Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Har golfspelare sålt sin själ till mammon? - Golfbladet
GolfkrönikorNyheter

Har golfspelare sålt sin själ till mammon?

När jag skriver dessa rader kommer jag osökt att tänka på en bok om golf som skrevs av den mångfaldige vinnaren av British Amateur Championship Peter McEvoy som heter ”For Love or Money” och det är nog precis det som det mesta handlar om när det gäller golf. Kärleken till spelet golf får inte besudlas av pengar, eller kan det vara så att de som tjänar pengar på spelet också kan älska det? 

Golfen har så många dimensioner och är således allting emellan en promenad med klubba och boll till mästare i världens största tävlingar. Som med allting finns det ett sätt att jämföra prestationen mellan golfspelare med olika färdigheter – handicapsystemet.

Golfen har skapat WHS – World Handicap System – (världshandicapsystemet) som har som mål att utjämna skillnaderna i förmåga mellan olika spelare på ett rättvist sätt. Dessvärre har alla utövare öron, ögon och en hjärna och olika fysiska egenskaper som påverkar de egna förmågorna vilket i sin tur påverkar resultatet av att förflytta en golfboll mellan utslaget och hålet.

Är WHS en bra måttstock för optimal rättvisa?

”Golfen har världens bästa handicapsystem för utjämning av prestationsförmågan mellan utövare” sägs det ofta. Jag påstår att detta statement alltid har varit en sanning med modifikation.

Även om det enbart handlar om ära och berömmelse finns tendensen att vinna förmåner genom manipulation lagrad i graden av egentillfredsställelse och andras hyllningar för den egna prestationen. Att på egen hand kunna skapa fördelar i ett system kan vara lockande enligt devisen ”det är risken för upptäckt som skapar brottet”.

I golfens handicapsystem räknas alla resultat om enligt stablefordmetoden (poängbogeymetoden). Det är tillåtet att registrera övningsspel som handicapgrundande.

Jag vill från början konstatera att det inte finns några handicapsystem inom golfen som alltid är rättvisande. Detta gäller både förutsättningarna för dagen för spel och möjligheter att oupptäckt manipulera det gällande systemet. Så länge som varje individ som spelar en golfrunda med ambitionen att göra sitt yttersta för att spela så bra resultat som möjligt är systemet 100%-igt, men i det moment som en enskild individ inte gör sitt allra bästa för att optimera resultatet blir den dagens poängberäknade resultat en form av fusk som strider mot spelets anda (spela bollen som den ligger och banan som den är).

Systemet baseras på att din rättvisande handicap ska vara snittresultatet av de åtta bästa resultaten av de senaste 20 ronderna (oavsett tävling eller träning enligt tävlingsregler). En rond ska bestå av minst 9 hål och annars 18 hål. Vid 9-håls ronder räknas antalet erhållna poäng enligt poängbogeymodellen + 18 poäng som totalresultat vilket därmed blir handicapgrundande. Vid 18 hål gäller det uppkomna resultatet (slagspel räknas om till poäng enligt av slopesystemet erhållna slag).

Låt mig ta en del exempel på vad som kan vara olovligt handicappåverkande (=fusk) beroende på spelarens eget agerande:

  • Du spelar och märker att den här dagen inte är vad du förväntat, och börjar medvetet ta risker i ditt spel för att ”testa” din förmåga och dina prestationsgränser.
  • Du spelar enbart partävlingar som därmed inte blir handicapgrundande eftersom din prestation inte kan särskiljas från din partners prestationer. (Undantag finns!)
  • Du vet att det är en attraktiv tävling till helgen och du går ut och registrerar en score som medvetet är under din normala prestationsförmåga, med avsikt att få höjd hcp.
  • Du spelar med dina golfvänner och accepterar skänkta puttar under ronden som senare registreras som handicapgrundande. OBS! Även din markör fuskar när han/hon vidimerar din score.
  • Du droppar medvetet din boll efter besök utanför det tillåtna området.
  • Du korrigerar bollens läge på ett otillåtet sätt någonstans ute på spelfältet innan du slår ditt slag.
  • Du har flera bollar av samma märke och märkning och ersätter en bortslagen boll i ruffen med en annan utan regelrätta pliktslag.
  • Du kontrollerar vad som behövs (genom en analys av din förteckning med dina 20 ronder) för en handicaphöjning och anpassar ditt spel för att detta ska bli verklighet.
  • Du går medvetet ut och spelar i riktigt uselt väder eftersom du vill bli höjd inför senare tillfällen till tävling. (kommer att justeras med en algoritm via en ”väderkoefficient” till enligt info från WHS).

Världens två stora organisationer USGA och R&A har bestämt att det är nuvarande system som ska gälla i hela världen. Det enda de behöver göra som totalt förändrar handicapsystemet till ett mer rättvist system är att ta bort rätten att göra sällskapsronder till icke handicapgrundande, så erhålls per automatik ett mycket rättvisare system än dagens.

Det mest remarkabla är att någon form av rättvisa aldrig kommer att uppnås ändå, så den enda formen av rättvist spel är egentligen spelet utan handicap, där du alltid enbart räknar slagen.

Att leva i tron att alla världens golfspelare är ”Noble Gentlemen” som aldrig fuskar är att leva i en illusion. Se dig om i din närmaste omgivning, läs tidningar och se på TV och du kommer att se fuskare precis överallt …

Trots denna dystopiska krönika önskar jag alla golfspelare många lyckliga stunder på och utanför golfbanan under 2022!

Text: Johan Lindeberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights