Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Vallda – Lite Skottland i Halland

Vallda Golf & Country Club rankas som en av Sveriges tio bästa banor och har så sent som 2021 varit värd för stortävlingen Scandinavian Mixed – “Hosted by Henrik Stenson & Annika Sörenstam”. Golfbanan har även fått utmärkelsen “Sveriges roligaste bana”. Och nu på hösten visar banan upp den skotska inlandslinksgolfen i all sin prakt.

Vallda Golf & Country Club erbjuder en skotsk inlandslinks-bana i fagra ängsmarker på Västkusten, runt tio minuter med bil från såväl Kungsbacka som Kattegatt och Kungsbackafjorden.
Banchefen Johan Axgren berättar:
— Vallda är en unik golfbana på flera sätt. Kanske mest för vår totala satsning på grässorten rödsvingel. Tack vare banans utomordentliga dränering har vi en lång säsong där vi försöker erbjuda en hög kvalitet så länge vår bana är öppen. Vårt sandlager uppe på den ursprungliga jordbruksjorden tillsammans med all dränering gör att banan tål mycket regn, Och tack vare det långsamväxande gräset rödsvingel är banan lika bra sent på hösten som under sommarsäsongen. Nu på hösten blir ruffarna också så där härligt gulbruna precis som de är på de brittiska öarna. Marken är torr och hård och det är verklig linksgolf, fast i vårt fall inlandslinks.
Att Johan Axgren är stolt över sin golfbana märks.
— Vi arbetar med långsiktighet. Varenda åtgärd vi gör på banan är baktanken att det ska vara bra om 50 år. Oräkneligt många ton sand har lagts över den hårda lerbasen och vi har gjort fyra mil dränering och täckdikning som omfattade även spelytorna, innan banan är som den är idag.

Väldressad bana

— Vi arbetar hårt med att hålla koll på det som finns under markytan. Det organiska materialet får inte bli svampigt eller dött, något som man kan kalla för ”thatch” utan vi försöker skapa den bästa möjliga miljön för gräset att växa. Under alla år banan har funnits har man fokuserat mycket på att dressa jorden. Nu finns det ett fint tio centimeter lager sand i marken och banan är torr och jämn.

Rödsvingel är som nämnts Valldas grässort. En vacker och härlig grässort.
— Med vår strategi med mindre gödsel och vatten får till följd att gräset växer mindre och bildar mindre ”thatch”. Detta i sin tur leder till färre skötselåtgärder. Våra duktiga banskötare behandlar gräset med stor omsorg och mycket kärlek. Det betyder exempelvis att vi handplockar andra grässorter som vill sticka upp och konkurrera med vår dyrbara rödsvingel. Vi dressar med sand och snålar också med vatten och gödning så att rödsvingeln kan hävda sig. Vår speciella banskötselstrategi gör att vår bana ofta ser lite torr och gulaktig ut – och precis så vill vi ha den!
Johan Axgren säger också att anledningen till att de kan arbeta så fokuserat med banan är anläggningens ägare. Banan ägs av Ernst Rosén-koncernen, som för övrigt också äger Barsebäck Resort. De delar ambitionen och viljan hos medarbetarna.

Världsberömd banarkitekt

Martin Hawtree, som designat Vallda-banan, har fått sin inspiration av 1920-talets legendariska golfbanor när han ritade denna utmanande och härliga bana i den vackra ängsmarken på Västkusten.

Ett signum för Martin Hawtree och Valldabanan är torra, hårda spelytor, utmärkande bunkrar, ondulerade greenområden och strategiska hål som omringas av svajande högruff.
Mister Hawtree har re-designat många av världens bästa banor och bland annat designat Trump International Golf Links strax norr om Aberdeen i Skottland, ytterligare en bana bland topp-100.
Valldas vision är att erbjuda en miljö där alla kan trivas och känna sig välkomna, med eller utan golfklubbor.
I klubbhuset finns också välkända Restaurang Vallda.

Restaurang Vallda

Fanny Comstedt basar för Restaurang Vallda sedan årsskiftet då hon och ägarna till golfanläggningen förvärvade restaurangen. Restaurang Vallda är en mötesplats för både golfare och boende i området som vill ha en god måltid i mysig miljö.
Om man ska uttrycka det enkelt har Restaurang Vallda höga ambitioner – precis som Vallda Golf & Country Club i övrigt.
— Vallda är ingen vanlig golfkrog, säger Fanny Comstedt och fortsätter:
— Restaurang Vallda är precis som namnet säger, en restaurang som ligger på en golfbana. Vi har ingen ”brick-lunch” utan erbjuder vällagad husmanskost med inslag och inspiration från hela världen. Vi bjuder på en varierad meny som växlar från vecka till vecka, där råvarorna väljs ut efter kvalitet och säsong, men vi har såklart även några stående rätter på menyn.

Populär året om

Att restaurangen är välkänd vittnar antalet gäster utanför kommunen om. Många av gästerna kommer från både Halmstad och Göteborg för att njuta av en lite längre lunch i Vallda.
— Vi har också många andra arrangemang som bröllop, julbord, fester och mycket mer. Kanske närmare 75 procent av våra gäster är icke golfare utan kommer hit till oss för miljön och matens skull. Det är detta som gör att vi kan hålla året-runt-öppet men nästan lika många gäster per dag vinter som sommar, säger Fanny Comstedt.
Vallda Golf & Country Club är värd att besöka. Många gånger!

Text: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights