Med siktet inställt på toppen
Under några underbara sensommardagar i början på september besöker vi Kristianstads Golfklubb & Destination. Utan några stora förhoppningar på just vädret, med en regnig sommar i färskt minne, checkar vi in både boende och spel hos den serviceinriktade personalen i receptionen. Första intrycket är viktigt, inte minst i vårt alltmer digitaliserade tidevarv. Personalen andas professionalism och en stolthet över att representera den golfanläggning som de senaste åren rusat snabbt mot toppen i Sverige.
Boende med utsikt över golfbanan
Boendet på anläggningen håller som allt annat en hög nivå. De lodger som finns på Kristianstads Golfklubb & Destination hör till landets främsta och erbjuder utsikt över golfbanan via stora panoramafönster och terrasser.
Lodgerna sjunker naturligt in i miljön med sina träfasader som sömlöst integreras i silhuetten av intilliggande tallar. Då vår starttid fortfarande är en timme bort, passar vi på att träna lite puttning på den övningsgreen som är placerad just utanför vårt boende. Känslan är att det är ovanligt snabbt, men det kan också vara en villfarelse då sista rundorna har spelats på ett alltmer höstlikt Sverige med lite trögare greener. Vi kastar en blick på en mindre informationsskylt med siffrorna 16,2. Efter lite funderande inser vi att det är stimpen – 16,2! Avslöjade av öppna och stängda klubbhuvuden vandrar vi vidare ned mot det provisoriska klubbhuset och driving rangen. Temperaturen visar för årstiden sensationella 25 plusgrader när vi slår oss ner i loungemöblerna. Det temporära klubbhuset med servering både inomhus och utomhus skulle göra det flesta av Sveriges golfklubbar avundsjuka. Kanske är det vädret, kanske är det den trevliga stämningen eller kanske är det bara den där känslan av vara på rätt plats vid rätt tillfälle som infinner sig.
När starten på en golfdag blir så här bra ökar marginalerna för eventuella tillkortakommanden på golfbanan. På driving rangen är mattorna och bollarna av hög kvalitet, som förväntat. East Course ligger öppen och inbjudande framför oss. Efter att nyligen besökt två andra toppbanor i Norden: Ålands GK och Visby GK, ser vi fram emot att göra olika jämförelser mellan banorna. Som första hål har East Course den mest genomtänkta starten med ett vänligt par-5 med rimlig längd och ett generöst utslag för att sedan accelerera svårigheterna ju närmare greenen vi kommer. Bunkrarna ramar in hålet på ett föredömligt sätt och detta följer med banan under hela rundan. Redan på ettan kan vi konstatera att kvaliteten på fairways och greener, klipplinjer och övrigt banarbete är svårslaget. Förklaringen stavas kompetens hos chefer och banpersonal, men även resurser i form av maskinpark och det stora team som sköter golfanläggningen.
Medlemmar hjälper till
I jämförelse med Visby GK och Ålands GK är det förvånansvärt få uppslagna torvor på fairways och få nedslagsmärken på greenerna. Klubbens VD Carl-Henrik Dahlqvist förklarar detta med en hög förståelse för golfspelets värderingar hos medlemmar och gäster samt sist men inte minst den styrka av frivilliga som varje tisdag reparerar banan som om det vore deras egna trädgårdar. En intressant symbios som skapar ett spelunderlag att längta efter. Sommarens häftiga regn har medfört stora problem på många golfklubbar i Sverige. Delar av golfbanor har legat under vatten. Bilförbud har varit vanligt förekommande. Vissa golfklubbar har till och med tvingats att hålla stängt under perioder.
Med ett över 10 meter djupt sandlager har denna historiskt regniga sommar inte påverkat Kristianstads Golfklubb & Destination över huvud taget. Inte en dag har spel behövts ställas in eller golfbilar inte kunnat erbjudas. Detta är förstås en enorm styrka i konkurrensen med andra toppbanor i Sverige.
Vår runda fortsätter under en allt lägre stående septembersol. Korven vid serveringen efter nio hål smakar lite extra bra. Säkert är även den kvalitetssäkrad. Med allt färre spelare kvar på banan lägger sig lugnet över golflandskapet även om speltempot fortsatt är föredömligt och rundor över fyra timmar hör till ovanligheterna. Vid hål 14 noterar vi de strålkastare som vid mörkrets inbrott dramatiskt belyser greenområdet. Om hålet skriver Maja Stark: ”det är svårt att flyga bollen över träden till höger kort om green, så om flaggan står kort höger är det smart att sikta mer mot mitten av green”. Tydliga instruktioner som tangerade vår golfkompetens. Både Maja Stark och Linn Grant är knutna till managementbolaget Creekhouse som har nära kopplingar till ägarna av Kristianstads Golfklubb & Destination.
Väl på artonde green tar vi av oss kepsarna och skakar hand för en av sommarens trevligaste rundor. Tar av sig kepsen ser vi även att medlemmarna gör i klubbhuset apropå golfens historia och traditioner. Vi frågar försynt kvarvarande personal i klubbhusrestaurangen om det denna sena timme möjligen går att få en öl och en macka. Svaret förvånar och ger vibbar av en svunnen tid: ”Vi har öppet så länge det finns spelare kvar”.
Nytt klubbhus nästa år
Efter en god natts sömn i sköna sängar och en på skånskt sätt riklig frukost i det temporära klubbhuset har vi ett intressant möte med Kristianstads Golfklubb & Destinations VD Carl-Henrik Dahlgren. Efter uttömmande svar kring utvecklingen de senaste tio åren, samtalar vi om de höjda avgifterna och att de inte ser ut att ha haft någon avskräckande effekt på medlemsantalet. Efter att överenskommelsen med klubben att under åtta år ha samma avgifter för medlemmarna nu löpt ut, har det privata bolag som äger och driver hela golfanläggningen möjlighet att justera priserna.
Medlemmarna trivs förstås på denna helrenoverade toppanläggning och snart sluts investeringscirkeln med det nya klubbhuset. Det blir något alldeles extra. Arkitekterna Krook & Tjäder har som utgångspunkt i sitt skapande tagit inspiration av landskapet med sanddyner och vackra tallar. Fasaden och taket kommer att vara i trä. En ovanlig och djärv design som garanterat kommer att sätta avtryck i golfsverige. Vi blir inbjudna att gå in i huskroppen på byggarbetsplatsen. Stora sociala ytor blandas med välplacerade servicestationer och flera öppna spisar. Generösa glaspartier mot intilliggande golfhål, uteplatser och en ny puttinggreen gör byggnaden om möjligt ännu mer integrerad med övriga delar av golfanläggningen. En imponerande takhöjd skapar rymd i lokalen. Smarta lösningar gör att ytor kan stängas och öppnas för sällskap av olika storlekar.
Det nya och futuristiska klubbhuset har starka inslag av miljötänk genom materialval och energi via solceller. Förhoppningen är att det nya klubbhuset ska kunna öppnas lagom till nationaldagen den 6 juni 2024. Nästa år firar klubben 100-årsjubileum och det vore naturligtvis passande att kunna göra det i det nya klubbhuset.
Kristianstads Golfklubb & Destination rusar mot toppen på alla listor och det är lätt att förstå varför. En i grunden väldigt lämplig plats för utvecklande av golfbanor paras nu ihop med högklassigt boende i form av lodger i hjärtat av golfdestinationen och ett nytt omtalat klubbhus. Det utgör en total som är svår att matcha för andra golfanläggningar i Norden. Lägg därtill säkerheten i din bokning, det vill säga att det vädermässigt inte finns några dåliga golfdagar här.
Text: Peter Ellqvist
Foto: Jacob Sjöman
Kristianstads Golfklubb & Destination blev i oktober utsedd till Sveriges bästa golfbana av World Golf Awards. Klubben skriver på sin hemsida om utmärkelsen:
”Vi tar emot utmärkelsen från både branschexperter och golfcomumnityn med ödmjukhet och tacksamhet. Resan att skapa en enastående golfupplevelse har varit ett samarbete som drivs av vår personals outtröttliga engagemang, stödet från våra medlemmar och lojaliteten från besökande golfentusiaster.
Denna utmärkelse befäster vår övertygelse om att skapa en golfdestination kräver strävan efter att bli bättre, en äkta passion för sporten och ett åtagande för enastående service. Att bli krönt som Sveriges bästa golfbana är en stolt stund för Kristianstads Golfklubb & Destination, men vår resa slutar inte här. Vi betraktar denna utmärkelse som en inspiration att fortsätta utmana gränserna, förbättra vårt erbjudande och höja golfupplevelsen till nya höjder. Inte minst med vårt nya klubbhus och restaurang.
Medan vi njuter av denna stund åtar sig Kristianstads Golfklubb & Destination att vårda vår position som Sveriges ledande golfdestination och omfamna den med integritet, inklusivitet och ambition som har tagit oss dit vi är idag.”
Kristianstads Golfklubbs historia
KGK bildades 1924 och verksamheten bedrevs på en 9-hålsbana vid Rinkaby skjutfält. År 1940 fanns det 38 medlemmar och klubben flyttades till Åhus där man till en början arrenderade marken. 1946 bildades AB Kristianstads Golfbana och 1950 köptes marken av kommunen. Intresset för golfen ökade under 1960-talet och 1964 hade klubben 228 medlemmar.
* 1969 byggdes banan ut till 18 hål. Antal medlemmar var 343.
* Under 1970-talet marknadsfördes klubben hårt och ekonomin stabiliserades.
* 1978 fanns det 815 medlemmar och 250 i kö.
* 1980 byggdes 9 håls-banan ”Skogsbanan”.
* 1981 var det första året med över 1 000 medlemmar.
* 1992 ombyggnad av 18-hålsbanan.
* 1994 hade 1 700 medlemmar och cirka 500 i kö.
* 2000 blev det bolagisering av driften.
* 2003 togs beslut att öka medlemsantalet till 1 900 aktiva. Vid årets slut hade klubben 1 860 aktiva medlemmar.
* I september 2004 påbörjades utbyggnad till 36 hål.
* 1 juli 2006 öppnades 18 nya hål – Åhus Västra. Den gamla banan får namnet Åhus Östra.
* 2011 blir klubben GEO-miljöcertifierad.
* 2015 köptes anläggningen av tre ägare (i ett bolag) som därefter inledde en omfattande upprustning av banorna och övrig infrastruktur. Samtidigt presenterades en utvecklingsplan som visar att anläggningen kommer att förbättras under de kommande åren, bland annat med nytt klubbhus, restaurang, och hotell.
* 2016 byggs Åhus Östra om med hjälp av banarkitekterna Pierre Fulke och Adam Mednickson
* 2017 Åhus East invigs
* I mars 2018 öppnas den nya Training & Fitting studion
* I november 2019 står tre nya padelbanor klara
* I maj 2020 är 13 lodger färdigställda och klara för uthyrning
* 2020 byggs Åhus Västra om med hjälp av banarkitekterna Pierre Fulke och Adam Mednickson
* 2021 Åhus West invigs
* 2024 Golfklubben fyller 100 år