Golfbanor utomlandsGolfpärlorTyskland

Möt hösten i München

Som huvudstad i Bayern är München på många sätt en paradox, där socialkonservatism kombineras med affärssinne, borgerlig perfektion balanseras med skavanker, lederhosen möter couture och tradition avantgarde – allt omgivet av ett sceniskt landskap.

Marienplatz

Efter andra världskriget antog München rollen som Tysklands internationella metropol och tillhåll för kändisar och överklass. Att det är en välmående stad bär syn för sägen – eleganta paradgator kantas av vackra jugendhus, exklusiva butiker, stjärnkrogar, rustika ölhus och trendiga barer.

Stadens hjärta hittar man på Marienplatz, den tidigare marknadsplatsen som är ett pulserande torg. Passa på att kolla in det berömda klockspelet i det vackra rådhuset. Varje dag klockan 11, 12 och 17 snurrar figurinerna och berättar om Münchens historia. Strax intill ligger stadens äldsta delikatessbutik Dallmayr, ett mecka för matshopping av mer lyxbetonad karaktär – här finns allt för den sanne gourmeten.

Ett matland

Tyskland har blivit ett matland att räkna med och i München finns många utmärkta restauranger. Den bayerska matkulturen är mångfacetterad och bjuder bland annat påknödel, weisswurst, steckerlfisch (fisk på pinne) och brödkringlan pretzel med grovt salt.

Munchen

Stadens gröna lunga är Engelska parken, som är en härlig storstadsoas att strosa eller ta en joggingtur i. München är en stor sportstad, inte minst när det kommer till golf. Inom en timmes bilresa från citykärnan hittar man inte mindre än femtiotalet golfanläggningar.

Bayerischer Hof

München styr perfekt mellan det moderna och det traditionella och få ställen reflekterar detta bättre än Bayerischer Hof. Lyxhotellet vårdar sin anrika historia men ligger ständigt i framkant vad gäller inredning och hi-tech. I början av året öppnades den senaste tillbyggnaden i södra och norra vingen; 29 rum i avskalad stil med naturmaterial och jordfärger, samt en luxuös Penthouse suite.

Atmosfären är gästvänlig och personlig och det ostörda läget i närheten av centralstationen kunde inte bli bättre. För största smakupplevelsen, bege er till hotellets restaurang Atelier som i våras förärades tre stjärnor i Guide Michelin. För bästa utsikten, ta hissen upp till takterrassens Blue Spa Bar & Lounge där även swimmingpool och spa väntar. För cocktails är det Falks Bar i den vackra spegelsalen som gäller.

Tantris

Passion, perfektion, njutning, magi. Det är vad som väntar på Tantris, ett gourmettempel med kultstatus under ledning av den aktade stjärnkocken Hans Haas. Den franskinspirerade maten är små konstverk, precis som inredningen; snygg, färgstark och decadent.

Königshof

I närheten av Karlsplatz ligger välrenommerade Königshof, i lyxhotellet med samma namn. Köksmästaren Martin Fauster gör varje måltid till en verklig fröjd genom att förädla klassiska, bayerska rätter till perfektion. Interiören är grandios med sina träpaneler, muralmålningar, kandelabrar, siden och sammetstyger.

3 golfbanor
Golfclub München Eichenried

Norr om München väntar flera förstklassiga golfbanor. Den bästa är tveklöst mästerskapsbanan Golfclub München-Eichenried i närheten av flygplatsen. 27-hålsanläggningen har varit värd för BMW International Open ett flertal gånger. Att banans svårighetsgrad är hög, sjöarna stora, ruffen seg och hålen långa är därmed underförstått. Gillar du precisionslir och tre varierade niohålsslingor i toppklass blir du således inte besviken.

Golfclub München Eichenried
Golf-Club Feldafing

Feldafling är en bayersk liten delikatess med anor från 1927 då de första hålen anlades. idylliskt inbäddat i den sköna naturen vid sjön Starnberger torde detta vara en av Sydtysklands vackraste golfanläggningar. Men det gäller att inte låta sig förledas av utsikten. Parkbanan är visserligen inte så lång men på sina ställen kuperad med smala, trädkantade fairways som kräver att man håller tungan rätt i mun.

Golf Valley

Några av Münchens allra finaste golfbanor hittar man söderut, däribland München-Valley med 27 hål. På elva år har den utvecklats till en utmärkt parkbana där stor hänsyn tagits till flora och fauna.

En upplevelse för själen att spela tyska Golf Valley i München.

Den spännande layouten står den kanadensiske banarkitekten David Krause för och inspirationen kommer från amerikanska förlagor men med viss linkskänsla. Långa hål, utmanande hindren och stora greener väntar med ett vackert alppanorama som fond.

4 tips

Pinakoteken

München erbjuder många förstklassiga konstgallerier och museer, däribland de tre berömda Pinakoteken. Alte Pinakotek visar äldre konst medan Neue Pinakothek verk från 1700- till tidigt 1900-tal från mästare som Monet och van Gogh. Pinakothek der Moderne är ett av världens största museum för modern konst med ungefär 70 000 föremål, från grafik och motorcyklar till industridesign. Pinakothek der Moderne är Tysklands största museum för modern konst.

BMW-Welt

München är säte för flera tyska storföretag, däribland BMW som ju föddes här. På bilmärkets besökscentrum BMW-Welt i närheten av Olympiapark kan man provsitta olika bilmodeller och motorcyklar, leka i simulatorer, se historiska bilar i museet och ta en rundtur i fabriken. Kul även för den som inte är bilintresserad. Vill man göra en roadtrip i landskapet finns självfallet de senaste modellerna för uthyrning.

Shopping

München = mode. Jämte de stora shoppinggatorna Maximilianstrasse, Theatinerstrasse, Brienner strasse och Sendlinger strasse med sina varuhus, couturebutiker och juvelerare, snirklar sig smågator fram med större kedjor och roliga designshoppar. I trendiga Schwabing samt i Glockenbach och runt Gärtnerplatz, hittar man mer originella affärer och specialbutiker.

Mode

Ett obligatoriskt stopp är Lodenfrey på Maffeistrasse 7. Lodenfrey är märket som ända sedan 1842 tillverkat de världskända ytterplaggen i filtat ylletyg, vanliga i den här trakten. Det exklusiva varuhuset är packat med internationellt mode och en hel avdelning för de klassiska lodenplaggen och folklore.

Besök en ölträdgård

Stora ölträdgårdar är en trevlig tradition som finns över hela Tyskland men allra mest genuin är den i München. Staden är känd för sitt ölbryggande med kända bryggerier som Paulaner, Hofbräu och Löwenbräu. Så snart vädret tillåter flockas invånarna i Münchens många ölträdgårdar och umgås över en liter öl. Vill du gå på djupet med Münchens starka ölkultur får du inte missa Oktoberfest då kranarna öppnas och staden förvandlas till världens största folkfest.

Av Jenny Olsson
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights