NyheterTävlingar

Håkan, 70, slår gärna ett slag för Golfens SM-vecka

Får vi lov att presentera: Håkan Anderson, 70, Golfens SM-veckas okrönte kung! 20 gånger deltagare i Två Generationer Mixed, 15 gånger i individuella klasserna H35, H45, H55, H60 samt elva gånger i Far & Son. Nu är det dags igen: Två Generationer Mixed på Stockholms GK 4-5 juli tillsammans med yngsta dottern Johanna, 26. En lång Golfens SM-vecka-resa fortsätter. Men den började allt annat än bra …

Håkan Anderson kommer från en golftokig familj och har fört traditionen vidare till sina barn och barnbarn. Håkans mamma och pappa spelade, liksom två av hans bröder. Mellanbrodern, pappan och Håkan började dessutom spela samma dag sent 60-tal.

Håkan debuterade i Golfens SM-vecka 1973 med Far & Son på Karlstads golfklubb. På Romeleåsens golfklubb1991 tillsammans med mamma Britt-Marie var första starten i Två Generationer Mixed – året efter att klassen infördes på programmet.

– Vi hade fått en preliminär starttid för finaldagen och skulle ringa och kontrollera starttiden på kvällen. När vi ringde till klubben svarade ingen, så vi åkte ut till klubben i god tid före vår preliminära starttid. När vi kom dit visade det sig att tävlingsledningen räknat fel på tiden, så vår starttid hade precis varit när vi klev ur bilen på parkeringen. Vi blev diskvalificerade. Det var bara att packa in golfbagarna och åka hem igen, berättar Håkan Anderson för Golfbladet och det går att skönja en viss besvikelse trots att det var drygt 30 år sedan det hände.

Så, vad är det då som golfens SM-vecka så speciell?

– Det är både tävling och social samvaro. Du träffar trevliga människor och har roligt tillsammans, berättar Håkan Anderson som har en femteplats tillsammans med yngsta dottern Johanna som bästa resultat – på Gagnefs GK 2013.

– Fast egentligen smäller nog min och pappas topp-tio-placering i Far & Son 1975 på Trollhättans GK högre. Den klassen är bland de mest populära och alltid välfylld.

Individuella klasserna i all ära, men att få spela med sina barn lockar mest.

– Det är en härlig känsla att spela med sina barn, att få spendera tid med dem och se hur mycket av de jag lärt dem om golf som har fastnat. Det är fantastiskt att ha ett gemensamt intresse att dela med sina barn, säger Håkan Anderson.

Två av hans tre döttrar spelar. Den tredje slipper dock inte golfen. Hennes 7-årige son har visat intresse för Sveriges största, individuella idrott och morfar Håkan uppmuntrar barnbarnets nyfunna intresse.

Stockholms GK är Håkans hemmaklubb och dottern Johanna är ”uppväxt” där.

– Jag älskar Kevinge! Den är inte som många andra banor där du bara kan panga på, på stora vida ytor. Du måste tänka till för att lägga dig bra inför nästa slag. Efter restaureringen har den blivit ännu bättre – speciellt greenområdena.

Jonas Widegren, klubbchef Stockholms GK, hälsar alla deltagare till Två Generationer Mixed och Mor & Dotter, också 4-5 juli, välkomna.

– Vi ser fram emot fartfyllda dagar på Kevinge med golfare i flera generationer. Omkring sjuttiofem procent är kvinnor och tjejer, eftersom en av klasserna är Mor & Dotter, en av de klasser vi helst ville arrangera. Vi vet att nyfikenheten är stor på Kevinge golfbana efter restaureringen. Alla bunkrar är i gammal, klassisk vacker stil, byggda med moderna metoder. Här ska vi ha kul!

Text & foto: Thomas Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights