Golfbanor i SverigeNyheter

Möt sommaren i Jönköping – tipsen till weekendresan

Jönköping har länge tillhört toppen av svenska golfstäder. Såklart! Med ett antal fantastiska golfbanor, vacker natur, roliga museum och en kreativ matscen är det upplagt för en perfekt weekend.

1 stad

Det finns olika sätt att starta en dag i Jönköping. Det här är en av dem: Lojt sträcka ut sig i lagom svala lakan, utsövd och fortfarande lycklig av gårdagens fyrarättersmiddag med tillhörande vinpaket. Nu väntar frukost, sedan drar vi på oss svala pikétröjor och sköna golfskor och förflyttar oss till Kettilstorp för tee off.

Det låter inte så dumt, eller hur?

Att ta sig an Jönköping ur en golfares perspektiv är inte svårt. Inte heller att fylla sin helg med god mat, vackra vyer, kultur och avkopplande aktiviteter.

Jönköping är en precis lagom stor stad som inbjuder till flanerande på charmiga gator med sina butiker, längs Vätterns strand och runt Munksjön. Hatten av för stadsplanerarna som haft fokus på att skapa vackra parker och fört in grönskan rakt in i stadskärnan. Få städer har en så idyllisk och lugn miljö som Jönköping.

Dagen avslutas sedan med fördel på någon av många utmärkta restauranger där stor fokus ligger på lokala råvaror och innovativa menyer. Varför inte slå er ner på hamnpiren för middag i solnedgången?

2 hotell

Vox Hotel

Kreativt och kaxigt möter klassiskt och elegant, på Vox Hotel finns en unik atmosfär. Det prisvärda designhotellet har 143 deluxerum och sviter och en milsvid sjöutsikt över Vättern ((be om ett rum åt det hållet!). Den sköna loungen inbjuder till informella möten och drinkar innan middagen. På hotellets gym kan ni träna och värma upp inför dagens golfrunda medan ni spanar ut över sjön.
Lantmätargränd 2, voxhotel.se

Quality Hotel Match

Med arton våningar och cirka 60 meter högt är det svårt att undgå utsikten. Höghushotellet Match på Tändsticksområdet i Jönköping har låtit tala om sig ända sedan det började projekteras. I höstas öppnade dörrarna och bakom står hotellkungen och ägaren till hotellkedjan Nordic Choice Hotels, Petter Stordalen, som alltid tycks kunna skapa inspirerande destinationshotell. Här finns relaxavdelning med utomhusbubbelpool, samt ett trevligt brasseri. Följer tonåringarna med på resan kan det säkert glädja dem att veta att det finns ett helt gaming-rum med den senaste tekniska utrustningen.
Brånebacken 4, www.nordicchoicehotels.se

3 restauranger

Sjön

Tommy Myllymäki är en av Sveriges absolut främsta kockar som ligger bakom en rad prisbelönta restauranger. Vid Vätterns kant hittar vi en av dem, Sjön. Under ledning av köksmästaren Erik Beckman bjuds rätter av hög klass, ekologiskt och lokalt producerat så långt det är möjligt. Kvaliteten på servicen är på topp och miljön inbjudande. Sommartid sitter man gärna ute på terrassen, på första parkett vid sjön. Öppet för lunch och middag.
Östra Storgatan 173, www.sjon.se

Izakaya Moshi

Det har hänt mycket på Jönköpings mathimmel och japanen Izakaya Moshi är en av de senaste, lysande stjärnorna. Menyn består av smårätter, från snacks, sushi och gyozadumplings till mat från den japanska grillen – perfekta att dela i sällskapet. Slink in för lite mat och dryck; baren har utmärkt hantverksöl på fat, japansk läsk och en spännande drinklista.
Barnarpsgatan 16, www.izakayamoshi.se/jonkoping

Grill BBQ & Drinks

Kött och burgare. Hög kvalitet. Skön atmosfär. Ibland behövs inte mer än så för en riktigt bra matupplevelse. Det skulle vara personal som vet vad hög servicenivå innebär, och dem finns också på Grill BBQ & Drinks. Detta steakhouse beläget mitt i stan serverar mat lagad av svenska råvaror, och teamet arbetar gärna med så lokala producenter som möjligt. Även om det går att välja vegetariska och veganska rätter ur menyn så går man främst hit för kötträtterna; biffar, burgare, ribs och fajitas. Man går inte härifrån hungrig.
Lundströmsplats 2, grilljonkoping.se

4 golfbanor

Gränna Golfklubb

Strax söder om polkagrisstaden hittar vi denna karaktärsfulla 18-hålsbana. Här har upphovsmannen Peter Nordwall lyckats skapa en mycket varierad och inbjudande skogsbana som följer landskapets naturliga karaktär. Känd för att skapa intressanta och kluriga hål med stora undulerade greener, är Gränna inget undantag från Nordwalls designfilosofi. En rolig – och vacker – utmaning för alla typer av spelare.
www.grannagk.se

A6 Golfklubb

Golfbanan är byggd på det gamla övningsområdet för A6 Artilleriregemente och har en vidunderlig utsikt över södra Vätterbygden. Tre varierade slingor kombineras till en 18-håls och en 9-hålsbana, där man också kan spela Pay & Play. Det kuperade landskapet, lövskogsmiljön och de stora undulerade greenerna – även detta Peter Nordwalls skapelse – ger banan en speciell karaktär och den är både rolig och omväxlande att spela.
www.a6gk.se

Jönköpings Golfklubb

Grundad 1936 är Jönköpings golfklubb en av Sveriges äldsta, och numera en ytterst välskött och beprövad klassiker. Den kuperade parkbanan ligger naturskönt utmed Tabergsån och har många bra men lite knixiga hål. Tänk till innan du slår till! Särskilt på korthålen kan skenet bedra. Inte minst sätter järnvägen med ”Krösatågen” mellan Jönköping och Halmstad som går rakt igenom banan en omisskännlig och charmig prägel. Här finns också en korthålsbana med sex hål.
www.jonkopingsgk.se

Sand Golf Club

Vida omskriven och högt rankad – med rätta. Sand Golf Club i Bankeryd nordväst om Jönköping är en bana av världsklass. Hinner ni bara spela en runda så ska ni göra det här. Arkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest har lyckats skapa en makalös inlands linksbana med höga sanddyner, djupa bunkrar och mindre sjöar med vattenfall – mitt i den sköna småländska naturen. Spektakulärt och alldeles underbart! På anläggningen finns även ett stort träningsområde och en utmärkt restaurang.
www.sandgolfclub.se

5 snabba tips

Följa John

Det småländska landskapet har ett stänk av magi. Allra bäst har det fångats av konstnären John Bauer, känd för sina illustrationer av troll och skogsälvor. Bauer vandrade i de omgivande skogarna där han fann inspiration till sina motiv. Nu kan ni vandra i hans spår. I utställningen ”Följa John” på Jönköpings läns museum är det som att komma in i en ny sagolik värld där ni kan uppleva hans konstnärskap på ett lekfullt sätt.
jonkopingslansmuseum.se

Upplev det unika Tändsticksområdet

Visste du att säkerhetständstickan uppfanns i Jönköping? Faktum är att staden är synonym med tändstickor som producerades här under nästan 120 år och länge var en av Sveriges främsta exportprodukter. Ta del av historien och miljön i det välbevarade Tändsticksområdet. Utöver Tändsticksmuseet, som ligger inhyst i den byggnad som från 1848 inrymde Jönköpings första tändsticksfabrik, finns här butiker och restauranger, däribland fiskrestaurangen Pescadores som är värd en omväg.

Torghandel på Västra torget

Oavsett om ni är ute efter att shoppa tills ni inte orkar bära fler påsar, eller om ni bara vill strosa runt bland mysiga butiker kan Jönköping tillgodose era behov. Ett måste är ett besök på Västra torget och den berömda torghandeln som äger rum varje lördag. De många stånden är fyllda med allt man kan tänka sig – ost, frukt, fisk, närproducerad honung, blommor och mycket mer. Om inte annat så är det alltid kul att spana på folk. Öppet 07:30–13:00.

Rosenlunds Rosarium

Man behöver inte vara blomsterfantast för att uppskatta Rosenlunds rosarium. Den vackra parken har vunnit pris för sina planteringar med rosor (drygt 500 olika sorter), exotiska träd, perenner och rhododendron. Rosariet och herrgården från 1788 ligger naturskönt beläget med gångavstånd till Vätterstranden. Här finns även ett trevligt sommarkafé.

Husqvarna Fabriksmuseum

Köksutrustning, cyklar, mopeder, motorcyklar, symaskiner, motorsågar, gräsklippare, kaminer och mycket annat. Tillverkningsjätten har haft fingrarna i många syltburkar under de senaste 400 åren. Sannolikt har i alla fall en produkt märkt Husqvarna passerat ditt hem. Det som en gång började med vapentillverkning förgrenade sig med tiden till en rad kategorier. Resten är så att säga historia. Den kan ni ta del av på Husqvarna Fabriksmuseum. Ett tips är också att slå en signal till huvudkontoret och höra om ni kan få en visning på fabriken som ligger intill.
husqvarnamuseum.se

Text: Jenny Olsson

Foto: Anna Hållams, Peter Appelin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights