LivsstilNyheter

Med längtan till golf, sol och värme

Nu har det kommit nya siffror från Spanien och de visar att 937 svenskar köpte bostäder i landet – bara under fjärde kvartalet. Allt fler vill nu ha ett eget hem i solen och ha nära till bra golfbanor.

Så här skriver nu mäklarfirman Fastighetsbyrån i ett nytt pressmeddelande:

– Det är en ökning med 72 procent enligt inskrivnings­myndig­heten Registradores nya rapport från den 15 februari. Av dem som såldes gjordes 60 976 köp av utländska medborgare och under året ökade priserna totalt med 3,9 % – 2,9 procent på nyproducerade bostäder och 4,2 på begagnade bostäder. Antalet köp av svenskar var 937 stycken, vilket är en ökning på 18 procent sedan Q3 och hela 72 procent sedan Q4 2020. Sverige är nu sjätte största köparnationen i Spanien efter att ha gått om rumänska köpare i Q4. På kustområdena är Sverige femte största köparnation, nu endast 0,3 procent efter Belgien.

Rekordstort intresse

– Intresset från svenskar är verkligen rekordstort. Fjärde kvartalet är normalt lite lugnare men nu ser vi en kraftig ökning jämfört med Q3. Många har avvaktat under pandemin men vill inte vänta länge. Fler och fler ser även möjligheter att jobba från Spanien under längre perioder vilket minskar snittåldern på köparna. Antal köp är nu högre än innan pandemin men även högre än 2018 och 2019 då efterfrågan minskade något, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Prisuppgången avtar ändå något under det fjärde kvartalet, begagnade bostäder sjönk i pris med 0,2 procent medan nyproducerade ökade med tre procent.

Prisökningar i Spanien

– Prisuppgången avtar något under slutet av året. Vi har inga officiella siffror för januari men statistik från bostadssajten Idealista indikerar att trenden håller i sig. De flesta bedömare, t ex CaixaBank research, spår dock vissa prisökningar under året. Vi bör nog räkna med en prisuppgång på fyra till sex procent i de regioner som svenskarna traditionellt köper i. Det skulle innebära att vi närmar oss prisrekorden vi hade innan 2007 och det stora raset i samband med finanskrisen, fortsätter Martin Posch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights