NyheterTävlingar

Två nya herrproffstävlingar till Sverige!

Nu är det klart att två internationella golftävlingar på Europanivå kommer att spelas i Sverige i maj 2021. Spelplatser blir Hinton Golf Club – Rönnebäck utanför Malmö och Österåkers Golfklubb utanför Stockholm.

Efter två säsongers uppehåll är Sverige åter spelplats för herrarnas European Challenge Tour, undertouren till European Tour. Det är resultatet av en snabb och intensiv process där arrangörsklubbar, samarbetspartners, European Challenge Tour och Svenska Golfförbundet (SGF) jobbat tillsammans för att hitta bästa möjliga lösning.

13–16 maj: Range Servant Challenge by Hinton Golf Club, Hinton Golf Club – Rönnebäck

19–22 maj: Dormy Open, Österåkers Golfklubb – Öster by Stenson

Ser fram emot att tävla på hemmaplan

Att spela på hemmaplan är både motiverande och utvecklande, och det är uppskattat av  svenska spelare att nu få två hemmatävlingar på Challengetouren. Per Längfors, Onsjö Golfklubb, är en dem som nu ser fram emot att spela i Sverige:

Per Längfors ser fram emot de nya tävlingarna på hemmaplan. Foto: Göran Söderqvist.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu får två tävlingar på Challengetouren i Sverige. Att spela på hemmaplan är alltid speciellt och för oss som kämpar för att komma upp till Europatouren betyder det mycket att vi nu får hemmafördel i två tävlingar. Jag lovar att göra allt jag kan för att vinna, detsamma gäller nog för alla andra deltagande svenskar.

Vägen till Europa återigen öppen
Ola Lindgren, landslagscoach. Foto: Göran Söderqvist.

Idrottsligt är detta ett efterlängtat tillskott av herrtävlingar i Sverige. Att vara en del av den europeiska Challengetouren ger möjligheter att skapa tävlingstillfällen för fler kategorier av spelare, inte bara i de svenska tävlingarna. Som arrangör på European Challenge Tour får SGF nämligen byta tävlingstillfällen med arrangörer utanför Sverige. Ola Lindgren, landslagscoach för herrar proffs, ser detta som en bra möjlighet att skapa vägar ut i Europa för svenska spelare:

– Steget ut i Europa från vår nationella MoreGolf Mastercard Tour har saknats. Våra unga proffs och bästa amatörer har haft få möjligheter att få erfarenhet från internationell tourgolf. Att vässa den här delen av tävlingstrappan är en av flera åtgärder för att vända den negativa trenden vi just nu ser inom svensk herrgolf. Jag ser fram emot tävlingarna och att våra svenska spelare ska ta chansen att leverera.

Samarbetspartners gör det möjligt

Inga tävlingar på professionell nivå kommer till utan samarbetspartners. Marcus Norman, sportchef på Svenska Golfförbundet, är positiv till det goda samarbete mellan flera parter som lett till att snabba beslut fattats för att skapa dessa tävlingstillfällen:

Marcus Norman, sportchef på Svenska Golfförbundet. Foto: Björn Andersson

– Det är många som vill kavla upp ärmarna och bidra till en vändning för svensk herrgolf, vilket den snabba processen kring de här två tävlingarna är ett kvitto på. Vi vill verkligen tacka Hinton GC, Österåkers GK, Dormy, Range Servant och alla andra parter för flexibilitet, snabba beslut och stort engagemang. Arbetet pågår dessutom för att presentera en lösning för en tävling på European Challenge Tour i Sverige även 2022 och framåt.

Så här säger några av de intressenter som varit delaktiga i denna snabba process, och som gjort det möjligt att få allt att gå i lås:

Andreas Ljunggren, klubbchef/vd Österåkers Golfklubb:

– Vi gillar att ha stora tävlingar på vår anläggning, så detta ligger i linje med vad vi vill göra. Vi känner också att det är viktigt att kliva in och stötta svensk tävlingsgolf i de tider som är nu och så ska det bli spännande att se vad spelarna kan göra för scorer. Självklart vill vi också ta chansen nu när den dök upp att visa upp vår anläggning.

Österåkers GK – Öster by Stenson. Foto: Peter Cordén.

Johan Hinton, vd Hinton Golf Club:

– Vi planerade att arrangera en tävling på Challenge Tour redan 2008, men då hade vi det lite kämpigt med sponsorer. Nu öppnade sig denna möjlighet med mycket kort varsel och det är klart att vi då hugger. Det innebär såklart att vi kommer att lägga ytterligare resurser på banan inför tävlingen och med erfarenhet från de fyra Telia Tour-tävlingar vi hade 2004–2007 så vet vi att det man gör inför en stor tävling håller i länge. Så även om våra medlemmar inte får vara närvarande som publik i år tror vi att de kommer att ha glädje av detta ändå, och känna stolthet över att ha denna typ av tävling på vår bana.

Hinton Golf Club – Rönnebäck. Foto: Peter Cordén.

Anders Wall, vd Dormy:

– Vi har följt debatten kring svensk herrgolfs utmaningar och förstår att det finns ett stort värde av att Sverige arrangerar tävlingar på Challenge Tour. Därför känns det roligt att kunna hjälpa till att stötta detta. Vi vill ju verkligen att Sverige ska få fram nya stjärnor som kan gå i Henrik Stensons fotspår och bygga intresset för sporten ytterligare.

Daniel Steen, sälj- och marknadschef, Range Servant:

– Vi på Range Servant är stolta att vara titelsponsor till denna Challenge Tourtävling på vackra Hinton Golf Club – Rönnebäck. Vi ser många synergier i detta sponsorskap men även många möjligheter för oss att nå ut och träffa våra kunder direkt och indirekt. Range Servant befinner sig i ett väldigt expansivt skede med mängder av nya och innovativa produkter och vår förhoppning är att vi kommer kunna visa upp många av dessa under tävlingsdagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights