GolfkrönikorNyheter

”Min far, Gösta Linderholm, älskade denna saffransdoftande bulle”

Nu närmar sig advent och jultider – en härlig period här ute i lilla Tolg! Vår gård från 1900-talets början är så vacker i vinterskrud. Tidigt om morgnarna brukar vi tända kaminen som vi har i vårt kök för att få lite vardagsmys till frukost. Kakelugnarna går varma på kvällarna med  och vi tänder ljus i alla rum.

Adventstider

November är ofta en tung månad med regn och gråväder. Men man får göra så mycket det går för att fylla den med härliga stunder. Kanske planera för vårens trädgårdsbestyr, golfrundor och resor. Besöka nära och kära så ofta det går och fylla på med färg och inspiration!

Julbord och magi

Att förgylla adventstider genom att gå på julbord är härligt tycker jag, antingen med familjen eller med goda vänner. Man får alltid tips om nya rätter som man sedan kan servera själv.

En favoritplats innan jul för oss är Gripsholms värdshus i Mariefred, som ligger nära Strängnäs. Min pappa spelade under många år med sitt band där och vi njöt alltid av det härliga julbordet och den gemytliga stämningen.Vill man spela golf nära Mariefred så är Strands golfbana absolut den bästa enligt många. Strand har också ett trevligt julbord fyllt med godsaker!

Att försöka hitta den där känslan av förväntan och magi som jag hade som liten tycker jag är härlig. Våra barn är stora nu så tomten är sedan länge avslöjad. Trots det så frågade både 10- och 14-åringen häromdagen om julkalender och favorit bakverket  som min mamma alltid bakar när vi kommer upp till henne i Strängnäs i adventstid.

Emilia målar rött i jul


Saffransdoft och traditioner

Min far Gösta Linderholm, han ni vet som skrev ”Rulla i en boll och låt den rulla!”, älskade denna saffransdoftande underbara bulle som man gräddar i gjutjärnspanna. Perfekt för första adventsfikat! Den är så vacker och magiskt god.

Göstas bulle

Ingredienser:

5 dl mjölk

125 g smör

2 ägg

1 tsk kardemumma

50 g jäst

1 g saffran

1½ dl socker

vetemjöl till en lagom fast deg.

Smält smöret och ljumma mjölken.

Rör ner jästen, kardemumman sockret och äggen.

Stöt saffran tillsammans med ett par sockerbitar i en mortel och häll det i degen. Rör om!

Nu tillsätter du vetemjöl till en rar, trevlig deg som får jäsa en timme.

Under jästiden blandar du fyllningen till bullen.

Fyllning:
2 dl socker

4 tsk vaniljsocker

2 dl fint hackad eller mald mandel

250g smör

När jäsningen är färdig kavlar du ut degen och lägger på rikligt med fyllning. Därefter rullar du ihop degen till långa stänger och skär dessa i lagom stora bullbitar. Bullbitarna lägger du bredvid varandra i en cirkel i en gjutjärnsstekpanna och låter jäsa i 40 min.


Pensla bullen med ägg och strö på massor av pärlsocker och grovt hackad sötmandel. Sätt in bullen i en kall ugn och ställ ugnen på 225 grader i 25 minuter. Sänk därefter temperaturen till 150 grader under cirka 10 minuter. Passa noga så bullen inte blir bränd och torr, den ska vara krämig så spara inte på den goda fyllningen!

Lyssna inåt och njut!

Som barn har jag firat jul både i Härjedalen med massor av snö och bland Gascognes kullar i   Frankrike på dimhöljda slott med dofter av timjan och grillade kastanjer. Men jag har också varit i Vaxholm vid havet med hela min stora släkt. Alltid med mycket musik värme  och god mat! 

Idag försöker jag återskapa en mix av allt det där och hitta egna traditioner. Coronapandemin har gjort att vi alla fått tänka om, vilket jag ibland tror är viktigt. 2020 firade vi in julen på morgonen i vår lada utomhus med gnistrande snö och med just denna goda bulle, glögg och kaffe. Så härligt att vi kunde ses över generationerna utan att smitta varandra. Det blev också ett minne.

Vad jag lärt mig av min barndom är att alla jular inte behöver se exakt likadana ut. Tradition kan man ta med sig till olika platser, det är värmen och omtanken mellan varandra som är det viktiga, inte att allt ska vara som vanligt.

Vi firar ofta jul här i Småland med min mans släkt med klassiskt julbord. Nyår firas in i Strängnäs hos mamma Lena med skaldjur och champagne, alltid vackert dukat med hennes underbara keramik och textilier. Årets underbara  julduk har jag precis fått hem från henne så den ska snart på i vår salong!

Lena Linderholms keramik

Så våga skapa dina egna traditioner vid advent och jul. Skala bort så många måsten som det går, våga tacka nej till sådant som stressar och lyssna inåt. Lägg upp fötterna med en vacker pläd över benen och dröm om vårens golfrundor och trädgårdsbestyr!

Vill du se min mamma Lena Linderholms härliga utbud av keramik och textilier så gå in på lenalinderholmshop.se

Mina senaste målningar och glas kommer att finnas på fina Galleri Melefors julsalong som öppnar upp 1 advent i Linköping. Du kan även se utställningen online på  www.melefors.com

Vi ses till våren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights