Golfbanor i SverigeNyheter

Lustfyllda dagar i Linköping

Rym från vardagen! Varför inte till Linköping? I denna livfulla stad är kontrasterna många, med en härlig mix av historisk charm och levande kulturliv, god mat och skön golf. Och förstås roliga saker att ägna sig åt däremellan. I Linköping kan du göra vistelsen precis så livad eller lugn som du själv vill ha den.

1 stad

Utan att överdriva skulle man kunna säga att Linköping har det perfekta upplägget; en stad där gammalt möter nytt, norr möter söder och vetenskap möter spiritualitet. Stadens historia går tillbaka ända till vikingatiden och det finns många utmärkta museum och historiska landmärken där man kan ta del av dess förflutna. I folkmun benämnd ”flygstaden” tack vare sin starka koppling till utveckling och tillverkning av stridsflygplan, har Linköping vuxit fram som en stad kring forskning och innovation. En stor del sker förstås på Linköpings universitet, välrenommerat för sin forskning inom teknik och ingenjörsvetenskap.

Svensk ingenjörskonst har även gjort konkreta avtryck på stadsbilden, inte minst genom Göta kanal – ett av Sveriges mest populära attraktioner. Varför inte besöka Bergs slussar och se om epitetet Skilsmässodiket har någon verklig förankring?

Stadens många studenter sätter stor prägel på det blomstrande kulturlivet. Det är med stolthet den kan kalla sig hemort för en rad framgångsrika svenska artister som Louise Hoffsten och Lars Winnerbäck.

Några dagar i en ny stad kräver såklart sin beskärda del av matupplevelser. Den bördiga Östgötaslätten ger råvaror av hög kvalitet och utbudet av utmärkta restauranger och barer är i dag stort. Naturen går även att njuta av med en golfbag på axeln. Öppna landskap, djupa skogar och rikedom på sjöar och vattendrag har medfört goda förutsättningar för fina golfbanor.

2 hotell

Clarion Hotel Slottsparken

Välkänt Linköpingshotell med perfekt läge invid domkyrkan. Lugnt men ändå central. 146 bekväma och modernt inredda rum och sviter. Vill du ta hunden med så är husdjur välkomna (glöm ej att boka djurvänligt rum). Här finns välutrustat gym, relaxavdelning och högst upp en härlig takterrass med jacuzzi. Annars slår man sig ner i den sköna loungen eller tar en drink i baren. Att fika och kvällsmat ingår i rumspriset – varje dag – bidrar såklart till pluspoängen.
Storgatan 76,
www.nordicchoicehotels.se

Hilma Winblads

De gamla stadskvarteren är ett av Linköpings mest besökta turistmål. Här ligger Hilma Winblads, ett pittoreskt och personligt litet Bed & Breakfast. Endast tolv rum inredda i gustaviansk stil, fördelade på två hus, Treportshuset och Fröken Löfgrens Gård. Ett av de bästa boendena för dig som söker lugn och ro, personlig service och charmig miljö.
Kryddbodtorget 1
www.hilmawinblads.se

3 restauranger

Dahlboms Mat & Bar

Grönt, fisk, kött och sött. Menyn hos Dahlboms Mat & Bar må vara kort och koncis i sin indelning, men rätterna som kommer ut från köket är smakrik samling mellanrätter. Vad sägs om att dela tartelett med råmarinerade kammusslor, rostad blomkål i rökt olja, smörbakad piggvar och friterad kalvbräss mellan er?
Nygatan 29
www.dahlbomsmat.com

Stångs Magasin

Välbesökt restaurang invid ån. Hos Stångs magasin i det gamla hamnmagasinet gifter sig den kulturrika miljön med anor och charm perfekt med de moderna rätterna. Med stolthet över den egna Östgötamaten ligger fokus på svenska smaker tillagade på råvaror från småskaliga lokala producenter. Sommartid förvandlas bryggan till en flytande uteservering över Stångån.
Södra stånggatan 1
www.stangsmagasin.se

De Klomp

Gastropub som passar såväl ölfantaster som foodies. Vällagad mat från trakten som man blir glad av och ett av Sveriges största och bredaste sortiment av öl på fat och flaska – lager, ale, trappist, pilsner, veteöl, porter, stout … Till gastropuben med sin bibehållna gamla ölhallsstil kommer en blandad publik, vilket bidrar till den underhållande stälmingen. Från densamma går man varken hungrig eller törstig.
S:t Larsgatan 13
www.deklomp.se

4 golfbanor

Landeryds Golfklubb

Med tre natursköna och varierade 18-hålsbanor erbjuder Landeryds Golfklubb en av Sveriges mest kompletta och största anläggning – eller rättare sagt två, eftersom klubben är uppdelad på två separata platser. En kort bit österut ligger banorna Masters och Classic, som med sina olika karaktärer kompletterar varandra väl. Masters har stått värd för såväl Nordea masters som PGA-mästerskapen, så ställ in dig på utmaningar, visst längdbehov och luriga och snabba greener.

Spelstrategi och precision behövs även på Classic-banan, men här handlar spelet inte om att slå långt utan att arbeta smart. Hög spelglädje, en del vatten och sköna kontraster. Anläggningen söder om stan, Vesterby Links, är som namnet antyder en seasidebana med vissa parkinslag.

Lekfull design av banarkitekten Johan Benestam gör golfupplevelsen unik. De upphöjda greenområdena får tankarna att röra sig till högklassiga banor utanför Sveriges landgränser – snyggt, skojigt och stundtals svårspelat.
www.landeryd.se

Linköpings Golfklubb

Ju fler kockar, desto sämre soppa, brukar det heta. Det stämmer inte i fallet med Linköpings Golfklubb. De första nio hålen, som invigdes av Prins Bertil 1949, ritades av dåtidens bästa banarkitekter. Rafael Sundblom. Efter att han tillsammans med Douglas Brasier adderat de återstående nio hade de skapat en mästerskapsbana av hög klass, en del skog, lite vatten, mycket variation och stundtals välvaktade greener. Sedan drygt tio år tillbaka är Pierre Fulke engagerad för att utveckla klubbens masterplan, vilket borgat för att den klassiska natursköna parkbanan fortsätter att erbjuda den totala golfupplevelsen. Den talar man gärna om, på plats efteråt i den utmärkta restaurangen.
www.linkopingsgk.se

Vreta Kloster Golfklubb

Att man befinner sig i gammal jordbruksbygd blir tydligt när man svänger in till Vreta Kloster Golfklubb. Här i utkanten av Ljungsbro en mil norr om Linköping är landskapet vackert böljande med ekar och vattendrag. Det har banarkitekten Sune Linde utnyttjat till fullo. Varje hål har fått en inbjudande layout och bjuder på stor omväxling. Både flora och fauna är artrika, vilket onekligen bidrar till upplevelsen. Här finns också en separat 9-hålsslinga pay & play-bana, en fin korthålsbana med sex hål, samt bra övningsområden. Även det anrika klubbhuset har koppling till forna tider; ursprungligen byggt som sädesmagasin. Alldeles intill finns sex övernattningsstugor att hyra, här erbjuds även plats för husbil och husvagn.
www.vkgk.se

Bryttsätter Golf

Räcker inte tiden (eller orken) till ytterligare en 18-hålsrond innan hemfärd är Bryttsätters 9:a ett bra alternativ. Denna kompletta 9-håls anläggning har med 20 år i ryggen utvecklats till en utmanande bana som passar alla kategorier av spelare. Banan går runt en skogssjö och den natursköna omgivningen ramar in hålen med kuperad mark, skog och mycket vatten som kommer i spel. Pay & play erbjuds alla dagar i veckan.
www.spelagolf.nu

5 tips

Utforska svensk flyghistoria

Linköping är en central ort för Sveriges flyghistoria. Här har utvecklats många svenska flygplan och görs än i dag. Stadens Flygvapenmuseum är den bästa platsen att lära sig mer om historiska militärflygplan, ta del av berättelser om människorna och tekniken bakom, och inte minst prova på att vara stridspilot för en stund i JAS 39 Gripen-simulatorn. I mitten av juni öppnade den nya utställningen ”Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form” om hur det svenska flygförsvaret utvecklades.
flygvapenmuseum.se

Upplev Göta kanals största attraktion

Det kallas ibland för Skilsmässodiket. Inte så konstigt då att Bergs slussar i Göta kanal är ett mycket populärt attraktionsmål, för nog är det en upplevelse att slussa, eller se på när andra forslas genom kanalens största slusstrappa med de strömmande vattenmassorna. Ett tips är att följa med båten Stockholm i centrala Linköping och njut av en tur över sjön Roxen till Bergs slussar.
www.skeppa.se

Stilla sötsuget

Kexchoklad, Center, Polly, Plopp, Juleskum, Guldnougat, Mums-Mums och såklart Ahlgrens bilar. Konfektyrtillverkaren Cloetta har en diger meritlista och lång tradition. På Tunnbindargatan i gamla Linköping finns en unik 50-talsinspirerad snabbköpsbutik där du hittar ett fullt sortiment av alla deras goda och folkkära produkter. I ”chokladstaden” Ljungsbro mellan Motala Ström och Göta kanal ligger också fabriken som byggdes 1901 av de tre bröderna Cloëtta, som startade firman i slutet på 1800-talet.
www.cloetta.se

Kaffe och kultur

I Linköping har flera av våra främsta svenska artister vuxit upp, däribland stadens stolthet Lars Winnerbäck. Den flerfaldigt belönade musikern och sångaren delar sedan 2016 ut ett eget kulturstipendium –Nyponet – på 100 000 kronor till någon som berikat Linköpings kulturliv. Det första året gick det till Babettes Kafferi & Bageri, en av Linköpings viktigaste mötesplatser för fika, mat och kultur. Sväng förbi det mysiga kaféet för kaffe, bullar och inspiration i form av musik, konst och litteratur från etablerade artister, konstnärer och författare. Passa på att köpa med lite gott stenugnsbakat surdegsbröd till golfrundan.
Stora Badstugatan 4
www.babettes.se

Linköpings domkyrka

Man behöver knappast vara kyrklig för att uppskatta ett besök i Linköpings domkyrka. 110 meter lång och med sitt 107 meter höga kyrktorn är den imponerande, och faktiskt Sveriges bäst bevarade medeltida katedral. Att föregångaren till den gotiska kyrkan började konstrueras här redan på 1100-talet är nästan ogreppbart. Här finns mycket att upptäcka, från blindarkaderna med sina stenfigurer, till läktarorgeln med flera tusen pipor bakom den magnifika orgelfasaden.
www.svenskakyrkan.se/linkoping

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights