomyndigheten den 29 maj uppdaterade sina riktlinjer kring tävlingsidrott.

 – Med full förståelse och respekt för rådande situation och de svåra beslut myndigheter och regering behöver ta, är det en stor lättnad att de som försöker leva på sin idrott, i det här fallet golf, får möjlighet att göra det. De får helt enkelt tillbaka sina jobb, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

Tourstart i Katrineholm

Först ut att spela tourgolf på svensk mark i år blir herrarna på MoreGolf Mastercard Tour. 2–4 juli besöker de Katrineholms Golfklubb för Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson. Herrtouren återstartar därmed säsongen 2020. Två tävlingar hann spelas i februari, på Lumine Golf i Spanien, innan avbrottet.

Första planerade tävlingen på damernas Nordic Golf Tour är GolfUppsala Open som spelas 23–25 juli på Söderby Golf. Tävlingen blir starten på nya Nordic Golf Tour, ett nordiskt samarbete mellan förbunden i Sverige, Norge, Danmark samt PGA of Sweden, med syftet att höja intresset för proffsgolf för damer. 

Glädjande besked för yrkesidrottarna

–  Det känns mycket bra att vi kan starta upp tourerna igen. Att tävla är en viktig del av en spelares utveckling och den här perioden har varit prövande. Spelarna har tränat och jobbat hårt för att komma ur detta starkare och bättre, men det är en utmaning att hålla motivationen uppe när osäkerheten är stor, säger Katarina Vangdal, förbundskapten.

– Det är högtryck i Golfsverige för men för yrkesspelarna har tiden varit oerhört krävande då rådande omständigheter har omöjliggjort tävlingstillfällen och därmed även möjligheten till sitt yrkesutövande. SGF och PGA arbetar mycket nära i frågan och har följt utvecklingen och de rekommendationer och riktlinjer som myndigheter gett. Vi har gjort allt för att få igång tävlandet så fort det bara varit möjligt. Det är glädjande att vi nu kan komma igång med tourerna och att spelarna kan återuppta sitt tävlingsspel, säger Johan Hampf, VD på PGA of Sweden.

Uppdaterade tävlingsprogram

De båda tourernas tävlingsprogram har reviderats en del inför starten i juli. Här finns aktuella tävlingsprogram, med reservation för eventuella ytterligare ändringar:

MoreGolf Mastercard Tour

Datum            Tävling                                                                            Spelplats       

2–4/7             Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson                    Katrineholms Golfklubb       

14-16/7          Barsebäck Resort Masters                                                Barsebäck G&CC, Masters Course               

22–24/7         Stockholm Trophy                                                            Vidbynäs Golf, North Course

Vidbynäs

26-28/7          SM Match presented by Greatdays                                   Österåker Golfklubb, Öster by Stenson       

30/7–1/8        PGA Championship Bråviken Open                                    Bråvikens Gofklubb             

12–15/8         Landeryd Masters by LiveCaddie                                       Landeryds Golfklubb, Vesterby                   

2–4/9             Tanumstrand Fjällbacka Open                                           Fjällbacka Golfklubb            

22–24/9         Visby Open by Destination Gotland                                   Visby Golfklubb                   

7–9/10           Lindbytvätten Tour Final by Ekerum                                  Ekerum Resort

Det är glädjande att Barsebäck Golf & Country Club åter finns med som spelplats. Den planerade tävlingen i maj ställdes in på grund av pandemin men när touren nu startar finns ändå en tävling på Barsebäck med i tävlingsprogrammet.  

Nordic Golf Tour

Nordic Golf Tours tävlingsprogram säsongen 2020 blir helsvenskt. Det blir besök i Uppland, Västmanland, dubbla tävlingar i Skåne, Bohuslän och Öland.

Datum            Tävling           Spelplats       

23–25/7         GolfUppsala Open                                                            GolfUppsala Söderby           

6–8/8             Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider              Västerås Golfklubb              

13–15/8         Swedish PGA Championship presented by Ahlsell              Allerum Golfklubb               

20-22/8          Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun                         Tegelberga Golfklubb          

28-30/8          Didriksons Skaftö Open                                                    Skaftö Golfklubb                  

7–9/10           SM Match presented by Greatdays                                   Ekerum Resort

Vissa restriktioner att vänta

Tävlingarna kommer löpande att anpassas efter de rekommendationer som finns för minskad smittspridning. Inledningsvis till exempel utan publik, med start från en tee och inga samlingar varken före eller efter spel – vilket innebär att det inte blir någon gemensam prisutdelning.

Övriga förbundstävlingar 2020

Det är beslutat att årets upplaga av SM Klubblag (Lag-SM, div 1 och div 2), som var planerat att avgöras 15–18 juli, ställs in. Beslut om övriga förbundstävlingar från och med 1 juli, bland annat juniorernas Teen Tour, kommer efter att Folkhälsomyndigheten lämnat besked om allmänna reserekommendationer inför sommaren.

Foto: Göran Söderqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights