Golfbanor i SverigeNyheter

Hembygdsföreningen hyllar golfbanans värden

Vad har en hembygdsförening och en golfbana gemensamt? Ganska mycket visade det sig när Danderyds Hembygdsförening gästade Stockholms Golfklubb på Kevinge Ängar i slutet av mars. Hembygdsföreningen hyllar golfbanans värden

Danderyds Hembygdsförening är en förening som informerar om Danderyds historia, från fornminnen fram till i dag. Det blev ett lyckat och lärorikt möte mellan ledningen för hembygdsföreningen och golfklubben.

Stockholms Golfklubbs bana har genomgått en stor restaurering det senaste året.

– Vi lärde oss framför allt det vi ville lära oss, nämligen hur det här gamla traditionsrika området Kevinge Ängar hänger ihop med det som hände förr, det som händer nu och det som kommer att hända i framtiden, berättar Vilhelm Reuterswärd från Danderyds Hembygdsförening varpå kollegan Franciska Sieurin-Lönnqvist fyller på vad gäller nyttan med en golfbana eller flera golfbanor i kommunen:

– Det är framför allt en mötesplats för många, inte bara de som spelar golf utan även andra. Man kan komma hit och äta lunch, på vintern kan barnen åka skidor och pulka på banan och hundägare kan rasta sina hundar. Det finns många sätt att mötas här. Det är som en grön lunga i kommunen som vi hoppas får vara kvar länge, länge till.

Vilhelm Reuterswärds råd till andra hembygdsföreningar när det gäller relationen till den lokala golfklubben är följande:

– Det är att tänka lite stort: Vad har det här området används till tidigare, vad var det som låg här då och varför blev den en golfbana och en golfklubb, vad har golfklubben gjort sedan den kom till, vad har den betytt för de som bor här och vad kan golfklubben bidra till mer än bara golf? Golf är jättebra, men golfklubbar kan göra mycket mer för de som bor i området.

Klubbchef Jonas Widegren och banchef Andreas Wahlberg tog emot Danderyds Hembygdsförening.

Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb, tog emot de ansvariga i Danderyds Hembygdsförening tillsammans med klubbens ordförande Bengt Franzon och banchefen Andreas Wahlberg. Klubbchef Widegren är nöjd med att ha etablerat en tätare kontakt med hembygdsföreningen.

Anne-Marie Bratt, ordförande i Danderyds Hembygdsförening, och Jonas Widegren efter hans tal på Valborg om bland annat golfens nytta i samhället. Foto: Lena Böös

– Vi vill tillsammans med hembygdsföreningen sprida kunskap om hur Danderyd såg ut för nittio år sedan när vår banan invigdes och vad som hänt sedan dess. Då inser man även att vi som är verksamma nu i stor grad påverkar hur det ser ut i vår kommun om ytterligare nittio år, säger Jonas Widegren som tack vare de goda kontakterna med Danderyds Hembygdsförening fick chansen att hålla det traditionella Valborgs-talet med en hel del inslag om golf vid Kvarnparksbadet inför flera hundra kommuninvånare.

Text: Thomas Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights