Jiménez: ”Jag är en livsnjutare”

Att kalla sig livsnjutare har blivit något av en trend. Om du är en av dem som gör det, då är Miguel Angél Jiménez den ultimata förebilden.
”Miguel, vill du ha lite vatten?”
”Vatten är för fiskar, min vän”.

Sports Illutstrateds-intervjun gjordes förra våren och blev snabbt en klassiker. I ena handen hade han ett rejält glas Bushmills Whisky. I andra en kubansk cigarr han nyss tagit upp från sitt silveretui. Hästsvansen satt perfekt.  Någon månad senare träffade jag honom. Äntligen förstår jag.

Hypokondriker

– Jag kommer från en annan generation. Och jag är ingen hypokondriker. Jag bara döljer inte vem jag är. Om jag vill ha en drink så tar jag en drink, varför skulle jag inte göra det? Är det olagligt att dricka alkohol? Är det olagligt att röka tobak? Så varför skulle jag bry mig om ifall folk ser att jag röker? Jag gör det jag gör och jag gör det öppet.

Miguel är unik

Jag följer touren dagligen. Jag har vänner som tävlar på högsta europeiska nivå. Jag kan bekräfta att Miguel är unik. Thomas Björn kan dricka både en och två öl, men ingen lever som Miguel – i alla fall inte så vi journalister eller åskådare kan se.
– Jag gör vad jag gör och om folk har problem med det kan de sticka tungan i häcken och låta oss andra göra vad vi vill.
– Ja, det kan du citera mig på, säger Jiménez och drar av ett leende.

Firade med Rioja

För några veckor sedan spelade Jiménez Hero Open. Han klev av 18:e green. Lyfte ett glas Rioja i en skålande gest. Hur annars skulle han fira att han spelat sin 707:e tävling på Europatouren och slagit Sam Torrence rekord? Det hade ju trots allt gått 32 år sedan han debuterade.
– Det handlar om att hålla igång. Lite olivolja, espresso, rödvin och några cigarrer, sa Jiménez efteråt.

Njuter av en god måltid

Tillbaka till Sports Illustrated:
– Jag älskar golf som jag älskar livet. Jag njuter av en god måltid. Jag njuter av en god flaska vin. Helst tillsammans med familj och vänner. Båda delarna är essentiella, det är saker som ger livet mening. Livet handlar inte om att födas och att dö, det är vad som händer emellan som betyder något. Därför så blir det detta som jag gör. Jag spelar golf och njuter av det vad som kommer med det.

Träffade en läcker blondin

Det har gått sex år sedan Jiménez gifte sig med den tolv år yngre Susanne Styblo. Levnadskonstnären berättar att de träffades när när Europatouren gästade Österrikiska Atzenbrugg. Jiménez berättar hur den ”snygga blondinen” följde hans grupp de sista åtta hålen.

– Vid ett tillfälle lutade jag mig över till min caddie och sa ”Jag ser vacker blondin där borta. Hon har fina byxor och läcker häck. Jag vill veta exakt var hon är under resten av ronden”. Medan jag väntade på min tur att slå tittade jag bort mot henne och våra blickar möttes för ett ögonblick. Jag log. Hon log tillbaka. Efter ronden gick jag till drivingrangen. Jag såg henne där och vi började prata, på engelska!

Blir likt ett bra vin bättre med åren

Om man med en klyscha ska beskriva Jiménez aningen klichéartade liv, så får man nog säga att han likt ett bra vin bara blir bättre och bättre med åren.
– När jag vann i Hong Kong 2012 så blev jag den äldsta spelaren att vinna på Europatouren, när jag vann där igen 2013 så slog jag mitt eget rekord och när jag vann Spanish Open slog jag rekordet igen. Nu är det bara jag på podiet, etta, tvåa och trea.

Tackar sin hustru

Och han tackar Susanne och sin broder Juan för många av framgångarna.
– Hon håller mig ung. Jag är över 50, säger Jiménez innan han pekar ”söderut”.
– Men där nere är jag 20! skämtar han.

Var nervös som ung

– Haha, nej men om du hade känt mig för 20 år sedan skulle du aldrig tro att det var samma, lugna, person som står framför dig i dag. Den förändringen kommer tack vare många års erfarenhet. När jag började spela golf var jag en nervös kille. Jag var inte rik och hade mycket press på mig varje gång jag tävlade.

– Jag lärde mig att sätta långsiktiga mål. Min bror Juan sa en gång till mig ”om du sätter upp en vägg framför dig så kan du bara se en kort sträcka framför dig och du har en kort väg att vandra”. Ju mer långsiktiga mål du har desto längre väg kan du gå. Jag har fortfarande stora mål och det är därför jag fortsätter jobba hårt.

Pengar gör dig inte lycklig

Jiménez började spela golf när han var 15. Som 18-åring gjorde han lumpen och när han var klar med tjänstgöringen bestämde han sig för att försöka livnära sig som proffs. Som 25-åring debuterade han på Europatouren, och en nivå som han hade lämnat för länge sedan om det inte vore för passionen till spelet.

Älskar att tävla

– Jag älskar att tävla. Hade det inte varit för att jag älskar det så hade jag inte spelat så här länge. Så min ålder så har jag inga problem att gå upp varje morgon för att gå till gymmet, slå bollar, ja för att göra det jag älskar. Det är sådant folk kanske inte ser.

Och går det bra kan man som bekant leva loppan…
– Pengar behöver man för att leva bra. Men det gör dig inte lyckligare. Lycklig blir du när du gör saker som du tycker om. Att samla pengar på hög tjänar ingenting till. Jag använder dem. Jag tycker om Ferraris så jag köper Ferraris. Jag ville bygga en golfakademi så jag gjorde det.

Akademin Miguel pratar om är en närspelsbana, en par 3-bana och en drivingrange. Han lät bygga anläggningen för att göra golfen mer tillgänglig för spanska ungdomar.
– Golf är inte billigt och jag vill att fler ska få möjlighet att prova.

Två killar som provat det där med golf är Jiménez två söner, Miguel Angel, 25, (ja, samma namn som pappa), och Victor, 21. Båda är duktiga spelare.

Giftet i blodet

– De har giftet i sitt blod. Det första de frågar mig när vi ses är om vi ska spela golf.
– De har allt de behöver för att bli bra och de hör mig alltid prata om hur man ska förflytta bollen på ett strategiskt sätt, men de vill slå hårt och långt som alla ungdomar. De massakrerar bollen, delar den. Och jag lovar, det krävs mer än så för att slå mig.

Av Martin Hardenberger
Foto Getty images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights