LivsstilSpanien

COVID-19: Sista spiken i kistan för andelslägenheter?

Golfresorna har varit många till soliga breddgrader och flera resenärer har skaffat ett andelsboende utomlands. Men coronaviruset avslöjar flera brister i timeshare-modellen. Experter förutspår branschens slut.

Löfte om lyx

Timeshare blev ett begrepp på 1980-talet då kunderna var trötta på att bli besvikna av undermåliga paketresearrangemang som inte mätte upp mot de glassiga broschyrbilderna i resekatalogen.

Många klagomål

Men på senare år har intresset för andelslägenheter svalnat. Klagomålen har haglat. Så länge man utnyttjar sin vecka fungerar ofta verksamheten. Problemen uppstår när man vill sälja sin timeshare-lägenhet. Det är näst intill omöjligt att sälja den.

Inga överraskningar

Timeshare brukade vara ett populärt sätt att semestra på 80-och 90-talen. Man visste alltid vad som väntade när man kom fram, inga överraskningar. Varken bra eller dåliga. Kunden betalade mycket pengar för att gå med och garanterade dig en viss semester varje år, mot en årlig avgift. Kvaliteten var överlägsen de flesta vanliga paketresor och du kunde byta till andra lyxresorter runt om i världen.

Nu har efterfrågan dalat. I och med pandemin är det många som betalar för en semestervecka de inte kan utnyttja på grund av rese-restriktionerna.

Föråldrat semestersystem

Yngre konsumenter går förstås inte med i timeshare-klubbar. Varför skulle de göra det, när befintliga ägare letar efter sätt att komma ur sina medlemskap? Air&nb blomstrade och resebyråerna anpassade sig till marknaden och började erbjuda ett varierat sätt att bo. Lägenheter med egen pool osv. Timeshare blev förlegat.

golfspelare

Resorna och länderna blev fler. Vem vill återvända till ett och samma ställe när det plötsligt finns lyxiga resor till helt andra destinationer. Kostnaden för en veckas boende på dessa inte längre exklusiva orter är ungefär samma som en medlem kommer att betala i årliga avgifter för samma vecka. Detta innebär att det inte längre finns någon ekonomisk eller kvalitetsmässig fördel med att vara timeshare-medlem.

För många timeshare-ägare har pandemin markerat en annan stor brist i systemet. COVID-19 har öppnat ögonen för ägarna. De har tvingats betala en årlig avgift oavsett om de semestrar eller inte. Icke-ägare kan inte heller semestra i år, men till skillnad från ägare slipper de betala.

Flyr oönskad timeshare


– Att komma ur ett timeshare-avtal är vanligtvis inte lätt, säger Andrew Cooper, VD för ECC i ett pressmeddelande.
– Eftersom den nya medlemsförsäljningen på många orter är nästan obefintlig, är företagen desperata för att få tag på medlemmar som kan betala de årliga avgifterna. Det är i inkomstkälla som de inte har råd att förlora. Den som vill ta reda på hur man undviker ett oönskat timeshare-avtal kan enkelt få gratis, expertråd från ett ansedd skadeföretag eller en timeshare-konsumentförening.

Djup nedgång

ANFI: s femstjärniga resort på Gran Canaria var en gång världens största timeshare-verksamhet och registrerade över 33 000 familjer sedan invigningen 1992. De senaste åren har dock en djup nedgång i timeshare-försäljningen ägt rum globalt. Experter anar att inte heller försäljningssuccén ANFI kan överleva krisen i pandemins kölvatten.

anfi del mar

Enligt spanska tidningen El Diario är många ANFI-ägare oroade över om medlemsklubben kommer att fortsätta att sin verksamhet, eller om deras dyra medlemskap inte kommer att fungera alls i framtiden.

Är pengarna slut?

– Vad händer om ANFI går i konkurs? Om så är fallet, är pengarna vi investerade i andelslägenheten bara borta? frågar sig Chris K, som köpte sig ett medlemskap i ANFI för två år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights