Golfbanor i SverigeNyheter

Ombergs Golf Resort – En komplett golfanläggning

Ombergs Golf Resort ligger på strandkanten till den mäktiga sjön Vättern. Resorten bjuder på en bana i toppklass, ett bra hotell och en restaurang med höga ambitioner. Helt enkelt en komplett golfanläggning!

Jag kommer norrifrån på E6 mot Jönköping, Malmö och kontinenten. Vid metropolen Ödeshög, lite söder om Mjölby, tar jag avfart 106 mot just Ödeshög, Vadstena och Motala. Några kilometer senare ser jag skylten till Ombergs Golf Resort.

Jag vet från tidigare besök att Ombergs Golf Resort är en av de mest kompletta och mest välbesökta golfanläggningarna i landet. Bra boende i hotellet, gott om träningsmöjligheter, bra restaraung och med en bred fairway och nedklippt ruff, borgar för hög popularitet och snabba ronder. Konditionen på banan brukar också vara på topp.
Ombergs Golf Resort bjuder på Östergötlands bästa golfbana – rankad på 13:e plats i Sverige. Det är en spännande och vacker bana med sjön, Ombergs mystik och kultur i din närhet.
Resorten ligger nästan nere i strandkanten till Sveriges näst största insjö, Vättern, som är proppfull med läckra signalkräftor, röding och lax. Det är egentligen kräftorna som är den viktigaste inkomstkällan nu för tiden för sjöns fiskare och husbehovsfiskare. De är så fräscha och goda!

Perfekt planerat

Jag checkar in på det moderna hotellet med över 60 dubbelrum. 35 nya rum är på gång och snart har resorten 95 rum. Rummen ligger i direkt anslutning till golfbanan och klubbhuset med restaurangen. Det så perfekt och välordnat.
Middagen serveras Coronasäkert i restaurangen i klubbhuset. Det är långt mellan borden och ingen springer runt och är nära andra. Känns bra. Maten då? En 3-rätters meny ingick i golfpaketet. Förrätten, Bresaola med getostsallad var god men inte överraskande. Varmrätten var havskatt med potatismuffins, scampi och flädersmörsås och var desto bättre. En perfekt stekt havskatt med väldigt goda tillbehör. Och så en smarrig choklad och karamellmousse med rabarberkompott som dessert. En riktigt bra middag från ett kök med höga ambitioner.


Läggdags, efter mat och vinpaket och allt, och så några funderingar och studier i banguiden inför morgondagen.

Bana vid Stora Lund

Luften är krispig och klar vid sjutiden på morgonen. Solen skiner, om än inte varmt. Humlorna surrar och sädesärlorna vippar på stjärtarna och drillar. Lite frukost kanske? En mycket bra sådan med allt jag vill ha i alla fall. Smakfullt och lugnt och trivsamt.
Jag har en ganska tidig starttid med två spelpartners och gäster från min hemmaklubb i Stockholm, GolfStar Golf Club. Lars-Åke och Jonas, vars handicap blivit ganska felinskrivet med 38 i handicap och spel från röd tee. Jonas hade snarare lite över tio i handicap och röd tee tror jag aldrig han spelat från.
Spännande med nytt handicapsystem!
Området vid Stora Lunds naturreservat, där banan ligger, var skjutfält för försvaret i många år, men 1997 beslutade försvaret att sälja marken. Bröderna Tegnebo, som ägde den omkringliggande marken sedan tidigare, var intresserade vad som nu skulle hända.

Bröderna Ulf och Magnus funderade på om de skulle kunna anlägga en golfbana på det gamla skjutfältet. De presenterade idén för Ödeshögs kommun och 2000 fick de köpa marken.
De genomförde en arkeologisk undersökning och därefter fick bröderna sitt bygglov för en 18-hålsbana. Banan visade sig bli, i sammanhanget, billig att bygga med en budget på lite över en miljon kronor per hål.
Men vem skulle rita banan?

Fulke och Lorichs

Den tidigare generalsekreteraren i Svenska Golfförbundet, Bengt Lorichs från Linköping, var en het kandidat. Herr Lorichs hade bland annat ritat banorna för Haningestrands Golfklubb, Burviks Golfklubb, Idrefjällens Golfklubb, Katrineholms Golfklubb och Åkersberga Golfklubb.
Han tackade ja till uppdraget men klubbens letande efter en banarkitekt slutade inte där. Pierre Fulke, Europatourspelare, blev också inblandad.
Fulke spelade ganska knackigt på Europatouren. 1998 hamnade han på 113:e plats på listan. Ryktesvägen fick han höra om projektet på Omberg och till slut stod han som banarkitekt och Bengt Lorichs som mentor och rådgivare. Det var bara ett bekymmer. Pierre Fulke hann spela en tävling till innan han skulle komma till Omberg och den råkade han vinna! Året var 1999 och tävlingen Trophée Lancôme. Och året efter vann han Volvo Masters. Men han höll sitt löfte och kom för att designa Ombergs Golfklubb tillsammans med Bengt Lorichs.
Resten är som man säger historia.

Jag skänker såväl Bengt Lorichs som Pierre Fulke varma och kärleksfulla tankar när jag står på första tee på Ombergs golfbana. Det är brett, vackert, och greenen väntar 321 meter bort från gul tee. Två bunkrar finns. En på runt 200 meter från tee i högersidan av fairway och en strax intill green, även den på högersidan. Det är i princip omöjligt att missa fairway! Gott så, det är bra med en lätt och trivsam början på ronden. Hål två är om möjligt ännu lättare med runt 280 meter i längd från gul och med fyra bunkrar totalt.

Bland de bästa i Sverige

Mina spelkamrater, Lars-Åke och Jonas, gillar också att uppvärmningen är av de enklare slaget. Men sedan kommer käftsmällen! Tredje hålet är ett monster! 371 meter från gul, lite dogleg vänster, out till höger, vatten längs hela vänstersidan och en illasinnad bäck strax före greenen. Ok, handicapindex på hålet är 1, vilket ger ett tydligt besked om att detta rankas som banans svåraste hål!
Så vi tar våra bogeys, i Jonas fall en dubbelbogey, och vandrar vidare.

Vi njuter av banan och kanske lite extra över greenerna. Gräset på greenerna är Penn A4. Jaha? Det är en speciell stark grässort ursprungligen utvecklad för Kanadas klimat. Så bra att putta på!
Vi spelar vidare och är överens om att banan tillhör de bästa vi spelat i Sverige. Och både Lars-Åke och Jonas är här ett par gånger per år för att uppleva hotellet, maten och banan. Egentligen spelar det ingen roll hur vädret är, banan med sina ganska svagt kuperade hål har sin charm och sina svårigheter oavsett. Och på åttonde hålet överraskar Lars-Åke, vars boll till synes ligger ospelbar mot stammen på en majestätisk ek, men så trollar han fram en vänsterklubba ur bagen! Det är alltid bra att ha en vänsterklubba med sig om man är högerspelare, säger han.
Ombergs Golf Resort har varit omtyckt sedan starten 2002 och behåller sin popularitet tack vare ständigt utvecklingsarbete. Nu satsar man på hotelldelen och kommer att kunna erbjuda 95 dubbelrum.
– 2018 invigde vi också vår nya konferensbyggnad med bland annat en 300 kvadratmeter stor mässhall, berättar Jon Molneklev, som är verksamhetsansvarig på Omberg.

Golfen är kärnverksamheten


Konferensdelen är tänkt till både små och stora bolag men kanske företrädesvis för dem som vill utnyttja de stora ytorna i mässhallen och loungedelen. 
– Men det är golfen som är vår kärnverksamhet, säger Jon Molneklev och berättar att man under 2019 sålde 12 600 gästnätter och 11 000 under fjolåret. Det är en hög beläggning på hotelldelen. 25 000 ronder spelades 2019.
Omberg har också ett välskött övningsområde, där det erbjuds drivingrange, puttinggreener, övningsgreen för inspel och bunkerspel samt övningshål i identiskt skick med övriga banan. Vilket bland annat Annika Sörenstam upptäckt eftersom hon valde Omberg som uppladdning och träning inför Scandinavian Mixed efterföljande vecka.

Kunden alltid i centrum

Vi har spelat färdigt och summerat scoren. Alla är vi glada över att vi lyckats bemästra signaturhålet, det 15:e, på ett bra sätt. Ett fantastiskt golfhål med en green nära vattnet som är bland det vackraste jag sett i landet!

Väljer du bort motorvägen mot Jönköping så mycket som möjligt, trots att jag skulle vilja kalla den Sveriges vackraste väg, kan du leta dig fram längs Vätterns östra strand fram till åtminstone Gränna. Strosa längs gator och gränder i denna pittoreska stad och besök något av de olika polkagriskokerierna. Denna rödvitrandiga sötsak uppfanns 1859 av den fattiga änkan Amalia Eriksson. I Gränna finns också Gränna Golfklubb. Och norr om Ombergs Golf Resort ligger banor i både Vadstena och Motala.
På Ombergs hemsida kan man läsa:
”Spela på en storslagen bana, möts på vår nya konferensanläggning, bo bra på hotellet, njut av förstklassig mat och en härlig relax. Med personlig service och extra omtanke om våra gäster hoppas vi kunna erbjuda upplevelser utöver det vanliga. Hos oss står kunden alltid i centrum!”
Så sant så!

Golfpaket

Golfpaket finns från 1 895 kronor. Det finns även Golfpaket med läckra närfångade Vätternkräftor.
I golfpaketet ingår

  • Övernattning i dubbelrum
  • Frukostbuffé
  • 1 st Greenfee
  • Fri tillgång till övningsbana
  • 3-rätters middag
Hitta hit

Från E4
Tag avfart 106 mot Ödeshög och fortsätt på väg 919 mot Vadstena/Motala. Efter cirka fyra kilometer sväng vänster vid skylt Ombergs Golf Resort. Avståndet är cirka 27 mil från Stockholm och 21 mil från Göteborg.

Golfbanor i närheten

Gränna GK
Antal hål:
18.
www.grannagk.se

Motala GK
Antal hål:
27.
www.motalagk.se

Vadstena GK
Antal hål:
18.
www.vadstenagk.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights