LivsstilNyheterPorträtt

Den maskerade golfaren i New York

Plötsligt stod en maskerad man på en driving range i New York och slog längre än någon någonsin hade gjort. Men vem var golfaren med den engelska dialekten, som hade svart färg i ansiktet och vitt pulver i håret? Och vad gjorde han i New York i oktober 1912?

Bar svart mask

”Vem är han?” frågade amerikaner när de såg den maskerade golfaren med sina otroligt långa drivar och sitt engelska uttal, dyka upp på olika golfbanor runt New York. Hans ansikte var täckt med en svart mask, eller målad i svart och vitt, och han ville utmana vinnaren av US Open på en match.

Året var 1912, och de bästa golfspelarna från de brittiska öarna hade just blivit bekanta ansikten på den amerikanska golfscenen. Men på grund av bristen på information – idag kan som bekant en identifiering ske på bara några minuter via Internet, visste man inte hur alla golfstjärnor såg ut, ännu mindre var i världen de befann sig.

Mystiske mannen

Några tyckte att den maskerade golfaren påminde om Harry Vardon eller James Braid. Engelska Vardon hade vunnit US Open 1900 och vid denna tid hade han vunnit fem av hans totalt sex British Open titlar, den senaste 1911. Braid, som var skotte, hade vunnit fem British Open titlar, senast 1910, men aldrig deltagit i någon av de amerikanska Majortävlingarna.

upptagen med golftävlingar

Man konstaterade dock att Vardon vid denna tid var upptagen med golftävlingar i England, medan Braid hade skurit ned betydligt på antalet turneringar och nu hade antagit både ett jobb som instruktör på Walton Heath och som golfbanearkitekt.

Enorm uppmärksamhet

Men vem var då den maskerade golfspelaren? De amerikanska journalisterna började hålla till framför hans hotell för att få en skymt av honom utan mask eller färg. När han stod på driving rangen på Van Cortlandt Park i Bronx och tränade, var det så många människor som ville titta på, att han knappt kunde träna i fred. Han stod där, svartmålad i ansiktet och med det vita pulvret i håret och med sin smidiga sving skickade han iväg bollarna en bra bit över 300 yards, vilket var 20 meter längre än de flesta spelare kunde slå på den tiden, och slog därmed alla åskådare med häpnad och förundran.

Enorm uppmärksamhet

Golfklubbens ordförande, E.J. Fitzgerald ville ett tag få golfaren arresterad eftersom det var ett brott att bära en mask på golfbanan. Dessutom hade inte den mystiske golfaren inte behörighet att spela där. Men till slut informerade man pressen att de inte skulle göra något i frågan ändå, eftersom uppmärksamheten var enorm.

Ansikte smort med färg

När en reporter på The New York Times frågade Fitzgerald om de inte skulle anmäla golfspelaren till polisen, sa Fitzgerald: ”Om en person vill spela med ansiktet smort med färg, är det hans och polisens fall. Vi kommer inte att föra saken vidare.”

Han fortsatte att träna

Polisen gick inte vidare i ärendet och därför kunde den maskerade golfaren fortsätta att träna och slå sina enorma drivar till stor beundran för åskådarna.

Utmaningen

Det var tre män som ständigt stod bredvid den maskerade golfaren och de som var kända namn. Kapten Tryer och James Garden, två välkända investerare från New York, samt Hannen Swaffer från London Mirror. Ingen av dem ville avslöja för pressen vem golfaren var.

Hemlig engelsman

Hemlighetsmakeriet fortsatte ytterligare en tid, men i början av november närmade sig offentliggörandet av den hemliga engelsmannen. Den mystiska golfaren utmanade den försvarande US Open mästaren, JB McDermott från Atlantic City på en match. Vinnaren skulle få 1 000 dollar. McDermott hade vunnit US Open i både 1911 och 1912, och han blev 1912 den första spelaren någonsin att gå under par över 72 hål i en Major.

Accepterade utmaningen

Vid den här tiden var de bästa brittiska golfarna högre rankade än de amerikanska och McDermott ville visa att detta var ett misstag. Tidningen Golf Illustrated meddelade därför att McDermott hade accepterat utmaningen från ”The Black One”, som han kallades, om han ”tvättade ansiktet och visade vem han var”.

Avslöjandet

Pressen kom allt närmare sanningen, och den 12:e november avslöjade Daily Mirror vem den maskerade golfaren var, och samma dag gjorde McDermott det i New York Times. McDermott sa att han nu hade sett den mystiske spelaren och kände igen honom som Bill Horne från Chertsey i England. De två hade spelat tillsammans i Frankrike året innan, och Horne hade utmanat McDermott tidigare under året på en match men nobbades.

Bildtext: US Open mästaren JB McDermott lyckades till slut avslöja vem den maskerade golfaren var, men först efter flera veckors mystik.

Horne, som var en före detta professionell golfare, var känd för att slå som en häst sparkar. Han hade bland annat slagit en drive på 388 yards i North Berwick i Skottland. Att Horne inte blev igenkänd i USA säger mycket om den begränsade information man hade på den tiden.

Han var mycket stor i växten med en karaktäristisk sving och skulle mycket snabbt ha känts igen av alla som visste vem han var eller hade sett honom tidigare. Han var berömd i Storbritannien men helt okänd i USA.

USA:s bäste spelare

McDermott fortsatte att betraktas som en av USA:s bäste spelare fram till 1914. När han vann US Open 1911, var han bara 19 år och 315 dagar gammal, och därför han är fortfarande den yngste spelaren att ha vunnit denna Major. Horne, hade som bäst en sjunde plats i British Open 1909, fick aldrig något riktigt genombrott på någon sida av Atlanten. Matchen mellan McDermott och Horne blev aldrig av men den maskerade golfaren gäckade golfentusiaster i USA under hösten 1912.

Text: Espen Uldal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights