Halland stänger ned, men golfbanorna är öppna

Läget i Halland är allvarligt med en omfattande smittspridning i samhället och en utveckling som går åt fel håll. I Kungsbacka har vi en fortsatt allvarlig situation och våra medarbetare sliter hårt för att upprätthålla den samhällskritiska verksamheten.

– Du som är ledig under jul och nyår. Gör kloka val. Använd den här tiden för att bryta smittkedjor och vända den negativa spiralen så att vi kan få en start på 2021 som ger oss hopp om att vi är på väg åt rätt håll. Vi längtar alla efter en vardag utan restriktioner, säger kommundirektör Malin Aronsson.

Restriktiv hallandslinje

Under förra veckan enades regionala rådet i Halland om en fortsatt restriktiv hallandslinje och som fick stor påverkan för föreningslivet. I fredags kom kompletterande restriktioner direkt från regeringen.

– Det är ett allvarligt läge och vi måste göra allt vi kan för att komma ur det. Nu har vi också tydlighet från regeringen. Det känns betryggande att hela Sverige håller samma linje, säger Malin Aronsson.

Halland stänger idrottsanläggningar, bibliotek och mötesplatser

Med anledning av regeringens nya restriktioner stänger kommunerna i Halland flera verksamheter till och med 24 januari:

  • Beslutet om stängning gäller kommunalt drivna idrotts- och fritidsanläggningar både inomhus och utomhus, såsom idrottshallar, ishallar, idrottsplaner, simhallar och liknande. Beslutet gäller för alla åldrar. Undantaget är yrkesmässig träning.
  • För folkhälsans skull uppmanar vi till spontanidrott utomhus, men att inte samlas i grupper.
  • Bibliotek, muséer och mötesplatser stängs.
  • Verksamheter som redan tidigare stängts i samband med de skärpta råden i Halland, till exempel öppna förskolan, turistservice och liknande besöksplatser fortsätter att hålla stängt.
  • Kommunerna följer också uppmaningen om att alla som kan ska jobba hemifrån.
  • De kommunala receptionerna, såsom Kungsbacka Direkt, fortsätter att hålla öppet.

– Jag vill utrycka min tacksamhet till alla de föreningar som håller ut och har hittat alternativa sätt att peppa sina medlemmar. Tack! Många av er gör det på beundransvärda sätt, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef Kultur & Fritid.

Digitala mötesplats

– Vi fortsätter att ha öppet de digitala träffpunkterna för seniorer och under jul- och nyår har vi en telefonlinje igång som äldre kan ringa. För ungdomar har vi öppnat den digitala mötesplatsen Ung i Kungsbacka online, fortsätter Ulrika Granfors.

Verksamheter som håller öppet, såsom till exempel återvinningscentraler, har öppet med de begränsningar som har införts tidigare.

Risk för trängsel i juletider

– Kungsbacka kommun har ett tillsynsuppdrag som rör trängsel och det fortsätter vi med oförminskad kraft. Trängsel är en stor risk för smittspridning, men den viktigaste åtgärden har var och en själv genom att inte bidra till trängsel, säger verksamhetschef Tina Carlson på Miljö & Hälsoskydd.

De senaste veckorna har Bygg & Miljö arbetat hårt med tillsyn och information. En särskild satsning har gjorts för att kontrollera serveringsverksamheter på köpcentrum, serveringsverksamheter i Kungsbacka innerstad som har afterwork och serveringsverksamheter som brukar servera julbord runt om i kommunen.

Bidra ej till trängsel

– Nu fortsätter vi att göra vår tillsyn med de rutiner som vi redan tagit fram med anledning av Covid-19. Vår uppmaning till alla är att ta sitt ansvar och inte bidra till trängsel var du än är, avslutar Tina Carlson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights