NyheterTävlingar

Mickelsons magi fortsätter

Medan PGA Championship 2012 på Kiawah Island mest handlade om ungdomlig virtuositet har årets upplaga på samma bana mer handlat om ärrade män som jagar varandra.

50-årige Phil Mickelson spelades nästintill felfri golf de första elva hålen och ledde då årets andra major med fem slag.

– Jag kände att jag hade en väldigt tydlig bild på vad jag skulle göra på varje slag, sa Mickelson efter rundan.

Phil Mickelson vill bli historisk på söndag.

De sista nio var något mer skakigare och en bogey på 12:an följdes upp av en rejäl hook från tee på det 13:e. Det slutade med en dubbelbogey och plötsligt var ledningen nere på ett slag.

– Även om jag gjorde några fler misstag idag och inte var lika fokuserad på några slag, är det bättre än det varit på länge. Jag svingar bra, känner mig stark och ska försöka behålla fokus på avslutningsrundan, menade Mickelson som kan bli den äldste majorvinnare någonsin om han behåller ledningen in i mål.

Han leder inför det sista varvet med ett slag före Brooks Koepka som är tillbaka efter en knäskada. Koepka opererade en förskjuten knäskål i våras och har haft stora problem att böja sitt knä under en lång tid. När Koepka spelade Masters i april kunde han knappt böja sig för att hämta bollen ur hålet, men smärtan har nu börjat släppa.

Majorexperten Brooks Koepka är den som närmast jagar Mickelson.

– Jag är inte 100 procent frisk i knäet än, men det känns mycket bättre och det påverkar inte min golf, menade han.

– Jag har en bra chans att vinna i morrn, sa Koepka som är en expert när det kommer till majors. Han har vunnit åtta tävlingar på PGA-touren. Fyra av dem är majors.

Slaget efter Koepka ligger sydafrikanen Louis Oosthuizen på fem under par. Nio spelare ligger inom fem slag från ledningen, där ibland tidigare majorvinnarna Bryson DeChambeau och Gary Woodland.

Kan bli äldste majorvinnaren någonsin

Om Phil Mickelson skulle vinna årets PGA Championship blir han den äldste majorvinnaren någonsin. Rekordet innehas idag av Julius Boros som var 48 år när han vann PGA Championship 1968. Det skulle vara Mickelsons sjätte majortitel och hans första tävlingsvinst sedan våren 2019.

Det har funnits några tillfällen då spelare över 50 år varit nära att vinna majors tidigare. Jack Nicklaus var 58 år när han kom sexa i Masters 1998. Tom Watson var 59 år när han föll i särspel mot Stewart Cink i The Open 2009 och Fred Couples var 52 år när han ledde Masters efter två varv 2012.

Med bara två segrar under de senaste sju åren erkänner Mickelson att hans mentala styrkor inte är vad de varit. Han har haft allt svårare att behålla fokus de senaste åren, men med hjälp av kostförändringar, meditation och maratonpass på golfbanan har det blivit betydligt bättre.  

Och han har fortfarande kul på golfbanan. USA:s lagkapten i Ryder Cup, menade att när Phil snackar och skämtar mycket på banan, då är han i form. Vi får se vem som snackar mest i söndagens ledarboll av Phil Mickelson och Brooks Koepka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights