Golfbanor i SverigeGolfpärlor

Golfa i Golfköping!

Väljer du bort motorvägen norrifrån mot Jönköping så mycket som möjligt, trots att jag skulle vilja kalla den en av Sveriges vackraste vägar, kan du leta dig fram längs Vätterns östra strand fram till åtminstone Gränna. Strosa längs gator och gränder i denna pittoreska stad och besök något av de olika polkagriskokerierna. Denna rödvitrandiga sötsak uppfanns 1859 av den fattiga änkan Amalia Eriksson.

Mytomspunnen sjö

Jag besöker den trevliga hamnen och förundras över siktdjupet i vattnet. Vättern med sitt kristallklara vatten är en mytomspunnen sjö. Den är inte bara den näst största sjön i Sverige, utan också en av de djupaste. Största djupet, 128 meter, finns söder om Visingsö. 

Sockersöt bana i Gränna

I Gränna finns också Gränna Golfklubb, som är en 18-håls skogsbana ritad av Peter Nordwall. Banan utmärks av breda fairways och stora undulerade greener. Hålen lever med i landskapets naturliga karaktär och man spelar varje hål i sitt eget naturrum. Det är vackert och utmanande.

gränna gk

Klubben skriver att ”Vissa hål har tillförts lite extra spänning och dramatik för att öka utmaningen ytterligare – 2:ans kraftigt undulerade green, laxtrappan på det långa 4:e hålet, 8:ans kulliga fairway, 11:ans högt liggande green, 14:s kuperade fairway och 18:e hålets utslag över och intill vatten är exempel på några av de utmaningar som väntar”.
Från Gränna utgår också färjetrafiken till Visingsö.

Ekar och makt på Visingsö

Jag tar givetvis färjan över till Visingsö och upplever Vätterns största och Sveriges 33:e största ö med en area på 25 kvadratkilometer eller med en längd av 14 kilometer och en bredd på cirka tre kilometer.

Jätten Vist


Enligt legenden skapades ön av jätten Vist när han kastade ut en tuva i sjön för att hans fru skulle ha något att kliva på när hon tog sig över Vättern. Varför inte?

På 1100- och 1200-talet var Visingsö i alla fall centrum för den svenska kungamakten. Näs slott anlades på öns södra udde och tjänade som bostad åt bland andra Magnus Ladulås och flera kungar och höga herrar har avlidit av olika orsaker i borgen. Mord var en vanlig dödsorsak på den tiden. Idag återstår tyvärr bara ruiner av borgen.  

Whiskeytunnor


Visingsö har även Sveriges största ekskog, som anlades i början av 1800-talet för att säkra tillgången på ekvirke till flottan. Ekarna är leveransklara idag men används numera till golv och whiskytunnor … så kan det gå.
De populära hästskjutsarna, Remmalagen, utgår nära hamnen och har funnits i över 100 år.

”Smålands Jerusalem”

Färden fortsätter söderut längs den vackra motorvägen. Husqvarna ligger som en spansk semesterort på Gran Canaria i en sluttning ned mot det glittrande vattnet. Därefter kommer Jönköping.
Jönköping ligger i det så kallade ”Bibelbältet” – ett område i Sverige med många frikyrkor – och staden kallas ibland för ”Smålands Jerusalem”. Här finns det också många golfbanor.

Jag checkar in på mysiga och välkomnande Best Western John Bauer Hotel. Det är ett fyrstjärnigt modernt och personligt boutiquehotell mitt i centrala Jönköping, alldeles intill Munksjön och Vättern. Ett perfekt hotell för alla oss som tycker att läget är viktigt. Garage finns och även en egen, populär restaurang – Esters Kök & Bar. Toast Skagen och seden en perfekt grillad Entrecote från Dalsjöfors med färsk pommes, bearnaise, grillad tomat och haricot verts smakade härligt.

John Bauers hustru


Både hotellet och restaurangen rekommenderas! Ester, förresten, hon hette Ester Ellqvist och var hustru till John Bauer, ni vet han med alla tomtar och troll, och mor till Bengt ”Putte” Bauer och konstnärinna med stor talang. Hon dog 1918 då hon och hennes familj var ombord på ångaren Per Brahe när den förliste på Vättern utanför Hästholmen i en storm

Jönköpings Golfklubb från 1936 är den äldsta i Småland och fortfarande ”still going strong” med blandning av trend och tradition. Banan i Kättilstorp, som den kallas i folkmun, bjuder på en trivsam rond mellan tallarna och Tabergsåns dalgång. Järnvägen med ”Krösatågen” går i princip rakt igenom banan så var beredd på att lokföraren tutar ibland. Kanske till och med i din baksving på det läckra elfte hålet.
Det fick spelkamraterna för ronden, Kristian och William Grönskog från Lidköping, och jag uppleva. Det gäller att ha starka nerver. Eller dålig hörsel! Flera bra hål finns på banan, speciellt fastnade jag för korthålen.

Fjärran från ”Lagom-Sverige”

Men ska du bara spela en bana runt Jönköping måste du välja Sand Golf Club i Bankeryd omkring 13 kilometer nordväst om staden.
De välrenommerade golfbanearkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest fick uppdraget att designa banan. De fick tillgång till en plats med ren sandjord som gav den perfekta förutsättningen för att bygga en inlandlinksbana av högsta klass. Sand har fem olika tees 46, 52, 57, 63 och 67 vilket ger alla spelare möjlighet att välja sin egen utmanande golfupplevelse. Banan mäter från 4540 meter till 6670 meter.

Sand Golf Club är fjärran ”lagom-Sverige”. Banan är spektakulär och annorlunda med höga sanddyner och djupa bunkrar skapade av maskiner och alldeles, alldeles underbar! Det är en fantastisk golfbana som du bara måste spela! Här kan du också bo på det egna hotellet.

Bröderna Sager

Lite längre inåt landet i Mullsjö ligger Ryfors Golfklubb och där trampar du på golfhistorisk mark. Här spelades golf redan 1888!
Det var bröderna Robert och Edward Sager på Ryfors Bruk som blev intresserade av golfsporten och lät anlägga Sveriges första golfbana på Ryfors. Det var en korthålsbana med sex hål och fyrkantiga greener. Senare utökades banan med ytterligare tre hål, varav två med gemensam green.

1888 gjordes så det historiska utslaget på landets första golfbana. Den som fick äran att slå det första slaget var Edwards fru Ida, som sedermera blev en mycket entusiastisk golfspelare.
Idag spelar du på en 18-håls park- och skogsbana med generösa fairways och stora ondulerade greener och med både vatten och nivåskillnader.

Skinnarebo och Götaström

Lite söderut från flygplatsen i Jönköping, Axamo, kommer vi till Skinnarebo Golf & Country Club. Skinnarebo visar sig vara en trevlig och omväxlande 18-håls golfbana. Klubben kan dessutom erbjuda en 9-håls korthålsbana ”Pay-and-play”.

Skinnarebo skriver ett antal tänkvärda meningar på sin webb, som alla golfspelare bör ta till sig.
”Här på Skinnarebo visar vi generositet mot våra medspelare bland annat genom att bjuda in den ensamme spelaren att gå med i vår boll blir vi inte irriterade över nybörjare – alla har vi varit nybörjare visar vi vänlighet mot alla, både kända och okända
visar vi hänsyn mot alla, både spelare och personal är vi ett föredöme för ungdomarna och låter starköl och andra spritvaror vänta till efter golfrundan försöker vi spela så att inte ronderna blir tidsmässigt för långa släpper vi villigt igenom en boll som går fortare än vår egen du lyckas bättre med ödmjukhet än med kraft och hårda ord”

Ännu längre söderut i Småland, cirka 40 kilometer från Jönköping i Skillingaryd, ligger Götaströms Golfklubb. Banan håller en hög standard och den trevliga skogs- och hedbanan är uppskattad. Marken består mest av sand, så banarkitekten Bengt Lorichs, tidigare generalsekreterare på Svenska Golfförbundet, behövde inte bekymra sig nämnvärt i designen med stora regnmängder.
På mysiga Götaström spelas det golf i alla väder!

Ett slags skönare liv

Hooks Golfklubb är inte ”bara” en golfbana. Tillsammans med Hooks Herrgård erbjuds ett härligt koncept med två 18-hålsbanor av helt olika karaktär.
Den äldsta banan är Parkbanan, som blev färdig 1984 och som ligger utmed Hookasjön och så en Skogsbana, som går genom delvis tät skog och med en ”trolsk” atmosfär.
Parkbanan bjuder på generösa fairways, öppen, och med mycket vatten i kontakt med spelet. Det är sagolikt naturskönt där fairway slickar strandkanten.

Hooks Herrgård

Skogsbanan är lite annorlunda och här slingrar sig fairway mellan majestätiska granar.
Givetvis måste man spela båda banorna!
Sedan 1963 hälsar Familjen Edberg dig välkommen till Hook under devisen ”Ett slags skönare liv”. Vid en vistelse på Hooks Herrgård bjuds man på en upplevelse för alla sinnen. Det är allt från läget på Herrgården och flyglarna vid sjön, det egna goda vattnet från det egna vattenverket, rummen, bemötandet, golfen såklart, en välkänd Spa-avdelning på 1300 kvadratmeter till kulinariska upplevelser av högsta klass.

Före middagen började jag som sig bör i baren. Bartendern talade sig varm för Herrgårdspilsner från Marbäcks Bryggeri, strax utanför Ulricehamn. Bartendern rekommenderade att dricka pilsnern ur ett vinglas med en citronklyfta. Varför inte? God var den i alla fall och det kändes som om det var en pilsner med lite färre bubblor än vanligt. Jag gillade etiketten också.

Svensk oxfilé

Den trerättersmiddag som jag avnjöt hade platsat på vilken stjärnkrog som helst. Eller vad sägs om Hooks Skagenröra med löjrom från Vänern, regnbågsrom, rökt cremé fraiche, citron & rågchips. Och till varmrätt svensk oxfilé från Ugglarps med tryffelsky, sparris, potatismousseline & ramslökspesto. Det var bland det godaste jag ätit.

Bana mitt i stan och på landet

Strax intill köpcentret A6 i Jönköping, där du kan hitta bland annat Ikea, ligger A6 Golfklubb. Banan är utlagd nästan ”mitt i stan” och vi njuter av de fantastiska vyerna från banan över Södra Vätterbygden och Vättern. De tre 9-hålsslingorna med sina olika karaktärer, och de totalt 27 hålen, bjuder på varierande utmaningar.

Rolig och omväxlande att spela. Som extra grädde på moset erbjuder klubben en av 9-hålsslingorna som en full-längds ”Pay-and-Play”. Gott så.

På väg norrut igen gör vi en avstickare till den sista golfanläggningen i Golfköping-, Wiredaholm Golf & Konferens, som ligger öster om Gränna. Det visar sig vara en charmig golfanläggning med trevligt boende, god mat och en naturskön golfbana.

Wiredaholm Golf & Konferens

Banan är en varierad, teknisk skogs-och parkbana med 18 hål och med en härlig med utsikt över Viredaholmssjön. En sjö där det för övrigt fiskas kräftor om höstarna och som sedermera hamnar i restaurangen. Banan är belägen i ett öppet, lätt kuperat landskap med ekar och olika lövträd som vacker inramning.

Spännande vinlista

Här finns också 9 hål ”Pay-and-Play”. I huvudbyggnaden ligger restaurangen med bland annat en spännande vinlista och, som man säger, Nordens största utbud av Calvados.
Jag hann inte prova dem alla denna gång. Men det kommer att bli fler resor till Golfköping!

Av Johan Dahlqvist
Foto Pressbilder, Peter Corden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights