Golfbanor utomlandsNyheterSpanien

Storsatsning på solkusten

Nytt namn, nytt femstjärnigt hotell och en helt ombyggd Links-bana höjer La Hacienda Alcaidesa Links Golf Resort till en helt ny nivå.

Alcaidesa, längst ned i sydvästra Costa Del sol, har fått en vitamininjektion i form av ny ägare som gör en storsatsning utöver det vanliga. Under det nya namnet La Hacienda Alcaidesa Links Golf Resort kommer det här att bli en lyxig golfdestination med ett femstjärnigt hotell och en helt ombyggd Links Course där spelkvaliteten nu kommer att matcha de fantastiska vyerna över Medelhavet, Nordafrikas berg och den allestädes närvarande Gibraltarklippan i fonden.

Det vattnas på banan och det vattnas även i munnen på besökarna inför sommarens nyöppning av Linksbanan.

Det är Millenium Hospitality, som redan äger flera lyxhotell i Spanien och Portugal, som nu pumpar in flera hundratals miljoner i Alcaidesa, vilket tidigare definitivt varit en mindre aktör i skuggan av sina betydligt mer namnkunniga grannar San Roque, La Reserva, Sotogrande och Valderrama. Med den här satsningen sätter man La Hacienda på kartan som flaggskeppsgolfresort i södra Europa.

Den största investeringen görs i hotellet, som med sin placering kommer att ge alla de 150 rummen och 51 lyxvillorna en makalös utsikt över havet, Gibraltarklippan och nyrenoverade Links. Arbetet pågår och trots att bara det nya klubbhuset, driving rangen och övningsområdet är klart kan man redan se att de satsade pengarna kommer att ge resultat.

Bandesigner med erfarenhet från Nicklus Design

La Haciendas val av bandesigner, Kurtis Bowman, har arbetat med Jack Nicklaus och är mäkta imponerad av den mark han har fått att arbeta med. Alcaidesa Links hade alltid fantastiska vyer, men kvaliteten var aldrig i klass med superbanorna runtomkring. En ny layout och konstruktion som inte bara ska ge makalöst skick utan också vara hållbart gör att förväntningarna ökar.

Kurtis Bowman är mäkta imponerad av den mark han har fått att arbeta med

Trots att banan ännu inte är öppen kan man redan se att det kommer att bli en makalös golfupplevelse på den kuperade marken precis ovanför stranden. Från i princip hela banan kan man se den imponerande Gibraltarklippan, bara ett par mil bort. Det glittrande medelhavet gör också sitt till när det gäller vyerna och det kan bli svårt att fundera på spellinjer och fokusera på att läsa greenerna.

Det här var också Kurtis Bowmans intryck av banan när han först kom hit. Och han har arbetat med att realisera banans potential för att göra golfhålen lika minnesvärda som vyerna och förklarar att inspirationen är hämtad från seasidebanor som Cypress Point i Kalifornien. ”När jag först såg Alcaidesa Links sade jag att det här ska bli Spaniens eget Pebble Beach”, berättar Bowman.

Helrenovering med flera nya hål

Den ursprungliga Links-banan på Alcaidesa öppnade 1992 och ritades av Peter Alliss och Clive Clark, men trots läget var det sällan man hörde några överord om banan eller anläggningen. ”Vi byggde nya utslagsplatser, greener och bunkrar för att göra banan mer strategisk”, säger Bowman. ”Några av hålen gjorde vi om helt, särskilt på vägen in.”

Signaturhålet kommer garanterat att bli femman, ett par 5-hål som spelas nedför och där man på tee ser rakt fram mot Gibraltar och en klar dag kan se hela vägen över till Marocko. ”Vi byggde om hålet för att göra det mer spelbart med vettiga lägen”, berättar Bowman. ”Nu kan man försöka gå på två eller få ett vettigt läge för en layup innan man spelar in till dubbelgreenen som sannolikt är Spaniens största”. Greenens dramatiska placering och former är något som spelare här sent ska glömma.

Femman kommer att bli signaturhålet när en bra bana ska bli en fantastisk bana.

Till skillnad från Bowmans inspiration från Pebble Beach kommer alla greenerna på Alcaidesa Links att vara relativt stora och trots att det saknas några månaders gräsväxt är de redan gröna mästerverk med sköna unduleringar och många flaggplaceringar. Som European Tour Destination kommer La Hacienda sannolikt också att arrangera en proffstävling för att presentera anläggningen för en större publik.

Fina vyer från upphöjda utslagsplatser

Redan nu är det moderna klubbhuset öppet och efter en välsmakande fish and chips blir det en runda på resortens andra 18-hålsbana, den Dave Thomas-signerade Heathland. Det här är en rejält kuperad bana, men det är bara några hål som känns lite för mycket skidbacke medan övriga är väldigt trevliga golfhål med mycket plats för spelare på alla nivåer.

Här får vi en liten försmak på vad som komma skall när Links öppnar i sommar. Man har nämligen inte satsat allt krut på renoveringen av Links utan även satsat på maskiner och personal för att höja nivån på skötseln av sin andra bana. Det gör att greenerna är sådär perfekt jämna och snabba som man önskar att alla greener skulle vara.

Även den andra banan, Heathland, är en riktig höjdare.

Höjdskillnaderna gör också att även Heathland har många fina vyer även om havet inte alltid är med i fonden. Från några av utslagsplatserna ligger golfhålen som veritabla konstverk framför oss och det är en ren fröjd att spela här en sen eftermiddag med relativt få spelare ute på banan.

Under en liten paus med en förfriskning som serverats av den ambulerande buggybaren reflekterar vi över hur den här banan kommer att bli förbisedd av många när Links öppnar senare i sommar. De som checkar in på det kommande hotellet bör dock ta sig tid att spela även den här banan om de vill ha en skön utmaning på lagom nivå.

All inclusive på Aldiana

Öppning av La Haciendas eget femstjärniga hotell ligger i nästa fas av projektet och den som vill njuta av La Haciendas båda banor innan dess kan med fördel boka in sig på fyrstjärniga Aldiana Alcaidesa, ett hotell med känsla av spansk by och nås på knappt tio minuter från klubbhuset och från några av rummen också erbjuder vyer bort mot banan.

Ett dopp i poolen efter golfen är inte så dumt!

All inclusive-temat inleds redan vid ankomsten då drinkar serveras såväl vid incheckningen som vid promenaden till det fina rummet med makalöst fina vyer från terrassen. Det är ett tyskägt hotell och vi får ta fram skoltyskan för att göra oss förstådda när vi behöver extra kuddar och täcken.

Utöver det imponerande poolområdet kan badsugna även promenera den korta sträckan till hotellets egen beach club och doppa tårna i medelhavets salta vatten. För mer avslappning finns både bastu och bubbelpool i hotellets Welldiana Spa. Oavsett vilket är det svårt att inte trivas efter en härlig dag med bra golf och bra mat i en fantastisk del av världen. Solkusten levererar verkligen!

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights