Nyheter

Vad har poker- och golfspelare gemensamt?

Nyligen stod det klart att 24-åringen Ludvig Åberg från Eslöv vunnit på PGA-touren och därmed kammat hem 16,5 miljoner kronor. Segern är imponerande mot bakgrund av att svensken klev in i proffsvärlden för bara sex månader sedan.

– Om du sa det här till mig för några månader sedan hade jag aldrig trott på det. Jag måste nypa mig i armen, säger Åberg själv om vinsten.

Åberg hamnar nu i topp 50 i världsrankningen och får en garanterad plats på alla majors nästa år. Att det är övning, talang och andra strategiska förmågor som fört Åberg hit är givet. I det senare avseendet kan den professionella golfspelaren jämföras med pokerspelaren. Bägge aktörer uppvisar nämligen en del likheter som vi avhandlar nedan!

Anpassningsförmåga

Det finns en handfull likheter mellan poker- och golfspelaren, däribland förmågan att anpassa sig, som är vitala för en långvarig och framgångsrik karriär. Bägge spelare måste kunna anpassa sig till nya tider. När det gäller pokerspelaren till exempel har kravet på att anpassa sig aktualiserats under de senaste tjugo åren i takt med att pokerbranschen förändrats från landbaserade anläggningar till framväxten av digitala plattformar online såsom PokerStars som förvandlat landskapet för pokerspelare runt om i världen. Professionella pokerspelare förväntas idag inte bara kunna prestera på turneringar i Vegas och Monte Carlo utan även känna till de möjligheter och utmaningar som är förenade med digital pokerutövning. För duktiga golfare har det historiskt sett varit tillräckligt att prestera på golfbanan. Eftersom golf är en dyr sport har emellertid sponsoravtal blivit allt viktigare med tiden som ett medel för att kunna resa till och prestera på internationella turneringar året om. I det här sammanhanget är det viktigare än någonsin att golfaren inte bara är en skicklig idrottsman utan även ett säljande “brand”, det vill säga en välkänd personlighet i media och i sociala medier. 

Rätt mental inställning

Något som förenar den skickliga golfspelaren med sin motsvarighet inom pokervärlden är att de som lyckas utmärks av rätt mental inställning. Poker och golf kräver koncentration, uthållighet och ihärdighet. Golf- och pokerturneringar är inte sällan oavbrutna tävlingsförlopp utan pauser vilket gör att man måste kunna fokusera under lång tid. Minsta lilla drag kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust både runt pokerbordet och på golfbanan. För att nå framgång måste man kunna hålla sig lugn och koncentrerad i pressade lägen och ständigt ligga steget före motspelare. Den som observerat en professionell pokerspelare minuterna innan ett vinnande drag kan känna igen samma uttryck hos golfspelaren sekunderna innan golfklubban träffar bollen. 

Övning ger färdighet

För att nå samma framgångar som Åberg krävs inte bara talang, som tidigare nämnts. Upprepad övning under lång tid ger som bekant färdighet. I det här avseendet liknar den professionella pokerspelarens process i mångt och mycket den skickliga golfspelaren. Båda vet att hårt arbete ligger bakom framgångar. Som golfspelare som verkar professionellt är det inte ovanligt att man tillbringar hundratals om inte tusentals timmar med olika fysiska och mentala övningar för att förfina sitt hantverk. Samma sak gäller proffspokerspelaren som troligen spelat tusentals händer i olika turneringar, online och i landbaserade miljöer, för att nå den plats han eller hon är idag. Upprepad övning är grundläggande för att särskilja sig från de som spelar golf eller poker som hobby eller för skojs skull. 

Inte en lagsport

En ytterligare gemensam faktor är att ingen av dem kan förlita sig på ett lag för att dela vinster eller tackla motgångar. Poker och golf är solo aktiviteter där spelaren och enbart spelaren är i fokus. Som golfspelare måste du förvisso förhålla dig till dina konkurrenter på banan och samma sak gäller för pokerspelaren som måste ha koll på sina konkurrenters drag runt pokerbordet. En skicklig golfspelare har analyserat sina konkurrenter och vet vilka deras svagheter och styrkor är. Han eller hon använder denna kunskap i sitt eget spel för att nå fördelar. Samma sak gäller pokerspelaren som dels måste vara hundra procent fokuserad på sin egen insats samtidigt som han eller hon har stenkoll på vad motspelare i fråga kan tänkas göra härnäst. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights