NyheterPorträtt

John Daly – Sex, droger och skandaler

Det finns ”sex, drugs and rock’n’roll”. Och så finns det John Daly. Möt råtalangen som gjorde succé både på golfbanan och i baren.
– Folk som bara är avundsjuka kan dra åt helvete, säger han.

Röker och dricker

Det har gått ett par veckor sedan glädjetårarna föll längs John Dalys kinder. Exakt ett år efter att den han debuterat på seniortouren vann John Daly Insperity Invitational och sin första golftävling sedan 2004.
– Let’s have a drink, sa han inte helt oväntat efter att ha sänkt den sista putten.

Fick sin revansch

Som vanligt när det kommer till Daly hade det längs med vägen bjudits på dramatik. Han gjorde bogeys på de tre sista hålen – men det räckte och Daly var åter en vinnare. Han som så många de senaste åren mest gjort till åtlöje fick sin återupprättelse. Du ska snart förstå varför.

John Daly

– Du ändrar inte på ditt liv för att någon säger till dig att du ska det. Det måste komma inifrån och jag blomstrar kanske lite senare än andra. Vissa människor växer aldrig upp, och jag erkänner viligt att jag nog är en av dem, säger John Daly i den dokumentär ESPN gjort om hans liv.
– Jag är ung i hjärtat och slår hårt. Vad f-n vill du att jag ska säga?

John Daly

John Daly föddes 28:e april 1966 i Carmichael, Kalifornien. Hans familj flyttade tidigt till Michigan. Och det var där det skulle upptäckas vilken otrolig talang John hade för spelet golf.

På banan gjorde sig John Daly tidigt – och av flera olika anledningar – sig snabbt känd. Spelmässigt var det inte bara tack vare den exceptionella touchen. Hans svingteknik var något utöver det vanliga.

Rörligheten var svår att kontrollera

Daly som aldrig haft en tränare var självlärd, och svingen innebar en rörelse med bara ett syfte; att slå långt. När han drog tillbaka klubban passerade med råge det läge parallellt med marken som de flesta instruktörer rekommenderar. Rörligheten i överkroppen gjorde att han kunde skapa en enorm klubbhastighet, en hastighet som ibland kunde vara svår att kontrollera. När han lyckades kontrollera den gav John Dalys långa slag honom ett stort övertag gentemot konkurrenterna.

Charmat alla

1991 räckte det så långt att han vann PGA-mästerskapen och fyra år senare tog han efter dramatiskt särspel med Costantino Rocca också hem The Open Championship på St Andrews. Den blonde amerikanen med hockeyfrilla hade charmat golfens hemland.

John Daly

– Vad fan vill ni att jag ska säga, inledde Daly sitt tacktal.
De tiotusentals i publiken skrattade innan Daly fortsatte.
– Det här är otroligt, jag finner inga ord. Jag vill tacka alla fans där hemma, men framför allt alla ni som hejade på mig här i St Andrews. Gud välsigne er.
Men längden, och svårigheten att kontrollera den gjorde också att han fick rykte om sig som en riktig ”vilding”.

För Daly fanns inga gränser

I Bay Hill 1998 lyckades han med bedriften att med sin trätrea i handen bli av med hela sex bollar i ett och samma vattenhinder. Från 250 meter försökte han slå över vattnet och gav sig inte förrän han med sitt sjunde försök lyckats. Daly behövde hela 18 slag för att spela banans sjätte hål. Under US Open på Pebble Beach var det dags igen. På det 18:e hålet slog Daly först tre bollar rakt ner i Stilla havet innan han skickade den fjärde in i en närliggande trädgård under den första ronden. Han drog sig ur tävlingen redan efter inledningsvarvet. För John Daly fanns det inga gränser.

Lämnade banan

I Australien kastade han först både putter och boll i ett vattenhinder innan han skrev på ett felaktigt scorekort och blev diskad. Han hade sönder en åskådares kamera. Han slog en annan gång bort alla sina bollar (sju, alla i samma vattenhinder) och lämnade banan mitt under en rond.

John Daly
Spel som lett till rubriker

Den senaste skandalen ägde rum under PGA-mästerskapen på Whistling Straits där han slog tre bollar i vattnet varpå klubban han använt följde efter.

Som om inte det dåliga spelet hade lett till rubriker nog hade John Daly startat sin egen klädkollektion. Den uppmärksammades också den, men inte i positiv bemärkelse. Kläderna var stack ut och var enligt de stora massorna vulgära. Daly bad dem själv mycket stolt vid tävlingsspel. Men i andras ögon hade han förvandlats från hjälte till pajas.

Skratt i rösten

Och nu, så sent under US Masters i april, var det med skratt i rösten golffans pratade om John Daly då de såg hans husbil parkerad intill den närliggande Hooters-baren.

Svårt att hantera kändisskapet

Framgångarna i mitten av 90-talet hade inneburit exponering och kändisskap – en kombination som också ofta medför rikedom. Det var en faktor Daly hade svårt att hantera.

Lögner och svek

Alkohol och droger blev en del av amerikanens vardag och i mars 2008 gick Butch Harmon som då tränade Daly ut i pressen och sade att Dalys ”viktigaste sak i livet” var att bli full. De båda blev ovänner.
– Hans lögner förstörde mitt liv, svarade Daly.

Nykterist

Men någon sanning fanns det nog i Butch Harmons uttalande. I oktober samma år greps John Daly av polis i Winston-Salem där Daly hittats knappt talbar utanför en Hooters-restaurang. Daly behövde aldrig sitta bakom galler men polisen släppte en bild till medierna som innebar så pass mycket negativ publicitet att Daly efter händelsen beslutade sig för att bli nykterist.

Fram till dess hade även kokain varit en del av Dalys liv. Men han menade också att han inte var ensam. ”Hade det genomförts kontroller hade jag varit en av de renaste på touren”, hävdade han 1994. Han fick inte medhåll från en endaste kollega.

Kvinnorna – och återupprättelsen

Problemen påverkade inte bara relationen med kollegerna. Sommaren 1992 gifte sig John Daly med sin andra fru och tillsammans med Bettye fick han dottern Shynah Hale. Men Shynah var knappt född innan Daly greps för tredje gradens misshandel sedan han kastat sin fru in i en vägg i hemmet i Denver.

Daly menar än i dag att händelsen aldrig ägt rum, men hursomhelst skilde paret omgående.

Attackerad med köttkniv

2001 var det dags att gifta sig igen. Då med Sherrie Miller. Tillsammans fick de sonen John Patrick Daly II. Men inte heller detta giftermål varade särskilt länge. Enligt John Daly den äldre gav sig Sherrie sig på honom med en köttkniv när de besökte en restaurang i Memphis 2007. Attacken ägde rum när PGA-touren besökte staden för Stanford St. Jude Championship och Daly kom till den andra ronden med mängder av skrap och rivsår i ansiktet.

Fick fängelse

Polisen kom senare den dagen hem till huset som Daly hyrde, men då hade Sherrie redan flytt tillsammans med barnen. Paret skildes direkt och Sherrie fick sitta fem år i fängelse.

När John Daly sänkte den avgörande putten i Insperity Invitational var det hans första seger på 13 år. En ny kvinna kastade sig en i hans famn. Anna Cladakis bar precis som Daly kläder i den amerikanska flaggans mönster. Snyggt eller inte, oavsett var det med ett stort glädjetjut som han omfamnade henne och sa:
– Let’s have a drink.

Av Martin Hardenberger
Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights