NyheterTävlingar

Meditation blev nyckeln till seger för Tavatanakit

Thailändska Patty Tavatanakit stod för en rejäl skräll när hon i natt vann sin första tävling på LPGA-touren. Och det var inte vilken tävling som helst: 21-åringen slog alla jagande världsstjärnor och tog hem årets första major ANA Inspiration på ett imponerande sätt.

Jagades av ett koppel världsspelare

Tavatanakit ledde efter första dagen och även efter den andra dagen och när rookien kom ut på lördagen var det många som trodde att hon skulle börja darra, framförallt då förhållanderna på Dinah Shore Tournament Course var extra tuffa. De byiga vindarna gjorde banan svårspelad och Tavatanakit jagades av ett koppel världsspelare.

Drygade ut ledningen

Men istället för att tappa sin ledning, blev det tvärtom. Hon spelade bäst av alla även på lördagen och visade upp ett imponerande lugn och drygade ut ledningen till hela fem slag inför söndagens avslutningsvarv.

Patty Tavatanakit – en blivande superstjärna?

21-åringen som aldrig hade vunnit en tävling på LPGA-touren, ännu mindre en major, fortsatte på den inslagna vägen även på söndagen. Den som på allvar tog upp jakten på Tavatanakit var den forne världsettan och vinnaren här 2016, Lydia Ko. Hon rivstartade det sista varvet och gick de första nio hålen sju under par.

Tålamod och lugn genom meditation

Men Tavatanakit stressade inte upp sig för det, utan fortsatte spela moget och behärskat och en bogeyfri sista runda på 68 slag tog henne till totalt 18 under par, det nästa bästa slutresultatet i tävlingens historia, och seger i med två slag före Lydia Ko.  

Tavatanakits hopp ner i Poppies Pond tillsammans med sin caddie Ryan Hogue var nästan lika imponerande och elegant som hennes spel på banan.

– Det är fantastiskt att jag fortfarande är lugn. Jag mediterade två gånger i morse. Idag var det bara tålamod som gällde och jag visste att det skulle bli svårt här ute och att jag måste vara riktigt stark mentalt. Det har fortfarande inte riktigt sjunkit in ännu att är jag en majorvinnare i min rookiesäsong, det är helt galet, sa en lycklig vinnare.

Lydia Ko avslutade med 62 slag, vilket var den lägsta scoren på ANA Inspiration sedan Lorena Ochoa 2006 och var som alltid lika filosofisk när hon berättade om sin runda.

Lydia Ko gick det sista varvet på 62 slag.

– De första tre rundorna var en enda röra. Jag gjorde många birdies men jag gjorde även en mängd klumpiga misstag. Men det var kul att vara tillbaka i den här positionen i en stor tävling och känna adrenalinpåslaget igen. Och oavsett tävling är det alltid kul att avsluta riktigt bra. Det är klart att man nu undrar hur det hade slutat om jag inte gjort alla misstagen i början, men jag är jättenöjd. 62 slag är en fantastisk score, jag försökte jaga ikapp Patty, men hon spelade för bra och var för långt ifrån.

Bästa svenska blev Pernilla Lindberg på en delad 14:e plats. Anna Nordqvist låg bra med efter två varv, men hade en tyngre helg och slutade på en delad 25:e plats. Även Dani Holmqvist och Linnea Ström klarade cuten med hade tyvärr inga bra avslutningsvarv och slutade på delad 50:e respektive 57:e plats.

Slutställning ANA Inspiration

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights