NyheterSpanien

Perfekta Palma!

Den som en gång besökt Mallorca längtar ständigt tillbaka. Med god anledning. På Medelhavets ö-pärla möter historia nutid och nya influenser friskar upp Palmas genuina charm och sofistikerade stil. På senare år har en mängd barer, butiker, beachklubbar och boutiquehotell poppat upp och Palmas förvandling är inget annat än makalös. Inte minst har kreativa kockar lyft staden till nya kulinariska höjder, att välja middagsrestaurang är lika svårt som att bestämma sig för var man ska spela dagens golfrunda.

Även om vi gärna höjer blicken för att upptäcka nya destinationer så är det samtidigt oerhört trevligt att återse en klassiker. Mallorca är favoritön för många och slutar aldrig att blända med sin avslappnade livsstil, spännande kök, vackra natur och det glittrande Medelhavet. Det spelar ingen roll hur många gånger man har besökt Mallorca, eller vid vilken årstid. Doften, ljuset, palmerna och smakerna gör något med oss.

Sedan den första svenska charterresan med flyg gick hit 1955, genombrottsåret för charterturismen, har mycket hänt och fortsätter så att göra. Den spännande utvecklingen har gett ön en än mer framskjuten position som en trendig och elegant destination.

Ändå har Mallorca lyckats bevara sin charm. En starkt bidragande orsak är Palma med sina kullerstensgator, intima boutiquehotell, kulturliv och marina. Butiker av internationell klass, coola barer, lounger, strandklubbar – Palmas förvandling under de senaste åren är inget annat än makalös. Och nu när öns vassa kockar vågat ta ut svängarna har också gourmetvärlden börjat rikta strålkastarljuset hitåt.

För att inte helt leva i synd genom ett ständigt intagande av godsaker bör man ta tillfället i akt till rörelse, vilket inte är några problem. Landsvägscykling är stort och Mallorca är välkänt för sina fantastiska vandringsleder som går i storslagen natur, allt från dramatiska berg till charmiga byar. En av de saker jag gillar mest med ön är det varierade utbudet på en relativt liten yta. Det är lätt att ta sig runt och ingenting är särskilt långt bort.

Golfen står högt på agendan för många besökare. Mallorcas många fantastiska golfbanor håller hög klass, flera av dem ligger i det översta skiktet. Ön är tillräckligt liten för att man med några dagar till förfogande ska hinna prova på flera banor under sin vistelse. För egen del blir det dock fokus på Palmas omnejd under min förlängda weekend.

Spel i majestätiskt landskap

Runt Palma ligger ett tiotal golfanläggningar på bekvämt avstånd. Till Arabella Golf Mallorcas komplex kan du till och med ta lokalbussen, vilket jag gör. Arabella har onekligen bidragit till att höja nivån på öns golfanläggningar med sina tre banor Son Muntaner, Son Vida och Son Quint. Här finns även två utmärkta hotell och en korthålsbana.

Klassikern Son Vida är Mallorcas äldsta bana och beskrivs ofta som en vacker och lagom utmanande bana. Och nog erbjuder dalgången där den en magnifik utsikt ned mot Palma och havet. Grannbanan Son Muntaner erbjuder ytterligare ett snäpp upp i svårighetsgrad och har också en vassare layout – här gick DP World Tourtävlingen Mallorca Golf Open 2022. Miljön är underbar med många fina vyer ifrån kullarna.

Den här dagen väntar dock det ospelade kortet Son Quint. Detta är den snällaste av Arabellas tre golfbanor. Lätt kuperad spelar jag omgiven av hundraåriga olivträd, carob och pinjeträd. Banan är varierad och den promenadvänliga öppna layouten uppmuntrar ett djärvare spel, men är samtidigt förlåtande vid snedslag, vilket jag tacksamt tar emot. Detsamma gäller de generösa greenerna som tar emot med öppen famn – särskilt hål 12, ett par 3-hål över en sjö är både roligt och vackert.

Efter en habil golfrond slår jag mig ner på terrassen där stämningen är vänlig och avslappnad. En uppfriskande alkoholfri öl senare konstaterar jag att Son Quint är ett bra ställe för ens första golfrond, innan man fortsätter med att försöka tämja de större bestarna. Summerar man den natursköna spelupplevelsen, konditionen och utbudet med tre riktigt fina golfbanor så är Arabella Golf som helhet en fantastisk anläggning.

När modern lyx möter tusenårig historia

Nöjd med dagen anländer jag till Nobis Hotel, skapat av den svenska hotellgruppen som fortsatt sin expansion i Palma. Det femstjärniga hotellet öppnade i höstas och ligger i en pampig fastighet från 1100-talet som byggdes som ett muslimskt palats och som renoverats med en säker och känslig hand. Nobisgruppen engagerar sig bara i byggnader med något alldeles extra, vilket man onekligen får säga att denna historiska byggnad är.

De 37 individuellt inredda rummen, varav 11 sviter, är spridda över tre våningar. Den skandinaviska touchen stämmer fint in mot palatsets stenmurar och valvbågar; upplevelsen är unik när modern lyx möter tusenårig historia – jag gör en mental notering om att ”rätt” hotell gör hela resan, oavsett hur golfspelet går.

En dusch och en powernap senare tar jag plats i Mirall Bar, hotellets hjärta. Här serveras förstklassiga cocktailar och nio meter i takhöjd. Genom glasdörren fortsätter barserveringen ute på den grönskande terrassen med solbäddar, och jag säger ja tack!

Hotellets signaturrestaurang Noi har europeiskt kök med Medelhavskänsla. Den här kvällen väntar dock middag ute på stan och en stund senare är jag nere på Passieg del Born, Palmas trädkantade stråk omgärdat av shopping, kaféer och restauranger. Stan har ett rikt restaurangliv med allt vad man kan önska sig i fråga om spansk mat. Mitt val för kvällen blir tapas i traditionell och mer modern tappning på Tást.

Aktivitetsfyllda dagar

Efter frukost på innergården morgonen därpå är det dags att byta storlek på bollarna. Ett träningspass väntar på Palma Sports & Tennis Club, även känd som ”svenskklubben” då ägaren Mikael Landström liksom många av medlemmarna är inflyttade svenskar.

Tennisklubben ligger centralt i kvarteret Santa Catalina och öppnade redan på 1960-talet. Vid den helrenovering som gjordes för några år sedan tillvaratogs många av de tidstypiska elementen och det skapar en härlig atmosfär. I dag är detta en komplett träningsanläggning med fem tennisbanor, varav en centercourt där bland annat Legends Cup spelas, gym, spa och en 25-metersbassäng. Dessutom finns det en trevlig bistro som är öppen från frukost.

Efter en timmes bollande över nätet och ett varv i gymmet spenderas resten av dagen gående. Palma är onekligen en promenadstad och rör man sig inte fram och tillbaka längs kajen så gör man det i de gamla kvarteren i stadskärnan. Oavsett vart man vänder näsan så ståtar den gotiska katedralen La Seu på sin höjd – fullständigt magnifik. Inte långt därifrån löper de gamla stadsmurarna som bland annat inhyser Es Baluard, Palmas moderna museum.

Benstyrka behövs i spektakulärt landskap

Dagen därpå är det dags att skifta både hotell och golfbana. Strax väster om Palma stad ligger Real Golf Bendinat. Detta är en spännande och omväxlande 18-hålsbana. Jag blir snart varse om att alla klubbor i golfbagen kommer till användning. Precis som benmuskulaturen.

Banan slingrar sig fram i en dal full av träd och landskapet är stundtals brant. Det är nästan så att jag önskat mig en kolumn till på scorekortet där nivåskillnaden framgick intill hålens längd. Inledningen med ett halvkort och tajt par 4 som spelas mot en bunkervaktad green känns ändå som en bra mjukstart.

Arkitekten bakom Bendinat är välrenommerade Martin Hawtree som ligger bakom en rad klassiska toppbanor bland annat på brittiska öarna. Här har han utnyttjat det backiga landskapet till fullo. Emellanåt är det både smalt och knixigt, men aldrig ointressant. Med par 70 är Bendinat en av de kortare banorna på Mallorca, men vad den saknar i avstånd kompenserar den med några verkligt vackra hål. Det underlättar när jag ska bortse från mina mediokra slag – precision med järnklubborna meriteras! – och i stället låter blicken ta in utsikten över Medelhavet. Den goda nyheten är att när du har spelat Bendinat och lärt dig var du ska placera slagen så kommer scoren säkerligen att förbättras, för detta är en bana du kommer att vilja spela mer än en gång. Snacks och sangria på 19.e hålets terrass fulländar njutningen.

Hotell med hemma hos-känsla

Trött men nöjd efter dagens rond är det ljuvligt att checka in på Can Bordoy Grand House & Garden. Detta exklusiva hotell grundades av den svenske doldis-entreprenören Mikael Hall och öppnade 2018. Efter att ha rest mycket i karriären visste han precis vad han saknade: känslan av att komma ‘hem’. Can Bordoy blev svaret på hans vision om hur han ville bli bemött som gäst och vad han själv önskade finna när han steg in på ett hotell.

Can Bordoy är unikt i flera avseenden. Dels har de endast sviter och inga rum, totalt 24. Dels är det ett av ytterst få fastigheter i Palma med en privat trädgård. Tack vare Halls tydliga vision präglas hotellet av en varm ”känn dig som hemma”-atmosfär, vilket tar sig uttryck genom generösa soffor, antika designföremål, en varm färgskala och persona som gång efter annan visar prov på sin gästfrihet. De tycks veta vad jag vill ha innan jag själv har kommit på det. Som en helkroppsmassage och en timmes egentid i spasviten. Ett upplägg utarbetat för att passa golfaren som behöver återhämtning efter en dag på banan. Nytt från och med i år är även hotellets partnerskap med Arabella Golf, med förmånliga priser och gratis drinkar efteråt golfronden för hotellgäster.

Middagen intar jag i hotellets gourmetrestaurang Botànic, som är helt inriktad på plantbaserad mat. Menyn är komponerad av den mallorkinska kökschefen Xema Álvares och, vill jag lova, lär kunna omvända den mest hängivna karnivor, för in kommer rätter med smaker som fullkomligt knockar mig. Hur kan purjolök smaka så sanslöst gott? Frågan tar jag med mig upp till min svit tillsammans med en sängfösare, men ingen av dem blir särskilt långvariga. Jag somnar ovaggad.

Text: Jenny Olsson

Fakta
Bo

Nobis Hotel Palma

Det senaste tillskottet till Nobisgruppens portfölj av femstjärniga hotell erbjuder en unik hotellupplevelse. Belägen i en av Palmas äldsta byggnader möts dåtid och nutid; varsamt bevarade arkitekturelement smälter sömlöst samman med moderna inslag i ett inbjudande inredningskoncept. Med 37 rum varav 11 sviter är atmosfären intim, avslappnad och genuin. Gäster som söker efter avkoppling kan besöka hotellets spa med uppvärmd inomhuspool, torrbastu och infraröd bastu, eller dra sig tillbaka till den grönskande solterrassen. Här finns också ett mindre gym. Signaturrestaurangen Noi hämtar sin kulinariska inspiration från de europeiska köken och bjuder på smaker från Medelhavet.

Carrer de lex Caputxines 9
www.nobishotel.es

Can Bordoy Grand House & Garden

För den som söker något utöver det vanliga är detta intima lyxhotell en undangömd oas mitt i Palmas äldre kärna. Grundaren och doldisentreprenören Mikael Hall ville skapa en upplevelse i världsklass som matchar palatsets karaktär – det har han lyckats med. Med endast 24 ecklektiskt inredda sviter – den största breder ut sig på 120 kvm och ligger förstås högst upp med en privatterrass – förstklassig service och en ”känn dig som hemma”-filosofi är det svårt att inte trivas. Hotellet präglas av en varm och inbjudande atmosfär, vilket inte minst personalen mästerligt visar prov på. Med gourmetrestaurang, uppvärmd pool i trädgården, exklusivt spa, takterrass och en inbjudande bar är det knappt att man vill lämna hotellet. Världsklass.

Carrer del Forn de la Glòria 14
www.canbordoy.com

Spela

Golf Son Quint

Son Quint är den nyaste 18-hålsbanan på Arabella Golf Mallorca med totalt 63 golfhål, strax väster om Palma. Mycket trevlig att bekanta sig med och bjuder på öppna spelytor och varierade hål omgivna av knotiga olivträd och höga pinjeträd.
www.arabellagolfmallorca.com

Golf Son Muntaner 

En utmanande golfbana, vackert belägen mellan Son Vidas kullar. Miljön är underbar och man spelar omgiven av höga träd och typisk medelhavsvegetation. Den öppna parkbanslayouten verkar beskedlig, men noggrant placerade bunkrar och vattenhinder kräver att man placerar sina slag med stor precision.
www.arabellagolfmallorca.com

Real Golf de Bendinat

En spännande och omväxlande golfbana placerad i en stor trädbevuxen dal. Spelupplevelsen är härlig och havsutsikten sensationell, men emellanåt är hålen både smala, backiga och utmanande.
www.realgolfbendinat.com


T Golf Palma

En teknisk parkbana med många fina vyer och greener i absolut världsklass. Spelmässigt är det roligt, då du kan välja hur mycket eller lite risk du vill ta. En favorit för många i närheten av flygplatsen..
www.t-golf.club

Son Gual

Belägen en kort bit öster om Palma är Son Gual en av Mallorcas absolut bästa golfbanor. Utlagd i lätt kuperad terräng med hundraåriga olivträd, vackert formade bunkrar och dammar har den flera minnesvärda hål. Men det gäller att inte tappa fokus om du vill komma in med en bra score.
www.son-gual.com

Fler speltips runt Palma

Golf Son Antem                 
www.sonantemgolf.com

Golf Maioris                      
www.golfmaioris.com

Golf Son Termes                
www.golfsontermes.com

Golf Santa Ponsa          
www.golf-santaponsa.com

Ät och drick

För brunch …

… Azuca. Brunchbonanza med smaker som ger dig en käftsmäll: hamburgare, pannkakor, bagels, milkshakes, fräscha sallader och efterrätter. Avrunda med kaffe och kanelbullar på detta charmiga kafé. Allt är gjort med stor kärlek och serverat av trevlig personal.
Costa de Santa Creu 16
www.azuca.es

För lunch …

… De Tokio à Lima. Inbjudande atmosfär plus supergod mat – och dessutom Palmas bästa läge. De Tokio à Lima serverar en trendig fusion av japanskt, peruanskt och Medelhavets kök. Restaurangen ligger i boutiquehotellet Can Alomar på eleganta Passeig del Born och hit återkommer man gärna flera gånger under en helg; en café solo i shoppingpausen, ett glas cava ute på terrassen och sen middag i restaurangen.
Carrer de Sant Feliu 1
detokioalima.com

För kaffe …

… La Molienda. För espresso-afficionados är detta en liten pärla att upptäcka. Lätt Palmas bästa kaffe serverat av supertrevliga baristor. Och ja, det finns också urgoda bakverk om du är sugen på det.
Carrer del Bisbe Campins 11
www.lamolienda.es

För tapas …

… Tast. Tapas och pinchos i traditionell och mer modern tappning till bra priser. Miljön är enkel men maten som kommer in på stora bricker är vansinnigt goda.
Calle Unio 1
www.tast.com

För vinprovning …

… Vinostrum La Fábrica. Gillar du vin är den mysiga vinbaren Vinostrum i Santa Catalina rätt adress. I den populära vinbaren finns ett bra utbud av vin och andra drycker från ön som man kan dricka på plas eller köpa med sig hem. Kunnig personal och goda tapas och snacks för den som blir hungrig.
Carrer de la Fàbrica 45
www.vinostrumlafabrica.com

För cocktailar med kompisar …

… Sky bar. På toppen av Hostal Cuba ligger en av de allra bästa takbarerna Palma har att erbjuda. På den härliga terrassen serveras du inte bara vassa drinkar utan också en fantastisk utsikt över Medelhavet, småbåtshamnen, katedralen och staden.
Carrer de Sant Magí 1
www.hotelhostalcuba.com

Missa inte

För shopping …

… Rialto Living. Livsstils- och konceptbutik som drivs av svenskparet Barbara Bergman och Klas Käll. Här finns ett kurerat utbud av möbler, mode, inredning, tyger, böcker, konst och accessoarer – man hittar alltid något. Mitt i butiken finns restaurang och café, som en liten avkopplande oas mitt i staden.
Sant Feliu 3
www.rialtoliving.com

För kultur …

… Es Baluard Museu d’Art Modern. Palmas museum för modern konst ligger i den gamla stadsmuren. Med verk från storheter som Picasso, Miró, Tàpies och från lokala och internationella moderna konstnärer fyller du på konstkontot för en bra tid framöver. Här finns en trevlig restaurang med terrass och fin utsikt över hamnen. Öppet tis-lördag 10–20, samt söndag 10–15.
Plaça de la Porta de Santa Catalina 10
www.esbaluard.org

För strandliv …

… Playa de Illetas. Det råder sannerligen ingen brist på vackra sandstränder på Mallorca, men ibland vill man unna sig något extra för en dag vid havet. Då är en härlig beach club svaret. Runt Palma ligger flera stycken som erbjuder såväl pooler, barer, dagbäddar och skön musik – vissa med mer partyvibe än andra. Tänk på att bokning är ett måste under högsäsong! Vill du hellre känna sandstrand mellan tårna så ligger den närmsta stranden, Can Pere Antoni, blott en kilometer från La Seu. I det populära området Portixol finns den mindre Es Molinar som är bra skyddad mot vågor. Väster om Palma rekommenderas Cala Mayor med vit och finkornig sand – i närheten ligger det kungliga sommarresidenset där du om du har tur kan få syn på kung Felipe och hans Letizia. Vårt starkaste strandtips är dock Playa de Illetas, tio kilometer västerut (hit går buss nummer 3). Omgiven av träd och klippor och med en bra restaurang är det upplagt för en härlig dag. Här ligger också den populära strandklubben Purobeach Illetas.

För sport …

… Palma Sport & Tennis Club. Klubben öppnade 1964 men har under senare år genomgått en stor förvandling. Detta tack vare familjen Landström, sedan länge hotellentreprenörer på Mallorca, som tog över tenniskomplexet som varit stängt i många år. Efter en varsam renovering med 1960-talsdetaljer intakta är det en modern anläggning med har fem tennisbanor, modernt gym, samt plats för pilates och yoga. En spadel ingår liksom bastu och en 25-metersbassäng. Här har tidigare tennisstjärnor som mallorkinske Carlos Moyá, Pat Cash, Henri Leconte, svenskarna Mikael Pernfors och Thomas Enqvist med flera spelat i ATP-tourens Legends Cup. Efter träningen kopplar man av med en hälsosam frukost, lunch eller middag.
C/ Joan Maria Thomas 4
www.palmatennis.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights