Nyheter

Sophie Ekman Wretlind minns Barbro Montgomery: ”Hon var en förebild”

En av golfens stora profiler har gått bort. I mars 2021 avled Barbro Montgomery. Hon blev föddes 1930 och var dotter till direktören och generalkonsuln Ragnar Söderberg och dennes första hustru Ingegerd, född Wallenberg. Barbro gifte sig med Henry Montgomery (1927-) som haft många uppdrag i näringslivet samt inom statlig förvaltning.

Barbro Montgomery

Våren 1971 var en grupp svenska damer på besök i England för att delta i ett träningsläger på den blivande EM-banan Ganton. Barbro Montgomery ser vi femma från vänster i moderiktig vit skjorta och rutig golfkjol. Hon var alltid elegant klädd och en mycket omtyckt person.

Betytt mycket för damgolfen

Förutom att Barbro Montgomery varit ledamot för Söderbergs stiftelse och känd som en av Sveriges mest förmögna privatpersoner, har hon betytt oerhört mycket för damgolfen i landet och var tidigare förbundskapten för damlandslaget och ledamot av förbundsstyrelsen.
– Jag ingick i landslagstruppen för seniorer och vi åkte på träningsläger till Barbro Montgomery och Pia Nilsson i Falsterbo, berättar Sophie Ekman Wretlind i boken ”Hjärnladyn”.

1975 vann Sophie Caddie Cupen och fick som belöning spela på Bokskogen med Bob Charles, världens troligen mest kände vänsterspelare, och 1976 med Tony Jacklin på Drottningholm.

Här ser vi Sophie Ekman Wretlind med bland annat Bob Charles (t.h)

– Hon var en förebild för mig. Barbro tog duktiga juniorer såsom Annika Sörenstam, Helene Alfredsson, Sophie Gustafsson, Lotta Neuman under sina vingar. Hon reste runt jorden med dem och såg till att de kunde träna och tävla.

Vann flera stora tävlingar

Sophie Ekman Wretlind var själv en av de första kvinnliga golfarna i Sverige, som tränade mer än de flesta och vann flera stora tävlingar. Meritlistan är lång.

Dessutom utsågs Sophie till Medicine Hedersdoktor vid Karolinska Institutet 2019 för sina insatser för aidsforskningen. Hennes far, Arvid Wretlind, var professor i Folkhälsa och mannen bakom parenterala näringslösningar (droppet) samt kostcirkeln. Han tyckte att golf var ”improduktivt arbete”, men dottern fortsatte att spela och fortfarande tränar hon golf fyra gånger i veckan.

Aidsgolfen 1987. Här ser vi Sophie Ekman Wretlind med prinsessan Birgitta och Sven Tumba

Sophie har i fyra decennier arbetat som skolläkare i Sverige, varav 30 år som skolöverläkare i Solna. 1987 grundade hon Stiftelsen Läkare Mot AIDS Forskningsfond tillsammans med läkarkollegor från Föreningen Läkare Mot AIDS. Sophie Ekman har agerat fundraiser för stiftelsen och med egna insatser byggt upp det kapital som årligen sedan dess delats ut i miljonbelopp till hiv-forskning.

Skolöverläkare Sophie Ekman Wretlind med Alex Norén på Bro Hof
Barbro Montgomerys stiftelse för främjande av ledarskap inom svensk golf.

Barbro Montgomerys stiftelse lever kvar. Stiftelsens ändamål skall vara att utan vinstsyfte och utan begränsning till vissa personer och grupper främja svensk golfs långsiktiga utveckling. Man vill med stiftelsen uppmuntra insatser som görs av ledare, funktionärer eller andra som på ett engagerat och framgångsrikt sätt har bidragit till att utveckla svensk golfsport. Ändamålet tillgodoses i första hand genom att utse “ÅRETS LEDARE” inom svensk golf som tilldelas Barbro Montgomerys Hederspris samt ett utbildningsstipendium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights