Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheterSpanien

Med längtan till golfön Mallorca – här är pärlorna!

Mallorca är en favorit för många turister och efter den senaste tidens höjning av nivån en riktig golfdestination med flera golfbanor av högsta klass.

Mallorca har sedan länge varit ett favoritresmål för turister som vill njuta av solen och värmen, och ta del av den härliga spanska passionen kombinerat med den välordnade infrastruktur som vi sannolikt har öns stora tyska befolkning att tacka för.

Alcana

Det har funnits en hel del banor på ön sedan ganska lång tid tillbaka, men det har ärligt talat inte i någon större utsträckning varit den typ av banor som lockat de mest golffokuserade resenärerna utan mer handlat om en möjlighet att bryta av solsemestern med någon enstaka runda.

Toppbanorna höjer nivån

De senaste årens enormt stora turism på ön har gjort att detta förändrats. Banorna i det översta skiktet – Alcanada, T-Golf, Son Gual och Son Vidas Son Muntaner-bana har höjt nivån inte bara på sina egna banor utan också varit ett lokomotiv som gett draghjälp även för anläggningarna i segmentet under de absoluta toppbanorna där såväl servicen som golfen fått ett lyft.

T-Golf & Country Club

Den största förbättringen är tveklöst gamla Poniente vid Magaluf som med ny ägare och nytt namn, T-Golf & Country Club, förvandlats från en småtrevlig ”bonnabana” till mångas nya favorit på ön.

T– Golf & Country Club

Framgångsreceptet har varit en storskalig renovering med den ursprungliga designen som grund där banan fått ny skrud med ett makalöst fint skick. Främst imponeras man av de underbara greenerna som är i absolut världsklass.

Hål 3 på T– Golf & Country Club

Den varierade parkkaraktären är behaglig och banan har en flackare del nedanför vägen samt en lite mer kuperad del med många fina vyer över såväl golfhålen som Sierra de la Tramuntana i fonden. Klubbhuset har också fått en rejäl uppfräschning, men har kvar sin gamla charm. Det är en ren fröjd att sitta på terrassen med något kallt i glaset och njuta av lite tapas efter rundan!

Plane spotting

En bana som alltid haft stort fokus på skicket är Son Gual, som har ett utmärkt läge nära både Palma och flygplatsen. Här har man en egen reningsanläggning för det avloppsvatten som alla banor på ön enligt lag måste använda.

Son Gual

Genom osmos kan det måttligt renade avloppsvattnet förvandlas till klart vatten av perfekt kvalitet utan den höga salthalt som plågat många andra banor. Nuförtiden har Mallorca kämpat med sina reningsverk och fått lite bättre ordning på sitt gråvatten, men man är långt ifrån den kvalitet Son Gual producerar.

Son Gual

Den inspirerande golfbanan har flera minnesvärda hål och eftersom hålen ligger rakt under inflygningen till flygplatsen kan man beskåda hur metalljättarna glider fram över himlen i en strid ström. Det gäller dock att inte tappa fokus eftersom den strategiska layouten kräver finess av den som vill scora.

Son Gual

Vackert formade bunkrar och många vattenhinder samt väl utnyttjade höjdskillnader gör banan till en härlig utmaning. Par 3-hålen är varierade och vackra, men allra bäst är det sista hålet. Här bjuds ett par 5-hål som trots att det är längst av alla hål på banan och har vatten i spel hela vägen ändå erbjuder massor av valmöjligheter för alla typer av spelare.

Vinden i ryggen

Långtslående spelare med längtan till golfön Mallorca kan med en vågad drive faktiskt ha en chans att nå in på två om vinden är i ryggen. Det värmer dock lika bra att slå in tredjeslaget med en sandwedge och försöka spinna ned bollen mot hålet på den sammetslena greenen.

Son Gual

Utöver banan har Son Gual även ett riktigt bra övningsområde med en intressant range där man slår bollar i en kraftig nedförslutning. Här finns också en studio i världsklass tillsammans med en av världens bästa club fitters för den som behöver uppgradera sin utrustning. För den som redan har bra klubbor är det skönare att sätta sig på terrassen och njuta av solnedgången och den utsökta maten som serveras. Restaurangen är så bra att den i sig är värd ett besök även för icke-golfare.

Klassiska Son Vida

Son Vida-komplexet har tre banor och två hotell, ett av dem Castillo Son Vida, ett makalöst fint gammalt 1200-talsslott som totalrenoverats till ett fantastiskt lyxhotell med en makalöst imponerande terrass, där utsikten ned mot Palma och havet är magnifik. Son Vida är en klassiker för Mallorca-besökare och många har njutit av den knixiga gamla banan där även Europatouren gjort nedslag ett par gånger.

Son Muntaner

Bäst här är dock Son Muntaner som genomgick en större renovering för några år sedan. Här kan man gå i solen och njuta av en härlig naturupplevelse. Banan saknar störande hus intill hålen och man kan därför fokusera på sin golf och dra till bollen lite extra här och där utan att oroa sig för att behöva betala för ett krossat fönster.

Banan biter ifrån rejält

Den öppna parklayouten verkar ganska snäll, men banan biter ifrån rejält med lite vatten och träd som av någon anledning tycks stå i vägen hela tiden. På Son Muntaner finns också imponerande ”Na Capitana”, ett tusenårigt olivträd som även om man inte råkar slå ett uselt utslag kort höger är värt en liten paus mellan hål 15 och 16. Strax till höger om artonde green ligger Son Vidas andra hotell, Sheraton Arabella där det finns en tapas-restaurang med enormt goda smårätter. Är det bara en svalkande dryck efter rundan som efterfrågas går det naturligtvis också bra att sitta i det nybyggda klubbhuset på andra sidan.

Två banor strax utanför Palma

Vill man spela ankomst- eller avresedagen är Maioris ett utmärkt alternativ med sitt läge nära flygplatsen. Banan är delvis ganska platt och delvis rejält kuperad samt har många riktigt fina hål där man får hålla tungan rätt i mun för att navigera mellan träden, vattenhindren och de djupa bunkrarna. Klubbhuset är modernt och köket utmärkt, med bland annat en riktigt bra pasta.

Maioris

Nicklaus-banan på Golf Park Mallorca Puntiró är en väldigt trevlig bana i långa stycken. På mitten av båda niohålsslingorna är det lite svagare hål visuellt, men spelmässigt är det en väldigt rolig bana där man kan välja att chansa lite eller spela säkert beroende på hur modig man är.

Svalkande cerveza

Höjdskillnaderna är små, men layouten ger ändå många fina vyer, greenområdena är överlag väldigt vassa och de fina greenerna en ren fröjd att putta på. Efter rundan i solen är det skönt att ta en svalkande cerveza i skuggan på terrassen och kanske komplettera med en burgare om man inte har en stor middag bokad på kvällen.

Mot ostkusten

Har man hyrbil är det ingen dum idé att köra den korta sträckan tvärs över ön till ostkusten. Mallorca är en liten ö och vägnätet är utmärkt – på den stora motorvägen tar det inte ens en timme från Palma till Alcudia, men det är charmigare att köra via Manacor, kanske med ett stopp på Rafael Nadals tennismuseum, och göra ett nedslag på ett par pärlor längs vägen mot öns tidigare förstabana.

Pula Golf

Strax innan man kommer fram till havet på andra sidan kan man med fördel göra ett depåstopp på Pula Golf. Här finns ett charmigt hotell inrymt i ett slott från 1581, ett stort spa och golfbanan precis utanför knuten. Utöver golfen bör man också försöka hinna med ett besök i de närliggande drakgrottorna, ett gigantiskt grottsystem med en guidad tur som är mycket intressant.

Drakgrottorna i Porto Cristo

Själva golfbanan är knixig och lurig, där tidigare Ryder Cup-kaptenen José Maria Olazabal stått för en större ombyggnad. Många av hålen är mycket intressanta, men man kliar sig ofta i huvudet i jakten på den bästa spelstrategin. En som lyckades ganska bra med strategin är Niclas Fasth, som vann en av de fem Europatourtävlingar som spelades här i början på 2000-talet.

Club De Golf Son Servera

Öns store son Rafael Nadal spelar inte bara tennis. Han är också medlem på Club De Golf Son Servera, öns enda riktiga medlemsklubb och den näst äldsta banan på Mallorca. Läget är utmärkt och banan är väldigt trevlig med en inledande skogskaraktär där hålen slingrar sig upp i bergen och ger fina vyer ut över Cala Millor-viken.

Club De Golf Son Servera

När man kommer tillbaka ned på lite flackar mark öppnar banan upp sig och får en mer uttalad parkkaraktär och inbjuder då till lite mer vågade slag från tee, vilket kan ge utdelning när man får kortare järn in till de små och snabba greenerna. Det mysiga klubbhuset har tydliga brittiska influenser och många medlemmar är också hitflyttade britter som är utmärkt sällskap över en kopp te eller något kallt att dricka.

Capdepera golf

Några kilometer norrut ligger Canyamel och Capdepera golf. Den tidigare är en lite flashigare anläggning medan den senare har en mer familjär karaktär – och dessutom en svensk klubbchef som tar sig tid att berätta för oss om sin klubb och golfbanan. En riktigt lyxig känsla infinner sig på terrassen där maten är som på en stjärnkrog och man gärna läppjar på ett extra glas rosé inför rundan.

Njut av en öppen layout

När man värmt upp lite på rangen och slagit ut på första tee kan man sedan njuta av en öppen layout som börjar med relativt enkla hål, men från hål 13 och in byter banan karaktär och hålen i bergen är hur roliga som helst, med betydligt mer knepiga golfhål där gnetspel sannolikt är en betydligt bättre strategi än att bara banka drivar.

Ostkustens pärla

Det stora dragplåstret på den här sidan av ön är naturligtvis Alcanada. Hans Peter Porsche, son till Ferdinand Porsche, letade på 1980-talet efter ett hus på ön, men när han fick se den fantastiska marken bestämde han sig i stället för att bygga en golfbana.

Alcanda

Robert Trent Jones Jr. lade ut en 18-hålsbana med många hål där vyerna ut över Alcúdia-bukten och fyren är så fina att man nästan tappar andan.

Alcana restaurang Mallorca
När bollen flyter fram mot målet

Den dåliga vattenkvaliteten var länge ett aber för Alcanada, men efter investering i en ny reningsanläggning och omläggning av alla greener kan man nu erbjuda enastående kvalitet över hela banan. Det är en hel del ”grain” i de enormt snabba greenerna så det är inte helt lättputtat, men så roligt att se bollen i princip flyta fram mot hålet. Överlag är det en härlig utmaning och scorar man här kan man vara riktigt nöjd. Efter rundan passar det utmärkt med lite tapas på terrassen i det gamla fina klubbhuset.

Safarikänsla

En utmärkt bas för en golfresa till Mallorca är fina Lindner Golf and Wellness Resort i flashiga Portals Nous. Det unika hotellet har en kolonial stil med afrikanskt safaritema hela vägen från receptionen och till de vackert inredda rummen.

Lidner
Lindner Golf and Wellness Resort

Flera av hålen på Real Golf de Bendinat går runt hotellet och det finns en shuttle för den som inte vill ta bilen till klubbhuset. För den som fått nog av golf finns en stor utomhuspool och även en uppvärmd pool i hotellets utmärkta spa.

Överdådig frukost

Det kanske mest imponerande här är maten. Frukosten är överdådig och den perfekta inledningen på en dag på Mallorca medan poolbaren har en skönt familjär känsla och serverar många trevliga rätter.

Real Golf de Bendinat

När solen gått ned kan man med fördel promenera bort till Nikos Place, hotellets stora restaurang där lokala råvaror utgör grunden i en serie utsökta tapas som tillsammans blir en riktig lyxmåltid, ackompanjerade av några glas vin från någon av Mallorcas vingårdar.

Fantastisk destination

När det är dags att resa hem är det svårt att inte reflektera över den explosionsartade prisutvecklingen i Palma och även på andra delar av ön. En stor del kan förklaras med de tyska influenserna, men främst tror jag att det handlar om att så många har upptäckt vilken fantastisk destination Mallorca är, bara några timmars flyg bort.

Lidner Hotel

Nackdelen är att servicepersonalen som annars i stor utsträckning varit gästarbetare fått svårt att hitta boende. För egen del får jag invänta lottovinsten, men det råder ingen tvekan om att Mallorca skulle vara ett givet val för en semestervilla om plånboken bara hade varit lite större.

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights