LivsstilPorträtt

Jarmo Sandelin: ”Jag är nykär i golfen”

Han funderade på att lägga golfen helt åt sidan. Men nu är Jarmo Sandelin, 51, glad att stå kvar med båda benen i sporten han kommit att älska. Och suget efter nya segrar har aldrig varit större.
– Jag vill fortfarande vinna tävlingar och jag tror verkligen att jag kommer att göra det igen, säger Jarmo Sandelin.

Ljumma vindar från Indiska oceanen fläktar skönt när Staysure Tour, Europatouren för seniorer, avslutar säsongen i en tvåstegsraket med MCB Tour Championship på Mauritius följt av Seychellerna. På plats finns några av golfens mest namnkunniga spelare; 11 Ryder Cup-spelare, fyra Senior Major-vinnare, tre Ryder Cup-kaptener, två Major-vinnare och två före detta världsettor. Från back in the days, ska tillstås, för när det kommer till herrarnas seniortour är åldersgränsen minimum 50 år.

Jarmo Sandelin slår ut i MCB Tour Championship at Constance Belle Mare Plage. Foto: Getty Images

I princip alla i det 50 man stora startfältet har, förutom ett närmast obligatoriskt silverstänk i håret, åtminstone ett par segrar på sina meritlistor. Med sju internationella segrar varav sex på Europatouren är Jarmo Sandelin en av de mer meriterade spelarna – och kanske en av de mest spelsugna.

– Jag hade en bra start i dag, var fyra under efter åtta hål och gjorde tio raka par in. Så det är en bra start. Banan är i fantastiskt skick och Mauritius är ett toppställe. Det är andra året jag är här nu och förhoppningsvis fortsätter vi att komma hit i tio år till, konstaterar han.

Jarmo Sandelin har varit uppe sedan tidig morgon men ger ingalunda ett sömnigt intryck när Golfbladet träffar honom på Belle Mare Plage på Mauritius, där den första rundan av MCB Tour Championship just avslutats. Han har spelat bra, ligger på delad sjätteplats på minus 4, ett slag efter startfältets andre svensk Magnus Atlevi. Leder gör amerikanen Clark Dennis på minus 9.

Livet leker för Jarmo. Foto: Peter Cordén.

Det finns två vägar att gå för pensionerade elitidrottare. Antigen varva ner rejält och ta igen för allt slit under karriären, eller fortsätta på den inslagna vägen. Jarmo Sandelin valde både och.

Golflusten försvann

Det var nämligen en period då golflusten försvann. Jarmo Sandelin blev hemmapappa och trivdes till en början rätt med att sänka tempot och ägna sig åt att ta hand om familjen. Men att inte längre befinna sig i hetluften på tävlingsarenan gjorde något med honom.

Hål i själen

– Det kändes som att det fanns ett stort hål i själen. Jag har ju alltid tävlat och att plötsligt inte göra det … Efter några år började jag känna en tomhet och jag ville ut igen. När jag väl började tävla igen kände jag hur roligt det var.

Gillar att spela

Under hela karriären har Jarmo Sandelin förblivit skadefri, vilket är en av förklaringarna till att han kunnat fortsätta hålla den höga spelnivån. Det märks att han njuter av att befinna sig där ute, trots att tävlingarna är mindre och prissummorna lägre.

St:Andrews

Fjolåret innehöll visserligen inte någon seger men höjdpunkter saknades inte. I Swiss Seniors Open i Bad Ragaz i juli var han riktigt nära att få in sin första vinst på seniortouren, men slutade till sist på en andraplats. Även U.S. Senior Open Championship i Colorado Springs i slutet av juni och The Senior Open på St: Andrews en månad senare visade han bra form och knep viktiga Order of Merit-poäng.

Längtar till segertalet

– Jag tycker jag har spelat bra hela året och varit i bra form och skjutit lågt. Hade jag bara fått i puttarna så. Man längtar ju till att få hålla ett segertal. Det är därför jag spelar. Jag spelar inte för att komma tvåa eller topp tio. Jag vill fortfarande vinna tävlingar och tror verkligen att jag kommer att göra det igen. Det här är väl sista 15 åren man kan spela så … Fasen, det låter rätt trist, att bara ha 15 år kvar på touren!

Vilka är dina styrkor som spelare?

– Att jag är otroligt envis, tålmodig och har en positiv attityd. Jag skiljer på två saker; jag har det mentala spelet där jag lägger upp en taktik som jag följer till punkt och pricka, slag efter slag. Då spelar det ingen roll om jag i slutändan vinner tävlingen för mentalt har jag gjort vad jag kan. Om det sedan räcker till att vinna tävlingen fysiskt är det förstås ännu bättre. Det mentala spelet är nog en av mina styrkor, att jag orkar hålla på att jaga den där segern.

Känner du att du har kunnat växa i det?

– Absolut. Jämför jag mig själv med hur jag är i dag mot när jag var nykomling på Europatouren så är jag ju 30 år visare. Nu försöker jag bara att hitta en formula och få loss de sista tio procenten och det känns som att jag är på väg. Rent spelmässigt är jag rätt allround. Jag är bra från tee, andraslagen är okej och närspelet också rätt bra. Det är det där sista lilla som saknas. Puttarna. Hamnar de på koppkanten kommer man aldrig att vinna.

Träna rätt, tänka rätt och slå rätt slag

Kanske är det dock den nyfunna kärleken till spelet som är hans främsta styrka. Atmosfären på Staysure Tour är betydligt ödmjukare och mer avslappnad än på övriga världstourer.

– Det är mycket soft values, om vi säger så, säger Jarmo Sandelin och skrattar. Inte hard core direkt. Det är som det var på Europatouren på 90-talet, väldigt kompisrelaterat med en skön gemytlig stämning där alla hänger med på functions och umgås.

Samtidigt ska man komma ihåg att vi fortfarande pratar om världsgolf, om än inte på riktigt lika hög nivå som på PGA och Europatouren. Det är inte några duvungar han konkurrerar med – och fler är på ingång till Staysure Tour. I år fyller såväl tidigare världsettan Ernie Else som vår egen Joakim Haeggman 50 år. Jarmo Sandelin ser fram emot de gör honom sällskap.

– Haeggman har ju haft ett långt break så det ska bli kul att se om han verkligen har tränat och tar det på allvar. Det går definitivt inte att softa runt här!

Tränar lika mycket som förr

För Sandelin själv handlar allt framöver om att träna rätt, tänka rätt och slå rätt slag. Han lägger i princip lika mycket tid på träning i dag som då han spelade på Europatouren, med den skillnaden att han nu kan fokusera på ett helt nytt sätt.

Hur blir jag bättre?

– När jag spelade sista året på Europatouren kom golfen inte på första plats, eller andra eller ens tredje plats. Nu när jag vaknar på morgonen tänker jag: Hur kan jag bli bättre golfspelare? Vad kan jag förbättra? Det är det första jag tänker på, inte om jag ska slappa eller om jag ska jobba med några nya projekt. Jag kan gå hur långt som helst för att vinna igen.

Du fyller 52 i år. Hur ser du på framtiden och din fortsatta proffskarriär?

– Jag ser fram emot de kommande åren med tillförsikt. Jag är öppen för att vara en förebild för alla 50+ och med tankens hjälp ingenting är omöjligt. Jag har lovat mina barn att bli 110 år och det känns som att jag är på rätt väg. Seniortouren är fortfarande rätt liten och jag hoppas att vi kan få den att växa så att ”ungdomarna” när de kommer hit har lite pengar att spela om. Jag kommer att spela alla tävlingar jag kan och lägga mycket tid på fysträningen. Så länge jag styrketränar och stretchar för att behålla flexibiliteten så behöver jag heller inte slå så många golfbollar på rangen. Det svåra är att motivera sig mentalt men jag är ju en obotlig optimist och av ryskfinskt virke och försöker hitta saker som förnyar.

Hur gör du det?

– Genom att utmana mig själv med nya grejer, testa saker som jag inte gjort förut. Om man går i samma fotspår hela tiden så utmanar man inte sig själv. Jag vill ju förnya mig. Jag tycker det är roligt att spela och tävla och det spelar ingen roll om jag är 50 eller 60 eller 70 år. Det är bara tankarna som stoppar ens utveckling. Seniortouren innebär en fantastisk möjlighet som andra idrotter inte har.

Den dagen du väl bestämmer dig för att lägga av helt, vad vill du ägna dig åt då?

– Åka på semester, jävligt lång semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights