NyheterTävlingar

Matt Jones tämjde tuffa PGA National

Det som ett tag såg ut att bli en rafflande avslutning på en av PGA-tourens mest utmanande och tuffa banor, där allt kan hända och brukar hända, blev istället en enkel seger för australiseraren Matt Jones som till slut var hela fem slag före tvåan.

Jones inledde veckan med 61 slag, delat banrekord. Det är inte sällan som en outsider skjuter en bra score på det första varvet för att sedan falla tillbaka på ledartavlan. Många trodde att det skulle gälla även för Matt Jones i årets upplaga av Honda Classic. Efter sin fantastiska första runda började det rulla in bogeys på fredagen och när han var tre över par för varvet efter åtta hål var många i fältet ikapp 40-åringen. Men då växlade Jones upp igen. En lätt eagle på det 18:e, hans nionde hål följdes upp av några birdies in och han hängde sig kvar i täten.

Matt Jones efter en av många sänkta birdieputtar under veckan.

Den lugne och coole Jones var tillbaka i ensam ledning efter lördagens spel och det stabila spelet fortsatte även under söndagen. Den ende som hotade Jones ledning var amerikanen Aaron Wise, men en trippelbogey på 10:an knäckte amerikanen. Han gjorde även dubbelbogey på 16:e och bogey på avslutningshålet och föll till en slutlig 13:e plats.

Sju magra år

Istället blev det en ren defilering för Jones på de avslutande hålen och han kunde enkelt vinna sin andra tävling på PGA-touren, den första kom i Houston Open 2014. Segern förde upp Matt Jones till 11:e plats på FedExCup-rankingen. I sin 330:e start på PGA-touren sa Jones att han kände sig lugnare än han någonsin känt. Det var först när parputten på det sista hålet trillade i som känslorna tog över.

– Det har gått sju år sedan jag vann senast. Och det har varit sju magra år. Vi arbetar hårt varje år för att behålla jobbet och man måste prestera bra för att göra det, berättade en nöjd segrare.

Det var en outsider även på andra platsen i Honda Classic. Brandon Hagy var bra med efter två rundor, men sköt en 76:a på lördagen och sjönk genom fältet. Men en imponerande avslutning på 66 slag tog honom hela vägen upp till ensam andra plats, hans överlägset bästa placering på PGA-touren i karriären.

När Matt Jones vann sin första titel i Houston för sju år sedan, sänkte han en lång chip för att vinna i särspelet över Matt Kuchar. Han hade då även sänkt en 15 metersputt på det 72:a hålet för att nå särspel. Den här gången, på en av PGA-tourens tuffaste banor gick det mycket enklare. Det blev hela 20 birdies under veckan för Jones och den sista dagen träffade han hela 17 av 18 greener. Bäst av alla.

Första segern efter sju magra år är nära …

Han kände redan förra veckan i The Players Championship att något var på gång. På Sawgrass kom han delad 55:a, men på rangen efter tävlingen hittade han något som han inte riktigt kunde förklara, men plötsligt slog han bollen bättre än någonsin. Och det gjorde honom lugn. Ett lugn som han hade med sig hela veckan på PGA National och ett lugn som ledde hela vägen till en överlägsen seger.

Masters istället för ledighet

– Jag hade ett mål den här veckan och det var att gå lite långsammare och bara koppla av, sa Jones.

– Jag är vanligtvis en rätt speedad person, även på golfbanan. Men nu försökte jag hålla mig avslappnad där ute, vilket var bra på denna bana.

Jones skulle egentligen ta ledigt i tre veckor efter Honda Classic, men segern gjorde att det istället blir spel i Masters på Augusta National. Segern säkrade även kortet på PGA-touren två år framåt och nu siktar han även på OS och Presidents Cup. Efter sju magra år förändrades Matt Jones liv på en vecka.

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights