Perfekt golf på östra Mallorca
Mallorca är så nära det perfekta resmålet för alla som man kan komma. Dessutom inom en kort flygresa från de flesta platser i Europa. Barnfamiljerna älskar ön, partygrabbarna hittar också sitt och de romantiska paren har flera pärlor att välja mellan. För att inte tala om golfarna!
-Välkomna till Mallorca, ”Kärlekens ö”, som ön också brukar kallas.
Det var min öppningsfras i transferbussen från flygplatsen Son Sant Juan i Palma de Mallorca, när jag arbetade som reseledare på ön.
Pinsamt?
Ja, idag kanske, men då i den blåa uniformen kändes det som helt rätt att säga. Men oavsett så har orden en stor del sanning i sig. Mallorca är välkomnande och det är lätt att bli förälskad i ön, som sedan 1950-talet varit Medelhavets chartermagnet.
Mallorca tillräckligt liten för att vara greppbar med hjälp av exempelvis en hyrbil men ändå tillräckligt stor för att den inte ska upplevas som trång. Och maten, nöjeslivet, naturen och golfbanorna bjuder på variation och trevliga upplevelser.
Det är lätt att bli förälskad i ön, maten, människorna och golfen. Därför är det inte så underligt att Mallorca har lockat besökare i tusentals år. Greker, kartager och romare drogs till ön, precis som horder av engelska lågpris-turister på senare år. Nattlivet i Magaluf och Palma Nova var omtalat, men inte alltid i positiva ordalag. Snarare var det grisfesterna som gjorde Mallorca ökänt under 70- och 80-talet. Grisfesterna startade egentligen på Gran Canaria där Antonio, eller gris-Antonio om han familjärt kallades, kom på att arrangera grisfester med helstekt spädgris. Jag läste någonstans att Antonio alltid tog emot de kvinnliga gästerna med en kindpuss, vilket lär ha gett honom plats i Guinness rekordbok som den man som kysst flest kvinnor i världen.
Numera är Mallorca inte längre någon grisfestdestination utan nu handlar det om designhotell, lyxiga restauranger i små, mysiga bergsbyar, exklusiva spa-anläggningar, bra shopping och ett pulserande nattliv.
Mallorca har vuxit till sig, Men utan att, som några av turistorterna längs det spanska fastlandet, gått till ett mer bedagat stadium.
Mallorca är både inne, fräckt och fräscht.
Toppanläggning på Pula Golf
Ön bjuder på ett stort antal golfanläggningar, närmare bestämt 19 stycken, där de flesta ligger runt huvudstaden Palma. På ön finns golfupplevelser för alla smaker. Allt från lyxiga, svåra mästerskapsbanor till enklare, charmiga anläggningar. Banorna håller en hög klass såväl layoutmässigt som konditionsmässigt.
I den östra delen av ön, längst bort ifrån Palma, ligger fem synnerligen trevliga golfbanor. Under vår resa kommer vi att spela och uppleva dem alla. Vi ser såklart fram mot detta när vi rattar hyrbilen österut från flygplatsen i Palma.
Mindre än en timme senare checkar vi in på golfhotellet vid Pula Golf. Så härligt! Pula Golf är hemvist för många celebriteter så vi kommer inte att bli förvånade över att stöta på supermodellen Claudia Schiffer, tennisspelaren Rafael Nadal, som är född i Manacor inte långt härifrån, eller tidigare stjärnspelaren och banarkitekten till Pula, José Maria Olazábal. Det är kändistätt så det förslår och banan har varit värd för flera tävlingar på Europatouren.
Vi trivs direkt. Och kvällens middag får oss att njuta än mer. Vi spanar såklart efter kändisar, men icke.
Tidig starttid
Tidig starttidinnebär att uppvärmningen blir lite si och så med. I varje fall för oss som tycker om att äta frukost. Men vad gör det. Några ”waggles” med drivern och Smack! Mitt i fairway på detta par 4-hål. Golf är lätt ibland!
Vi spelar på och gillar banan. Ganska utmanande, trevlig, inga konstigheter. En bra golfbana helt enkelt med ett suveränt golfhotell precis bredvid klubbhuset och en erkänt bra restaurang. Tja, här kan vi lätt stanna några veckor eller så och bara njuta.
Nu är emellertid tiden begränsad till ett par nätter. Imorgon ska vi spela Capdepera Golf. Därefter är det dags för Club de Golf Son Servera samt Club de Golf Alcanada. Ett tufft jobb, men någon ska göra det!
Lugn Oas
På väg till Capdepera Golf slås vi av den mallorkinska naturen i området. Den är oförstörd. Inga hus. Inga pooler. Inga människor. Stillhet. Vackert.
Capdepera Golf kan beskrivas som en lugn oas och en mysig golfanläggning. Jag möts av Mattias Amborn, klubbdirektör och tidigare reseledare/golfvärd på Vingresor. Jag har träffat honom många år tidigare, Kommer inte ihåg om han ibland var Vings maskot ”Lollo” eller ”Bernie”, men oavsett är det en mycket sympatisk person som bott länge här på ön och talar spanska som en infödd.
Vi har en trevlig rond tillsammans. Mattias är före detta golfproffs och slår bollen ruskigt bra. Jag får slita för att hänga med, men tack vare det utomordentliga handicapsystemet tror jag faktiskt att jag vinner på det fina 18:e hålet med ett par. Men oavsett så var roligt att träffa Mattias igen och få en riktigt guidning av denna fina bana. För Capdepera är en rolig och trivsam golfbana som är bör spelas vid ett besök här på östra Mallorca. Glöm heller inte att njuta av maten i klubbhusets restaurang Roca Viva, som är väldigt bra.
”The Pine Trap”
På östra Mallorca upplever man verkligen det pastorala i naturen. Det är får, getter, olivträd, några mandelträd och lugnt och tyst. Fjärran från de engelska hordernas bröl i Magalluf. Östra delen av ön är så lugnare, så charmigare, så bättre med vita sandstränder med kristallklart vatten, fina hotell och många fantastiska restauranger.
Club de Golf Son Servera är den äldsta av golfbanorna med sina 56 år. Det är såklart en uppvuxen bana och jag spelar med Martin från Tyskland, som har ett hus i närheten, och Blass från Argentina, som arbetar i något café i Palma. Trevliga människor, bra på engelska och vår rond blir så trivsam att vi äter en god lunch tillsammans efteråt.
Så är det inte alltid.
Och vi enas om att hål 3 till 7, som kallas för ”The Pine Trap” är banans svåraste del med, som namnet ger en fingervisning om, många pinjeträd. Pinje har den egenheten att de absolut inte släpper igenom en golfboll utan gärna behåller den. Alltså fjärran från en hygglig svensk björk, svars blad och grenar lär bestå till 80 procent av luft. När du spelar dessa fem hål på Son Servera gäller det att hålla i bollen, inte minst på det smala och långa femte hålet, som är banans svåraste.
Året runt
Till östra Mallorca kan man åka när som helst under året. Även om de flesta väljer att resa hit från april till oktober. Kommer man hit i början av säsongen kan man njuta av blommande mandelträd, mild värme och en golfsäsong som faktiskt inleds redan i februari-mars. Kommer man lite senare väntar ett spännande nöjesliv och sköna kvällar. Under hösten dröjer sig värmen kvar, men stämningen är lugnare och många passar på att utforska de mindre kända delarna av Mallorca.
Kustvägen runt bergskedjan Serra de Tramuntana med byar som Deia, Valldemossa, Sóller, Lluc och Pollenca är galet vacker, om man inte lider av höjdskräck. De värsta kurvorna har rätats ut och det finns murar och räcken, men det är ändå en hissnade upplevelse att ta kustvägen. Gärna med slutdestination Port de Pollenca, som är en av öns minsta och trevligaste badorter. Härifrån är det inte långt till Cap de Formentor som är Mallorcas nordligaste punkt och varifrån du har en underbar utsikt mot grannön Menorca.
Spektakulär golf
En bana återstår bland de fyra golfanläggningar, som tillsammans arbetar under temat golf på östra Mallorca. Det finns en femte bana i området, Canyamel, som har valt att stå utanför samarbetet. Synd tycker jag eftersom konkurrensen om greenfeegäster är stenhård och då gäller det att dra fördel av varandra så mycket som möjligt-
Canyamel har jag spelat tidigare och vet att det är en bra golfbana, med väldigt ondulerade och svårputtade greener, inte långt från Cala Ratjada i det östra hörnet på ön.
En bana återstår dock att besöka. Om sanningen ska fram ligger den väl kanske i östra Mallorca utan mer i norra delen av ön, intill badorten Alcudia och inte långt ifrån den ännu mer charmiga orten Puerto Pollensa. Men hur som helst, Club de Golf Alcanada är med i samarbetet och dess klubbdirektör, Kristoff Both, är en drivande kraft i utvecklingen av golfen i denna del av ön.
Banan ligger spektakulärt där varje hål har utsikt över Medelhavet. Designen står Robert Trent Jones Jr för 2003 och 2019 uppgraderades banan till ännu högre standard både layoutmässigt och konditionsmässigt. Banan ägs av familjen Porsche, vilket borgar för kvalitet.
Vi spelar tillsammans med Kristoff och en österrikisk journalist, Tomas. Det blir en härlig rond med både med- och motgångar. Det är ingen lätt bana. Ganska långa hål, banan mäter 6 193 meter från gul tee, par 72, och greenerna är som nybonade parkettgolv.
Utsikten över Alcudia-bukten är underbar och vi ser fram mot att komma tillbaka och spela banan igen. Och då kanske kunna hyfsa till scoren något. Kostnaden är dock en något försvårande faktor med över 2200 kronor i greenfee.
Men, som Tomas säger, alla kan vare sig inte äga eller köra en Porsche!
Golfbanor på östra Mallorca
Det finns fem golfbanor som man räknar till den östra delen av Mallorca. Greenfee för 18 hål varierar mellan 70 Euro upp till 185 Euro beroende på golfbana och tid på året.
Capdepera Golf
Öppningsår: 1989.
Antal hål: 18.
Par: 72.
Karaktär: Designad av Arnold Palmer arkitekten Dan Maples bjuder banan på både 12 flacka hål och så sex hål upp på bergsluttningarna med en vidunderlig utsikt. Det 15:e hålet, par 3, har röstats fram som Mallorcas vackraste hål. Banan får anses som lätt-medelsvår i en omväxlande natur utan hus.
Hemsida: www.golfcapdepera.com
Club de Golf Alcanada
Öppningsår: 2003.
Antal hål: 18.
Par: 72.
Karaktär: Alcanada är den enda banan på Mallorca där varje hål har utsikt över Medelhavet. Banan är svår, öppen, kuperad och med en hänförande utsikt över Alcudia-bukten och bergen Sierra de Levante. Greenerna är såphala och vinden är en försvårande faktor. Banan ägs av familjen Porsche, vilket borgar för kvalitet.
Hemsida: www.golf-alcanada.com
Golf Son Servera
Öppningsår: 1967.
Antal hål: 18.
Par: 72.
Karaktär: Banan är den näst äldsta på de baleariska öarna, där Mallorca ingår. Känd för bland annat den ”Amen Corner” som hål 3 till 7 bjuder på. Den läckra delen av banan kallas för ”The Pine Trap” och Pine är stora träd med kronor som absolut inte släpper igenom en golfboll. Slå rakt!
Hemsida: www.golfsonservera.com
Pula Golf
Öppningsår: 1995.
Antal hål: 18.
Par: 72.
Karaktär: En riktig topp-anläggning Konditionen på banan är fantastisk och Europatouren har varit här flera gånger. Här bor du också utmärkt på hotellet, som i princip ligger i och runt klubbhuset och restaurangen. Perfekt läge för att njuta av, lugn och ro, mat och golf.
Hemsida: ww.pulagolf.com
Canyamel Golf
Öppningsår: 1988.
Antal hål: 18.
Par: 73.
Karaktär: Lite kuperad parkbana där greenerna utgör den största utmaningen. Flera av dem är byggda nästan i terrasser med kraftig ondulering. Området är lugnt och fridfullt och det är bedövande vackert.
Hemsida: www.canyamelgolf.com
Resa dit: SAS och Norwegian är två flygbolag som erbjuder flera direktflyg till Palma med avgångar från både Stockholm och Köpenhamn. Även gott om charterflyg. Flygresan tar 3–4 timar.
Resfakta
Var: Ö i ögruppen Balearerna i västra Medelhavet.
Invånare: Cirka 900 000 varav cirka 380 000 i huvudstaden Palma.
Resa med tåg: Från Stockholm – Barcelona, runt 5-7 byten, och sedan färjan över till Palma de Mallorca.
Resa med flyg: Stockholm-Palma de Mallorca med Norwegian eller SAS i reguljärflyg. Eller charterflyg med exempelvis TUI eller Sunclass Airlines.
Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm-palma de Mallorca cirka 808 kilo per person, tur och retur. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se).
Bästa tiden: April-juni för att uppleva våren och försommaren och september-november för sensommaren och den varma hösten. Betydligt färre turister dessa månader.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Spanska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Enligt Forex landsindex har Spanien 77 mot Sveriges 100. Det är alltså runt 20 procent lägre priser i Spanien som helhet. Dock är Mallorca lite dyrare, räkna med nästan samma pris som i Sverige.
Ta dig runt: Hyrbil rekommenderas varmt, vägnätet är utmärkt. Max tillåtna alkoholhalt är 0,5 promille. Går också att åka buss mellan större platser på ön. Och så finns det en järnväg mellan Palma och byn Soller.
Mer information
Text: Johan Dahlqvist