Svenska golfbanorTävlingar

Svenska tourfinalen till Estland

Swedish Golf Tour fortsätter att utvecklas i rätt riktning och på herrsidan finns en tävling mer på schemat i år. Redan i februari inleds herrarnas tävlingsschema i vanlig ordning på Lumine Golf Club i Spanien och i maj inleds säsongen på hemmaplan. Programmet är ännu starkare än ifjol vilket blir naturligt med tanke på det stora engagemang tävlingsarrangörerna visar.

– Vill du se riktigt bra golf är dit hit du ska åka, flera spelare som haft SGT som hemmaplan de senaste åren är idag och tävlar på Europatouren. SGT är golfens allsvenska, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

Vill locka fler

Det känns otroligt roligt att följa upp 2018 års lyckade säsong med ännu ett starkt schema. Extra roligt är det att vi presenterar ett schema med ytterligare en LETAS-tävling på svensk mark. Att vinnaren på damernas Order of Merit från och med i år får en direktplats till LET-finalkvalet hoppas vi också kan locka fler internationella spelare till hela säsongen, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Swedish Golf Tour damer.

Nya namn och nya sponsorer

Den svenska säsongspremiären för herrar spelas som vanligt på Fjällbacka Golfklubb på västkusten, men i år är det en ny sponsor bakom tourtävlingen. Det är hotell- och konferensanläggningen TanumStrand som gett tävlingen ett nytt namn och en höjd prissumma.

– Genom att förlägga den välrenommerade tävlingen till norra Bohuslän ser vi en stor potential till ökat intresse för Fjällbacka och TanumStrand också i andra golfsammanhang. Vi har ett mycket attraktivt läge mitt i den vackra skärgården med unika möjligheter för golfen. Satsningen kan på sikt få hela Golfsverige att få upp ögonen för Fjällbacka och TanumStrand som destination, säger Peter Karlsson, hotelldirektör på TanumStrand.

Förra årets finalbana sadlar om och kör fullfältstävling. Barsebäck Golf & Country Club är golfbanan som älskar att arrangera tävling. 2018 stod de inte bara som värd för finalen på herrarnas SGT utan även för Stenson Sunesson Junior Challenge, Lag-SM och var en av arrangörerna på SM-veckan. I år får fler proffs chansen att kunna tävla på den uppskattade anläggningen då SGT-tävlingen får ett utökat startfält till 156 spelare, och därmed även höjd prissumma.

Tourfinalen i Estland

Tävlingen som blev årets snackis på herrtouren 2018 blir finaldestination 2019.  Årets Swedish Golf Tour och Nordic Golf League kommer avgöras i Estland på Pärnu Bay Golf Links. Den uppmärksammade banan gjorde premiär på SGT 2018 och det blev en riktig höjdpunkt. Tack vare tourens partner Tallink Silja kunde spelarna resa billigt och smidigt över Östersjön.  De 50 bäst rankade spelarna kommer kvalificera sig till tourfinalen där de fem korten till Challengetouren ska delas ut.

Fler LETAS-tävlingar

Skaftö Golfklubb tar i år steget till LET Access Series – damernas undertour till Ladies European Tour, och som de gör det. Tävlingen blir en utav de större tävlingarna på LETAS med en prissumma på minst 50 000 euro. Det finns alla förutsättningar för ett riktigt starkt startfält med bland annat hemmaspelaren Frida Kinhult som stor favorit. Bakom tävlingen står eldsjälen och golfnörden Reine Patriksson.

Frida Kinhult

8–10 augusti spelas andra upplagan av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Med Sveriges främsta damgolfare som ambassadör är den europeiska tourtävlingen med och driver utvecklingen av damgolfen i Sverige.

– Det är oerhört viktigt att arrangera professionella tävlingar i Sverige för att säkra tillväxten och få fram nya svenska storstjärnor, säger Anna Nordqvist i ett pressmeddelande från klubben. Som en av nyheterna 2019 kommer Anna till Västerås GK för att spela med 2018 års bästa amatör, landslagsspelaren Maja Stark. Alla golfare har en möjlighet att få spela med Anna och Maja, då två platser till i fyrbollen kommer att auktioneras ut.

– Svensk damgolf står sig starkare än på länge, både på högsta tournivå och nivån under. Att våra lovande spelare få mäta sina krafter mot tuffare internationellt motstånd är en förutsättning för att kunna göra en satsning mot toppen. Att Västerås, Allerum och Skaftö väljer att arrangera en tävling på den här nivån i år kommer bidra till att Sverige på sikt fortsätter att leverera spelare till högsta nivå, LPGA, Solheim Cup, OS med mera, säger Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team.

Swedish Golf Tour herrar är ena huvudpelaren i nordiska touren Nordic Golf League. Efter avslutad säsong får de fem bäst rankade spelarna kategori till Challengetouren nästkommande säsong.

Nytt för i år är att SGT damer kopplas samman med Ladies European Tour och LET Access Series. Vinnaren av rankingen får en direktplats till finalkvalet till LET. Tvåan och trean på rankingen får kategori till LET Access Series nästkommande säsong.

Swedish Golf Tour herrar 2019

24-26 februari                      Lumine Hills Open – Lumine Golf Club

1-3 mars                              Lumine Lakes Open – Lumine Golf Club

16-18 maj                             TanumStrand Fjällbacka Open – Fjällbacka GK

22-24 maj                             Elisefarm Open – Elisefarm GC

30 maj-1 juni                        Barsebäck Resort Masters – Barsebäck G & CC

13-15 juni                            PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon – Österlens GK

18-20 juni                            Gamle Fredrikstad Open – Gamle Fredrikstad GK (Norge)

4-6 juli                                 Camfil Nordic Championship – Åda G & CC

10-12 juli                              Svea Leasing Open – Täby GK

23-25 juli                              Borre Open – Borre GK (Norge)

1-3 augusti                           Bråviken Open – Bråvikens GK

7-9 augusti                           Landeryd Masters – Landeryds GK

15-17 augusti                       Åhus KGK ProAm 2019 – Kristianstads GK

4-7 september                     SM Match presented by Greatdays – Österåkers GK

25-27 september                  Ekerum Öland Masters – Ekerum Golf & Resort

2-3 oktober                          Nordic Golf League Qualification stage 1 – Skåne, flera banor

9-11 oktober                        Tour Final by Pärnu Bay Golf Links – Pärnu Bay Golf Links (Estland)

Swedish Golf Tour damer 2019

11-12 maj                             Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ – Hinton GC, Sofiedal

24-26 maj                             Tegelberga Open – Tegelberga GK

7-9 juni                                Hoya Ladies Open – Flommens GK

13-15 juni                            Skaftö Open (LETAS) – Skaftö GK

19-20 juni                            TBA – Kristianstad GK

28-30 juni                            Erlandsson Hagge Ladies Open – Hagge GK

3-5 juli                                 Moss & Rygge Open – Moss & Rygge GK (Norge)

8-10 augusti                         Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (LETAS) – Västerås GK

16-18 augusti                       Johannesberg Open – Johannesberg GK

29-31 augusti                       Scandic PGA Championship (LETAS) – Allerum GK

5-7 september                      SM Match presented by Greatdays – Österåkers GK

25-27 september                  Ekerum Öland Masters – Ekerum Golf & Resort

Foto: Göran Söderqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights