NyheterTävlingar

Salas om sin psykiska hälsa: ”Jag mådde inte bra”

Att Lizette Salas börjat så bra i KPMG Women’s PGA är extra roligt, då hon verkligen har motgångar på det personliga planet. Kanske var det inte meningen att hon skulle öppna upp sig om sin psykiska hälsa där på presskonferensen, men hon gjorde det och fick massor av beröm för att våga berätta.

– Jag har inte mått bra, sa hon.

Golfdigest berättar att Lizette Salas stod på scenen efter första rundan och lät teknikerna sänka mikrofonen, så att hon nådde upp. Hon skrattade.
–Det är inte bra för mitt självförtroende när de gör det varje gång, sa hon och log mot de samlade medierna.

Salas hade precis avslutat sin inledningsrunda i KPMG Women’s PGA Championship, och efter den lättsamma början kunde få förvänta sig att konversationen skulle ta en så allvarlig vändning.
Salas har kämpat med svåra psykiska hälsoproblem under 2020.

Salas var rädd ute på golfbanan

Efter att ha svarat på en handfull frågor om golfen sa 31-åringen.
– Jag känner mig inte längre kände rädd på banan.

–När var du rädd? frågade en reporter.

–När var jag rädd? upprepade hon.
–Förmodligen hela 2020. Det var ett riktigt tufft år för mig. Det var förmodligen en av de svåraste åren i min karriär mentalt.

Salas var tydligt med att hon hade lidit av en smärtsam psykisk hälsokris under COVID-19.

Pandemin gjorde saker värre

Varför?

–Det var en kombination av saker, sa hon.
–Jag gillade verkligen inte mig själv 2020, och jag tror att med hela COVID och att jag inte kunde arbeta och ha golf som min ventil slog det hårt … det var svårt för mig att ens tala om det, eftersom jag kände att andra människor gick igenom samma sak. Varför är det synd om mig, tänkte jag. Med tiden ackumulerades det och blev värre, och när jag äntligen kom ut här var det bara … det var så illa att golfen inte kunde hjälpa.

Att bli frisk tar tid. Salas säger att hon kämpar varje dag med sin mentala hälsa, och det är något som många inte riktigt tar hänsyn till. Jag tror att det är väldigt svårt för mig att ha en spansktalande bakgrund. Men jag är mycket lycklig över att ha ett team som hjälpt mig att få mig dit jag är just nu.

Återvände till golfen

Efter att ha upplevt extrem ångest och besvikelse när hon återvände till golfen i augusti förra året, hade hon det värsta spelet i sin karriär och började undra om hon någonsin kunde komma tillbaka. Processen har varit långsam och gradvis. När hon hade svårt att sova på natten stängde hon av sin telefon och började läsa böcker.

Amerikanskan vilade och mådde lite bättre. Molnen skingrades gradvis. I sina fyra senaste tävlingar den här säsongen, inklusive U.S. Women’s Open, har hon inte slutat sämre än 23: e och hade sina två första topp-tiotal på mer än ett år.

– Jag hoppas hela tiden att jag är på rätt väg – framåt.

Svenska i topp

Kul för oss svenskar är att Dani Holmqvist ligger på delad tredje plats efter första rundan. Dani har varit skadad ett tag, men är nu starkare än någonsin.

KPMG WOMEN’S PGA CHAMPIONSHIP – Ledartavla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights