GolfkrönikorNyheter

Hej Tomten! Här kommer min önskelista!

Jag har varit snäll i år, tycker jag i alla fall själv, så jag hoppas att Tomten är välvilligt inställd till mig.

Ni som är vuxna vet hur det funkar med jul när man är stor. Det man inte kan köpa under året kommer man med stor sannolikhet inte få i julklapp heller.

Detta gäller ju främst materiella saker som Ferraribilar och annat jag önskat mig förgäves genom åren, de har trots ivrigt önskande inte dykt upp under granen. (Det går bra att bara lämna nycklarna under granen och parkera bilen ute, om det blir för trångt bland alla paket med böcker och långkalsonger.)

Jag har funderat och kommit fram till att Tomten kanske ignorerat mig för att jag varit för materialistisk i mina önskemål, att han kanske hörsammar andra typer av önskningar mer.

Därför kära Tomten, vill jag framföra följande:

Jag har bättrat mig och önskar mig inte längre en sportbil eller en motorbåt. Inte ens en liten privatjet. Jag hoppas i stället på att få ett bättre tålamod, ett fungerande omdöme, en mjukare kropp och gärna om det inte är för mycket begärt, en golfsving.

Golfspelare som svingar bollen

Har du dessutom nåt uppgraderat bollsinne liggande så tar jag tacksamt emot det.

Det skulle vara till stor glädje för mig och för mina medspelare. Det skulle också vara i linje med the Royal and Ancients önskningar om snabbare rundor.

Det är så mycket som skulle bli lättare och bättre för mig med hjälp av dessa små gåvor.

Stå och le harmoniskt

Det bättre tålamodet skulle göra att jag kunde fokusera på mina utslag även när jag får vänta på att dom i bollen framför ska sätta i och ta ur flaggan nitton gånger innan de alla en och en läser greenen från alla upptänkliga vinklar för att till slut slå sina puttar tre meter förbi hål och en meter till vänster. Med ett bättre tålamod så skulle jag bara stå och le harmoniskt och tänka på hur underbart kul det är att fyra farbröder med trettio i handicap gör sitt bästa (förutom spelet då) för att agera som tourspelare.

Ett fungerande omdöme behöver jag för att äntligen lyckas ignorera den där lilla rösten som säger “Kör! Ingen minns en fegis!” när jag kan välja på att antingen knacka ut bollen med en försiktig wedge trettio meter ur skogen, ut på fairway, eller att satsa på att få på århundradets träff (gärna med drivern) och skicka i väg bollen spikrakt hundra meter bort, förbi ett flyttblock, genom en två meter bred glugg mellan två stora tallar, över ett vattenhinder och upp på green.

Fredrik Sandberg – Golfbladet
Fredrik Sandberg skriver julkrönika i Golfbladet

Vissa önskningar kanske måste göras extremt tydliga, det inser jag. ”En mjukare kropp” till exempel. Det har jag önskat mig länge och jag har blivit bönhörd.

Tack, men det var inte SÅ jag menade.

Inte mjuk på det där sättet som hänger över skärpet, jag menar smidig och flexibel, med förmågan att vrida min rygg som en korkskruv, så där som proffsen gör. Det hör också ihop med önskningen om att få en sving. Den förutsätter tydligen att man är aningen mer rörlig än ett utedass.

Önskan om att få ett uppgraderat bollsinne är väl tämligen självförklarande? Jag har hört att det finns golfare som kan säga var bollen ska hamna. Innan dom slår! Jag vet att det låter påhittat men det ska tydligen vara så. Jag vill också vara en sån golfare.

Dessutom är det miljövänligt, det jag önskar, eftersom inget av det jag önskat går att slå in i paket. Tänk vad mycket papper du sparar, Tomtis.

Så, i linje med säsongens traditioner kommer här ett rim. Ett önskerim:

Snälla söta Tomtefar

Du som är så god och rar

Hör på mig som varit snäll

Skött min träning utan gnäll

Inte slarvat och gjort fel

Hjälp mig med mitt korta spel

Gör så jag kan träffa bollen

Trots en näsa full av pollen

Ge mig allt jag inte har

Helst en sving, o Tomtefar.

Jag kom på en annan sak jag önskar mig, som inte bara är egoistisk utan som gynnar alla oss som älskar att spela golf.

Snälla, snälla Tomten. Prata med dina kompisar på SMHI och be dom snällt om att vi får en bättre vinter den här säsongen.

Förra årets variant, i alla fall i Stockholmsområdet, med omväxlande tö och kyla var ju inte ett dugg bra för golfbanorna. En decimeter ispansar på hela banan är knappast vad nån greenkeeper önskar sig.  Jag önskar oss en mild och fin vinter så att vi kan stå och dra våra bortförklaringar och skylla på utrustningen på fina gröna banor redan tidigt i april.

Kom igen Tomten, det kan du väl ändå fixa?

Text: Fredrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights