Mer än bara golf: kultur, mat och vin i Barcelona
Barcelona Golf Destination är ett utmärkt sätt att uppleva den fantastiska kulturen, maten och vinet i provinsen Barcelona samtidigt som du kan vifta med klubborna på några av de fina banorna här.
Barcelona är världsberömt för många saker, förutom OS 1996 har staden med också en uppsjö sevärdheter i form av konst, arkitektur och historia. Här finns Gaudis fantastiska Sagrada Família, den 1200 meter långa boulevarden La Rambla som är lika populär bland turister som lokalbefolkningen, FC Barcelonas Camp Nou och så mycket mer.
Res inte vidare
Som varande mer golfintresserad än ”vanlig” turist har det dock sällan eller aldrig blivit läge att se något av det där. Liksom de flesta andra golfturister har jag i stället rest vidare norrut eller söderut till golfresorter som Infinitum eller Camiral (före detta PGA Catalunya). Nu finns dock ett utmärkt alternativ som gör att man kan stanna här och spela, och samtidigt få en chans att uppleva allt som Barcelona har att erbjuda: Barcelona Golf Destination!
Diputació de Barcelona, den regionala myndigheten, har tillsammans med golfbanorna i området utvecklat det här samarbetet mellan sex golfklubbar där du enkelt och smidigt kan boka golfpaket eller bara golf och sedan pussla ihop din kombinerade golf- och turistresa som du vill, med fotboll, stadsvandringar, besök på vingårdar och all den fantastiska mat som erbjuds här. I samarbetet ingår golfbanor från medelhavets strand till naturreservatet vid foten av de särpräglade Montserrat-bergen, med all den variation som du kan önska dig.
Självservering de luxe
Första anhalten för mig var Campus La Mola Hotel, som mest är en plats för företagsmöten och konferenser, men med sitt utmärkta läge alldeles intill Real Golf de Prat fungerar utmärkt även för golfspelare. Lite udda känsla är det dock när man inser att hotellets satsning på hållbarhet innebär att man rationaliserat bort bartendern och vi själva kan hälla upp våra drinkar – som ingår i priset! Hotellet har också ett fint wellness center samt pool både inne och ute.
Eftersom temat för resan är ”mer än bara golf” så inleds verksamhete med en guidad tur i den lilla staden Terrassa, knappt tre mil från Barcelona. Det är inte utan att man känner historiens vingslag efter att ha klättrat upp i Torre del Palau, ett torn som härrör från den medeltida stadsmuren och med magnifik utsikt. Medeltida kyrkor med målningar från 600-talet, Nationalmuseum för vetenskap och teknik samt modernistiska Masia Freixa är andra sevärdheter – och Terrassa har också i över 30 år arrangerat Kataloniens största jazzfestival.
Kunglig golfklubb
Kultur i all ära. Men det är golfen som är huvudsaken när jag reser och när morgonen gryr besöker vi fina Real Club de Golf El Prat. Klubben grundades i början av 1900-talet inne i centrala Barcelona, men flyttade till den plats där flygplatsen El Prat ligger idag. När flygplatsen bredde ut sig fick man flytta igen, denna gång till ett naturskönt område längre inåt land.
Med pengarna man fick för att flytta på sig skapade man en imponerande golfanläggning med 45 hål signerade av Greg Norman, de två artonhålsbanorna Yellow och Pink samt niohålsbanan Green. Med gräddan av Barcelonas societet som medlemmar finns naturligtvis också ett väl planerat klubbhus med en riktigt bra restaurang. Man har flera gånger arrangerat Spanish Open, bland annat 1999 när Jarmo Sandelin tog hem segern med sin 52 (!) tum långa driver och bara 98 puttar.
Eftersom tiden är begränsad så fick vi nöja oss med 18 hål, och vi fick nöjet att spela Pink, den tuffaste av banorna här. Fiskade upp en ny medspelare på rangen, en glad norrman som dumpat familjen som skulle njuta av hotellets spa och kört ut på vinst och förlust. Vi lirade match och det böljade fram och tillbaka på de första nio hålen, relativt platta och med skogskaraktär där vi då båda växlade mellan briljans och ”den där får du leta efter själv”.
Efter vändningen förändrades både banan och spelet. De nu rejält kuperade hålen där man främst skänkte en tacksamhetens tanke till golfbilen, var både fina i sig och bjöd på magnifika vyer som nästan tog fokus från golfen. Med inspirerad puttning på de stora och undulerade greenerna samt några turslag från en och annan djup bunker fick norrmannen sträcka fram näven och tacka för matchen – dock först på 18 där birdieputten satt mitt i hålet.
Vinprovning med utsikt
Efter en utsökt lunch på terrassen får vi nöjet att besöka Bouquet D’Alella, en vingård med lång historia och en bodega i en gård från 1400-talet med fin utsikt över medelhavet. Jag är ingen vinkännare, men det är intressant att höra om utmaningarna med ekologisk vinodling och den svåra torka som rått. Trots detta har man fått fram mycket fina viner. Så fina att jag får slå till på några och boka den smidiga hemleverans de erbjuder.
Efter övernattning och fin middag på Atenea Port Hotel nere vid hamnen i Mataró åker vi uppför backen till Club de Golf Llavaneras med sin mycket tajta och kuperade lilla bana signerad F. W. Hawtree. Banan är bara drygt 5 000 meter lång (par 70), men mycket svårscorad – jag är ingen stjärna med drivern och det var ett klokt beslut att låta den vara kvar i bagen på de flesta hålen. Några försök att driva green på par 4 eller nå på två på par 5 fick man ju ändå göra och det gick bra ibland. Och annars har man ju en ny boll man kan ta upp ur fickan …
Blandat resultat på banan – toppklass på terrassen
Några bogeys och dubblar är dock inget att klaga över när man kan njuta av de fantastiska vyerna över det solglittrande Medelhavet från nästan alla hål. Den ihärdiga torkan i området har inneburit att man vattnat greenerna rejält så de mjuka ytorna gav en skön backspinn som imponerade på spelkamraterna, men inte var någon fördel när bollen rann tillbaka längre och längre från hålet.
Llavaneras är en gammal bana, grundad 1945, och stilen är brittisk i alla delar utom maten – som är av högsta katalanska klass och nästan i sig värd ett besök. Jag valde tre rätter på den omfattande menyn och njöt som en kung av Gazpacho Andaluz, Iberian Pork Cheek och Kataloniens svar på crème brûlée, en så kallad Crema Catalana. Så gick man inte ned i vikt den här dagen heller.
Utsökta tapas och lokalt rödvin
Efter ett besök på La Roca Village, ett lyxigt shoppingcenter utöver det vanliga, checkar vi in på fina Hotel Barcelona Golf, en kort promenad från Club de Golf Barcelona. Det här är ett lyxigt hotell (tidigare i Hilton-kedjan) med spa, pool inne och ute och en charmig bar där vi tar en nattfösare efter en lång middag i klubbhuset med tapas i alla dess former, där ostarna och den utsökta spanska lufttorkade skinkan var bäst och ackompanjerades av ett utsökt lokalt rödvin.
Barcelona Golf Destination bygger på att man bokar minst tre golfbanor – och vår tredje runda är just här på Barcelona Golf Club. Banan är en kraftigt kuperad layout signerad José-Maria Olazabal och öppnad 1989. Det blandas friskt med breda och smala hål, och på sina ställen kliar man sig lite i huvudet och funderar på hur man ska spela hålen. Golfbil är inget måste, men går man den här banan får man en rejäl genomkörare för benen!
Solen bryter igenom morgondimman efter några hål, lagom till att man ska försöka gå in på två på sjuan. 501 meter från gul tee, men kraftigt nedför och på andraslaget räcker det med en järnfyra för att nå. Tyvärr slog jag hybrid för säkerhets skull och fick en lång putt från bakkanten som kompletterades med en missad kortputt för birdie. Nåja, enkelt par. Lika enkelt par blev det på nian som är ett nåbart par 4, men utan plats för en drive. Två wedgar följt av två puttar på den enormt undulerade greenen kändes helt OK när alla mina spelkamrater strösslade bollar hej vilt i terrängen.
Anrik vinproduktion
Sista anhalten den här gången blir Bodega Can Estella där vin görs i tredje generationen av familjen Rabetllat. Det är en mycket liten bodega, men väggarna pryds av hundratals utmärkelser från hela världen. Familjekänslan förstärks ytterligare när vi får besöka privatbostaden där ägaren bor. Här finns ingen tv eller någon annan modern teknik – när man äter middag med familjen talar man med varandra, sjunger och spelar piano.
Bland de övriga banorna som ingår i samarbetet finns Club de Golf Terramar från 1927, vilket gör den till kataloniens näst äldsta bana. Läget precis intill stranden är magnifikt och där får det bli ett besök nästa gång. Utöver det finns även Club de golf Montanya längre norrut där det sommartid kan finnas lite behaglig svalka och Club de golf Vallromanes, en stadsnära klubb med en Hawtree-bana från 1972 och ett pampigt klubbhus i ett gammalt herresäte.
Läs mer och boka på barcelonagolfdestination.com