NyheterPorträtt

Moving day för Pontus Widegren

Han fick en smakstart på proffskarriären direkt efter sina collegeår på UCLA i Kalifornien. Men efter närmare tio år på den europeiska tourcirkusen väntar nu nya spelmarker för Pontus Widegren. Golfbladet träffade honom på hans nya arbetsplats.

Text: Jenny Olsson
Foto: Peter Cordén

Begreppet ’moving day’ syftar i golfsammanhang på dag tre under en tourtävling då det brukar röra sig rejält i resultatlistan. De spelare som stått i utkanten spänner hanen för att skaffa sig en plats i toppstriden, medan andra mer förväntade utmanare faller bort.

Pontus Widegren har befunnit sig i den situationen många gånger. Som en av Sveriges duktiga golfproffs vet han mer än väl hur snabbt det kan röra sig uppåt och neråt i den hårda konkurrensen.

Nu har dock begreppet moving day fått en ny innebörd för Pontus. Tidigare i mars satte han nämligen kartnålen på Danderyds kommun och mer exakt på Djursholms Golfklubb, där han klivit på som ny tränare i klubbens team.

Pontus Widegren på sin nya arbetsplats.

– Att bli en i teamet av fyra tränare känns väldigt kul. Efter 2019 var jag ganska mätt på tävlingsgolfen och de sista säsongerna sedan pandemiutbrottet spelade jag utvalda tävlingar bara på svenska touren, samtidigt som jag gav lektioner vid sidan om. Möjligheten jag nu har fått av Djursholms Golfklubb känns spännande. Det är en ny tillvaro på andra sidan bollen, så att säga, där jag får hjälpa andra med sin utveckling och jobba inom golfen på ett nytt sätt.

Klubben har han dessutom fina minnen ifrån efter segern i Septemberpokalen 2021 på Future Series Herrar i höstas.

– Det var såklart kul att vinna! Jag hade inte spelat den tävlingen tidigare och heller inte spelat banan så mycket, trots att jag är uppvuxen i närheten. Banan var verkligen i toppskick efter renoveringen. Sedan var det såklart en bonus att jag spelade bra. Det är alltid roligt att vinna. I och med att jag nu blir en del av klubben känns segern ännu roligare. Fast det var en blåsig dag, kallt och svårspelat, säger Pontus.

Drömde tidigt om att bli golfproffs

Uppväxten invid Stockholms Golfklubb (Kevinge) inte långt därifrån präglades av sport. Både Pontus och hans lillebror Olle ägnade all ledig tid åt att idrotta. Varje dag på väg till skolan följde de en gångväg som passerade förbi golfbanan, så golf blev snart ett dagligt inslag – om det inte var ishockey eller tennis eller något annat.

– Jag tyckte mycket om alla tre sporterna. Men jag blev tidigt bra på golf och fick åka på flera häftiga internationella tävlingar. Då blev golfen störst och valet enkelt, berättar Pontus.

Drömmen om att bli proffs väcktes tidigt. Efter fyra år på University of Californa i Los Angeles (UCLA) i Kalifornien, då Pontus tog flera individuella segrar, lagvinster och representerade Europa i Palmer Cup, den prestigefyllda matchen mellan USA och Europa (”College Ryder Cup”) var han också en av de mest lovande spelarna. Bara några få dagar efter examen i juni 2013 tog han officiellt steget till att bli proffs.

Debuten skedde i BMW International Open på Europatouren samma vecka, där han placerade sig i resultatlistans mitt. Sedan dess har Pontus alltså varvat spel på European Tour och Challenge Tour. 2017 svarade han för karriärens främsta insats på ET då han slutade delad trea i Tjeckien.

Men som alla elitidrottare vet är korrelationen mellan resultat och ekonomi tydlig.

– Det kan vara en tuff tillvaro därute. Och på Challengetouren syns det inte riktigt lika väl ekonomiskt när man spelar bra. Jag klarade mig ändå okej. Det som är det mest frustrerande är snarare när man spelar dåligt och inte klarar kvalgränser. Det var det som till slut bröt ner mig. Samma motivation fanns inte där. Jag var inte lika nära glädjen, inte lika sugen mot slutet som jag var de första åren som proffs, säger Pontus.

Vad ser du själv som din främsta merit?

– Resultatmässigt är det att ha kommit trea på Europatouren och tvåa på Challengtouren. Insatsmässigt och känslomässigt skulle jag nog säga när jag tog mig igenom Europatourkvalet 2017. Det värderar jag väldigt högt. Kvalveckan innebär stor press och stress och man vet att kommande säsong hänger på hur det går de dagarna. Det är ett nålsöga att ta sig igenom. Där och då var jag inte i någon superform, men jag lyckades ändå leverera när det verkligen gällde. I slutändan är det sådana ögonblick man tränar och sliter för att klara av. Det är en prestation jag är väldigt glad över.

Vill fortsätta utveckla juniorverksamheten

Trettioett år gammal skapar sig nu Danderydsonen en ny plattform. En starkt bidragande anledning till beslutet heter Alma; Pontus och sambon Malins dotter Alma som hunnit bli 15 månader gammal.

Pontus erfarenheter från tourspel kommer väl till pass i tränarjobbet, inte minst för att fortsätta bygga på Djursholms Golfklubbs fina juniorverksamhet. Redan i dag finns det många juniorer som tävlar frekvent och flera av klubbens äldre juniorer går på college i USA.

– Det jag haft väldigt mycket nytta av hittills är att jag varit semiaktiv som spelare under två säsonger samtidigt som jag har jobbat med juniorer i utvecklingsåren, som är ambitiösa och taggade. Den resan har jag ju själv gjort. Där betydde Kevinge som klubb väldigt mycket för min utveckling. Trots att jag var en liten ’skit’ och flera år yngre än många av de andra så blev jag tidigt accepterad i gänget. Det visar just hur viktig en välutvecklad juniorverksamhet är för att både bredda sporten och för att få fram nya talanger. Men jag tror också att jag har mycket att erbjuda även medelgolfaren.

”Golf är ofta svårt och enkelt på samma gång”

Måhända kommer också hans egen spelarstil att skina igenom i tränarrollen. Pontus beskriver sig själv som en relativt kalkylerande spelare, som ibland skulle behöva våga ta lite större risker och ta fasta på det där orädda man ofta har när man är yngre.

– Ibland är jag kanske lite för kalkylerande – och mer på äldre dar! Men jag lärde mig att tävla tidigt så en blandning av envishet och otålighet har varit en bra drivkraft. Som person är jag nyfiken och jag vill gärna förstå. Som spelare hinner du inte riktigt reflektera på djupet. Det gäller att prestera här och nu så de senaste två åren har varit jättebra för mig att kunna landa lite grann. Att upptäcka att jag faktiskt har lärt mig väldigt mycket på min resa som spelare. Det är spännande och kul att nu få utveckla en ny sida inom spelet. Golf är ofta svårt och enkelt på samma gång. Jag gillar att hitta pedagogiska lösningar.

Kommer du någonsin att göra comeback på touren?

– Njae. Just nu känns det långt bort. Nu är jag investerad i mitt nya jobb. Det känns bra och jag är jätteglad att ha hamnat där jag är. Men jag älskar ju golf och saknar att tävla så vem vet …

Vad ser du allra mest fram emot den här säsongen?

– Dels att få lära känna klubben bättre, dels att bidra till roligare och bättre golf här på Djursholm. Jag hoppas att mina erfarenheter kommer till användning och kanske att några av de yngre golfarna anser min hjälp som värdefull. Jag vet själv hur mycket ett bra bollplank kan betyda när man utforskar sin väg framåt. Kan jag bidra till att fler kids hittar golfen och vill utforska den vidare, så skulle det glädja mig. Särskilt då jag fått så otroligt mycket genom min egen golf, säger Pontus.

Personligt / Pontus Widegren

Är: 31 år
Bor: Danderyd
Gör: Ny som tränare på Djursholms Golfklubb
Familj: Sambon Malin och dottern Alma, 1 år
Blev proffs: 2013
Representerar: Stockholms Golfklubb
Främsta meriter: 7 segrar (2 segrar på college) (Septemberpokalen, JSM Slag, Skandia Tour Elit, samt amatörtävlingar i Sverige), 9 andraplatser (Jr PLAYERS, Challenge Tour samt amatörtävlingar), Lag-EM brons 2005 och 2006, Lag-VM Silver 2006.
Favoritbana: I Sverige Visby GK, utomlands Pasatiempo i norra Kalifornien
Intressen: Sport, framförallt tennis men även skidåkning, samt att umgås gärna med familj och vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights