Äta & BoNyheterSvenska golfbanorSverige

Härlig weekend i Trosa

Trosa i sköna Sörmland bjuder på historia, trähuscharm, läcker mat och två utmärkta golfbanor. Ett perfekt weekendbesök!

Trosa är verkligen en idyll.

Sörmlandsidyllen Trosa, 50 minuter med bil söder om Stockholm, visar sig från sin soligaste och finaste sida när jag närmar mig golfbanan, strax sydost om staden.
— Du ska få spela med några av klubbens allra trevligaste medlemmar, säger John Darling, klubbchef på Trosa Golfklubb.
Det låter lovande och Mona-Lisa och Leif Holmqvist visade sig vara perfekta ciceroner runt banan. De förklarar och berättar om banans historia och om Trosa. Inte minst intygar de att histiren om räven som stal golfbollar på det 6:e hålet är sann och ingen skröna ty Leif var med.
—Vi hade slagit ut alla i bollen och gick fram mot bollarna när vi såg en räv kommande springande. Hon eller han tog en av bollarna i munnen och försvann in i skogen igen. Och det hände faktiskt vid flera tillfällen, berättar Leif och skrattar åt minnet.
Bollfabrikatet avslöjar inte Leif av hänsyn till konkurrens och rävars smak. Men vi får tro att golfbollarna var ganska svårsmälta och inte alls som fågelägg!
Roligt i alla fall att få kvitto på att det ibland finns sanning i de konstiga nyheter man läser om i tidningar och fackpress.

Trosa så in i vassen

Banan ligger mitt i Sörmlands vackra skärgård. Det har den gjort sedan 1974 då de första nio hålen invigdes av Sven Tumba och John Cockin. Sommardagar kan du se båtarna på väg in eller ut till Trosa hamn.
Vänder du blicken något uppåt när du går på hål 9 ser du ön Snöholmen, som är full med skarvbon strax utanför vasskanten. Detta smörgåsbord vet havsörnarna att besöka. Rekordet lär vara 25 majestätiska havsörnar vid ett tillfälle.
Banan är annars utlagd vattennära längs den vasstäckta strandkanten, det är helt enkelt förbålt mycket vass! Och det föranledde en annan känd golftidning att en gång sätta rubriken ”Trosa så in i vassen” vid ett reportage om klubben och banan.

Trosas golfbana ligger fint vid Sörmlands vackra skärgård.

De första fem hålen tar dig bort från klubbhuset i en mer eller mindre rak linje för att sedan vända tillbaka. Kiosken ligger efter 9 hål, som egentligen är det enda hålet under de första nio där det finns rejält med vatten i spel. Ett bra golfhål, för övrigt. Klubbhuset passerar du efter hål 12.  Känner du dig nöjd här går det faktiskt att lösa greenfee för bara dessa hål.
Att det går fint at spela 12 hål utnyttjas av mina spelkamrater, som går av vid klubbhuset. Men det går fint att spela själv om bollträffen är bra och bollen alltid hamnar på fairway, precis som jag spelar denna dag! Och vad kunde vara mer passande än att göra en klockren birdie på hål 17, ett par 3-hål på 155 meter från gul tee men med vatten i princip hela vägen.
Så rolig bana. Så vackert utlagd i naturen mellan ekdungar och havet. Och så härligt att få se havsörnar relativt nära. En rond på Trosas golfbana rekommenderas.

Mysiga Trosa Stadshotell

Jag tar till höger före torget och letar mig fram på snirkliga gator till mitt hotell; mysiga Trosa Stadshotell & Spa. Här ska jag bo under mitt besök i staden. Jag har bott här tidigare, så jag ser fram mot både hotellrummet och maten i restaurangen.
Efter att ha checkat in tar jag mig en promenad runt i denna pittoreska Sörmlandsstad. Trosa omnämns redan på 1300-talet och var då ett litet fiskarsamhälle. Under 1860-talet började ångfartygen gå i reguljärtrafik från Stockholm och Nyköping med sommargäster. Den vackra miljön gjorde att Trosa blev en uppskattad sommarbadort och här festade badsocieteten i slutet av 1800-talet på Stadshotellet. Nu för tiden går det något lugnare till på Trosa Stadshotell & Spa.

Trosaån slingrar sig igenom staden.

Jag strosar längs Trosaån ned till åns mynning och den stora båtklubb och gästhamn som ligger där. Här lägger också Strömma, eller Göta Kanal Rederiaktiebolaget som driver kanalkryssningarna, till med kanalbåten ”Diana” på sin färd mot Göteborg under den Stora Sverigeresan.
Jag njuter av livet i hamnen och löjorna som spritter i ån. Funderar en stund över menyn på den välkända fiskrestaurangen Fina Fisken innan jag vandrar uppströms igen mot torget längs en av stadens gågator. Ett par mysiga fik sänder ut förföriska dofter från kanelbullar, kanske den lurige bagaren har satt upp en fläkt för att verkligen locka in bullsugna flanörer?
Men jag är ståndaktig.

Centrum för badgästerna

Jag vet nämligen att det vankas andra bullar lite senare mitt hotell med erkänt god mat.
När Trosa blev en badort blev också Stadshotellet dess trädgård centrum för badgästerna. I små pittoreska punsch-paviljonger dracks den än idag så populära Trosapunschen. 1895 öppnades ett Spa i anslutning till hotellet. Utan tvekan var Stadshotellet navet i badortshjulet. Det var här man inackorderade sig och var ifrån alla matbekymmer under hela sommaren, och det var här, i första hand i den lummiga hotellträdgården med sina sommarverandor och pittoreska punschverandor, de stora festerna ägde rum.

På Trosa Stadshotell bjuds det på god mat i en härlig miljö.


Dagens Stadshotell har behållit sin charm och atmosfär, ingen tvekan om saken, och jag är mer än nöjd med mitt rum.
Jag hoppar över hotellets Spa så här i Coronatider, även om jag vet från tidigare besök att det är varmt, lugnt och välkomnande.  

”Överlevnadskit”

Kvällens middag blir en upplevelse. Borden i matsalen har vita dukar och i taket hänger kristallkronor. Jag har utsikt över det lilla torget i Trosa och servitrisen är både uppmärksam och påläst. Inte minst när jag inventerar hotellets utmärkta vinkällare.
Kvällen består av en härlig tre-rätters middag med bland annat en smakfull Öjeby-terrin med kräftstjärtar och Västerbottenost följt av några delikata lammracks med bakad vitlök och risotto med tryffel och Manchego. En klassisk Creme Brûlée fick avsluta middagen.  
Jag är mycket mätt och belåten men överväger trots det att satsa på menyns ”Överlevnadskit” med 4cl Cognac eller Calvados, dubbel espresso och en ”Husets combo”.
Stadshotellet har förresten också gästats av många av våra käraste författare. I Sven Delblancs romansvit Hedebyborna, intar Stadshotellet en framträdande roll. Vi kommer bland annat ihåg ”Fjärsmans” kontroll av brandskyddet…
Dagen efter är det dags att ge sig i kast med kommunens andra golfbana – Åda Golf & Country Club.

Världens ände

Egentligen ska texten om Trosa och Åda börja med ”Golf vid världens ände” eftersom Trosa har varit synonymt med detta utryck så länge att ingen verkar riktigt veta varifrån det kommer. Kanske har det att göra med att det för länge bara fanns en väg till Trosa, och samma väg tillbaka? Eller så är det helt enkelt det runda märke med stenar som finns längst ut på piren i hamnen som heter ”Smörbyttan” men som kallas för ”Världens ände”.
Hur som helst med detta, på Åda kan du också bo direkt vid banan. Det är svårt att komma närmare mat och golf!

Vi har har kommit fram till Åda Golf & Country Club.

Klubbhuset är mysigt och välkomnande och restaurangen är ambitiös och välkänd för sin mat. Att Ådas klubbemblem eller logga har två vildsvin i skölden är inte så underligt. Hela området var tidigare ett vilthägn, även om just vildsvin verkar finnas lite överallt förutom i de hägn de borde vara!  Men med lite tur kan du få se några hjortar. Vildsvin ser man ju aldrig, de bara märks på uppbökade gräsmattor. Därför håller klubben de grymtande små svinen borta från banan med hjälp av elstängsel.

Åda G & CC har en rolig och omväxlande layout.


Själva banan är riktigt trivsam att spela med ett lagom svårt öppningshål som uppvärmning. Layouten bjuder på en blandning mellan skogs- och parkbana där de första fem parkhålen är förlåtande nog för att en höghandicapare ska trivas. Sedan följer två mycket svåra skogshål varav det sjätte är banans svåraste hål på 366 meter från tee 57, normal Gul tee skulle jag kalla det. Där det är mycket skog både till höger och vänster, dogleg vänster och uppför till en green i platåer. För att göra par här måste man spela bra och ha längd i slagen.
Jag njuter av miljön, lugnet, konditionen på banan och den roliga och omväxlande layouten. Att spela på Åda Golf & Country Club ger mersmak och en önskan att komma tillbaka. Det gör förresten hela besöket i Trosa – vid världens ände!

Boende

Trosa Stadshotell & Spa
Det charmiga stadshotellet är en institution i Trosa. Här bor du perfekt. Mysig restaurang. Mycket bra mat!
Golfpaket med boende, spa och relax, två-rätters middag och frukost kostar 1975 kronor med en rond på antingen Trosa eller Åda.

www.trosastadshotell.se

Åda Golf & Country Club

Här bor du i något av hotellets golfinspirerade 18 dubbelrum en sandwedge från första tee och klubbhusrestaurangen. Golfpaket från 1745 kronor inklusive greenfee på Åda, logi på hotellet, frukostbuffé och två-rätters middag.

www.adagolf.se

Golfbanor

Trosa Golfklubb
Antal hål:
18.
Greenfee: 400–550 kronor.
Kort sagt: Trivsam klubb och bana som passande marknadsför sig som ”skärgårdsklubben”.

www.trosagk.se

Åda Golf & Country Club
Antal hål:
18.
Greenfee: 395-595 kronor.
Kort sagt: Åda är en av Sörmlands mest populära golfanläggningar. Vid ett besök förstår man varför!

www.adagolf.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights