NyheterTävlingar

Tiger Woods kan vara nyckeln till seger för USA

Det är fortfarande oklart om Tiger Woods kommer att finnas på plats på Whistling Straits när den 43:e upplagan av Ryder Cup ska avgöras. Men oavsett om han är på plats rent fysiskt, kommer Woods att finnas med i spelarnas huvuden och hjärtan.

– Han kommer att vara där på något sätt, i någon form, berättar USA:s kapten Steve Stricker till Golfweek.

Sannolikheten är liten att Woods kommer till tävlingen, men han kommer att vara aktiv från hemmaplan med Zoom-samtal, FaceTime och vanliga samtal. Engemanget är det inget fel på.

– Han betyder så otroligt mycket för så många av killarna, inklusive mig, säger Stricker, som har Davis Love III, Jim Furyk, Zach Johnson, Fred Couples och Phil Mickelson som vice kaptener. Och Tiger Woods från distans.

– Han kommer att delta, han vill delta. Han vill vara där för killarna. Han är en otrolig spelare, men jag tror att han är ännu bättre som kapten eller assisterande kapten. Det är konstigt att säga det, men han brinner verkligen föra att leda laget.

Woods – en lagspelare

Det fanns en tid den allmänna uppfattningen av Woods var att han inte var någon lagspelare. Att han inte brydde sig så mycket om Ryder Cup. Och hans statistik i Ryder Cup är ingen höjdare. Han har bara vunnit en upplaga, 1999, och förlorat hela sju gånger. Han har hyfsat statistik i singelmatcherna, vunnit 4 av 8 stycken, men rätt eländiga resultat i foursomes och bästbollar.

Vunnit sex av sju

När en arbetsgrupp, eller man kan nästan kalla det en haverikommision, bildades 2014 för att undersöka varför Europa vunnit sex av de senaste sju matcherna, kontaktades Rickie Fowler, Phil Mickelson och Tiger Woods för att vara med.

Tiger blev enormt intresserad av att få hjälpa till.

Som kapten gjorde Woods sin officiella debut som en av Davis Love III:s assistenter i Ryder Cup 2016 på Hazeltine. En dålig rygg hela det året hindrade honom från att kunna spela in sig i laget och han la därför all energi på att assistera sin kapten. Han var aktiv med full energi, kom till klubben först av alla och peppade sina spelare till en slutlig seger mot Europa.

Phil Mickelson

– Han är verkligen en stor tillgång eftersom killarna ser upp till honom med mycket respekt och de vill höra vad han har att säga, sa Mickelson efter segern 2016.

– När han berättade om vad vi gjort bra som lag och vad vi gjort dåligt, så lyssnade alla på honom. Det var häftigt att se hur mycket tid och kraft han la ner på att hjälpa laget. Han var otroligt engagerad.

– Tiger snackade hela tiden med spelarna. Han gick från en kille som ingen riktigt kände till en kille som var vänlig och tillgänglig för hela laget, menade David Love III.

– Han ger dig inte råd bara för att göra det. Men om du behöver något, om du behöver råd, är han där för dig. Och kom igen, han är Tiger Woods! Han har ett svar på allt, sa Patrick Reed efter Ryder Cup 2016.

– Det var fantastiskt. Jag lärde mig så mycket av honom 2016 bara genom att tänka på bara de små detaljerna.

Jordan Spieth menade att Woods närvaro betydde mycket och kommer att göra det även framöver.

– Jag visste inte att han hade tittat så mycket på oss spelare under året och att hade åsikter om vilka spelare som skulle spela ihop. Han fick ut det bästa av oss spelare. Han var alltid redo för spelarna om de behövde något. Vi visste att vi kunde prata med honom och han kunde sen prata med kaptenen och vi visste att det skulle påverka, berättar Spieth.

Tiger Woods var Steve Strickers assistent i Presidents Cup 2017 när USA krossade det internationella laget. Sedan var han spelande kapten i Presidents Cup 2019 i Australien när han vann alla sina matcher och där USA behöll pokalen.

Visade förtroende

– Det jag tyckte att han gjorde så bra i Australien var att han bara lät oss spela. Han visade förtroende för oss. Han är där om du behöver honom, ingen tvekan. Det har varit gånger jag har försökt dra nytta av honom och Phil eftersom jag vet att om jag frågar dem under en vanlig vecka på PGA Tour kanske de inte svarar. Men om du frågar dem något vid ett lagevenemang känner de sig skyldiga att svara, menar Justin Thomas.

Tiger Woods med Presidents Cup-pokalen 2019.

Tiger Woods kommer att finnas tillgänglig att svara på många frågor även den här veckan.

– Vi kommer att lita på honom för information och input eftersom vi vill inkludera honom, säger Davis Love III.
– Han kommer alltid att vara en del av USA:s lag. Han tar med sig passion och energi till laget och kan motivera spelarna även från distans.

Kapten Steve Stricker vet hur man bäst ska utnyttja Tiger Woods kunskaper i veckan.
– Han vet allt om hur man spelar spelet. Han vet allt om alla, verkar det som. Det är galet när han börjar prata om killar som jag vet att han inte har haft mycket kontakt med, eller spelat med, men han har koll på dem också, menar Stricker.

Lämnar inget åt slumpen

– Det är bara så han är, han lämnar inget åt slumpen och det var så han spelade spelet och det är så han är som kapten eller assisterande kapten. Han lägger ner otroligt mycket tid och arbete på att vara bäst, vad han än tar sig an. Han är en tillgång hela tiden och kommer att vara det på Whistling Straits oavsett om han är på plats eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights