NyheterTävlingar

Matsuyama skrev historia i Masters

Hideki Matsuyama lyckades hålla de andra bakom sig och blev den förste herrspelare från Japan i vinna en major. Men det som såg ut att bli en enkel seger fick en spännande avslutning.

Den ledning på fyra slag som Matsuyama hade inför avslutningsrundan krympte direkt till endast ett slag då japanen gjorde bogey på ettan och unge Will Zalatoris rivstartade med två snabba birdies.

Men han återfann lugnet på banan igen efter sin sneda öppningsdrive och kunde spela ut. Efter birdies på åttan och nian var ledningen tillbaka till fyra slag.

Ledningen krympte på slutet

När Matsuyama sedan gjorde birdie på det 13:e hålet ledde han med fem slag med fem hål kvar och tävlingen såg ut att vara över. Men Xander Schauffele gjorde fyra raka birdies från 12:an till det 15:e, och när Matsuyamas inspel på det 15:e hålet hamnade i vattnet var plötsligt ledningen endast två slag. På det korta 16:e hålet försvann dock Shauffeles segerchanser efter ett vattenbesök och trippelbogey. Istället var det Will Zalatoris som var var det största hotet ute på banan. Men Matsuymas ledning var för stor och han kunde kosta på sig en bogey på avslutningshålet och vinna årets Masters med ett slag.

Segern är klar! Matsuyama vinner årets Masters.

Han kunde njuta av promenaden upp mot den sista greenen med vetskapen om att segern var klar och han skrivit historia som den förste spelare från Japan att få dra på sig den gröna kavajen.

– Förhoppningsvis kommer jag att vara en pionjär och att många fler kommer att följa, sa Matsuyama efter sin historiska seger.

– Det är en spännande tanke att det finns många ungdomar i Japan som tittade på mig på idag. Förhoppningsvis om fem, tio år, när de blir lite äldre, kommer några av dem att tävla på touren.

När Matsuyama gick av den sista greenen med sin putter i handen och med ett stort leende gick hans caddie, Shota Hayafuji, fram till flaggan, tog av den, satte ner pinnen i koppen igen, tog av sig kepsen och bugade sig för att tacka och visa sin respekt för banan och tävlingen.  

Hideki Matsuyama med sin caddie Shota Hayafuji.
Kort segertal

Matsuyamas segertal var två meningar. Han sa på japanska att han var hedrad att vinna och tackade publiken för att de hejade på honom. Sedan gick han bort från pallen. Men Matsuyamas tolk, Bob Turner, tog snabbt tag i honom och påminde mästaren att tacka klubbens medlemmar.

– Jag vill särskilt tacka medlemmarna i Augusta National Golf Club, sa han sen något förläget. Han avslutade sitt tal med ett ”Thank you”, innan han höjde båda armarna i luften i en segergest.

Matsuyama föredrar att låta sina klubbor prata. Och de talade verkligen när han blev den förste herrspelare från Japan att vinna en major, på dagen tio år efter sin debut i Masters.

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights