NyheterPorträtt

Tommy Fleetwood: ”Det bästa har jag framför mig”

Han är en av golfens mest framgångsrika och populära spelare det senaste decenniet. Tommy Fleetwood berättar här om sin golfresa hittills i karriären och om sin jakt efter att vinna en major.

Tommy Fleetwood är övertygad om att han har ett stort år framför sig. Han har förvisso haft en fantastisk golfkarriär redan, men han har en enorm strävan efter mer. Fler titlar, fler Ryder Cup men kanske framförallt, att bräcka sitt personliga rekord i Majors. Han har varit tvåa två gånger i majortävlingar. Nu vill han vinna.

Han har varit ute på touren i över ett decennium och i januari fyllde Tommy Fleetwood 30 år. Det blev ett lugnt firande i dessa tider, men han tänker ta igen det när han fyller 40.

Han är på en bra plats i livet. Både mentalt men även rent geografiskt. I hemmet i Orlando i Florida finns allt för en golfälskare och det är en perfekt plats att bo och träna på mellan allt tävlande. Visst, det är svårt att ta sig till sitt ”riktiga” hem i England, men han känner sig numera som hemma i Florida. Det nya tävlings- och träningsschemat är skapat för att han ska vara i bästa form till majortävlingarna.

– Jag känner att jag har en majorseger i mig. Förhoppningsvis har jag mina bästa 10 år framför mig nu där jag kan förverkliga mina drömmar och vad jag förväntar av mig själv, menar Fleetwood. Då är han ändå en spelare som uppnått mycket i sin karriär.

Tommy Fleetwood anno 2011.

Han blev 2011 som 20-åring den yngsta spelare någonsin att vinna Challenge Tour-rankingen. Han har vunnit fem gånger på Europatouren, bland annat Rolex Series-tävlingen Nedbank Golf Challenge 2019. Han har fina minnen från Paris där han vann Open de France 2017 och sedan vann fyra av fem matcher Le Golf National under Ryder Cup 2018. Två gånger har han vunnit Abu Dhabi HSBC Championship samt Johnnie Walker Championship 2013. Det är inga dåliga segrar för en spelare som menar att han är långt ifrån toppen i karriären och att de bästa åren ligger framför honom.

Fokus på majors

Fast Tommy Fleetwood behöver inte påminnas om av vad som saknas i hans CV. I år är schemat specialkonstruerat för de fyra majortävlingarna.

– Jag vill vara en av dem som har vunnit över hela världen. Jag har spelat bra golf både på Europatouren och PGA-touren de senaste åren, och det är det inte många spelare som gör. Jag har haft en hög nivå på spelet, men såklart saknar jag en stor seger.

Jämnheten i Fleetwoods spel de senaste åren imponerar. Sen han vann hela Race to Dubai-rankingen 2017 har han inte varit utanför topp-5 efter det. På PGA-touren har han förvisso inte vunnit någon tävling än, men är ofta är med i toppen och har en mycket hög lägsta nivå.

– Jag har alltid haft en bra koll på var mitt spel är och vilka saker jag måste arbeta med, menar han.

Tommy Fleetwood har varit tvåa i majors två gånger. Det vill han förbättra.

– Jag är alltid bra förberedd inför en tävling och studerar den bana jag ska spela mycket noggrant om vad den kräver av mig. Jag har alltid varit en mycket tålmodig person som vill få ut det bästa av mitt spel varje dag, oavsett vilken tävling det gäller eller var jag ligger i tävlingen. Jag kommer nog aldrig vara den som vinner en tävling ena veckan och sen missar tre cuter i rad och sen vinner en tävling igen. Det där höga topparna eller djupa dalarna finns inte i mitt spel. Jag är mer en jämn spelare.

– Den första segern på PGA-touren är nära. Jag gör många saker som är bra. Spelet är på gång och jag tränar bra. Förhoppningsvis kommer nästa steg i karriären snart med en seger på PGA-touren och sen ytterligare ett steg; en majorvinst.

Magin i Paris

Att vinna på PGA-touren skulle vara stort för Tommy Fleetwood. Han skulle även vara en populär vinnare där. Detta trots att han plockade hem fyra poäng för Europa i senaste Ryder Cup som spelades i Paris och där han spelade en stor roll i att Europa vann.

Tillsammans med sin gode vän Francesco Molinari vann han fyra segrar i Paris och än idag får han gåshud när han tänker på Ryder Cup 2018.

– Det var fantastiskt. Jag hade tur som toppade formen till Ryder Cup och som fick spela ihop med Fransesco. Vi skrev historia framför en enorm hemmapublik. Det blir inte bättre än så!

”Moliwood” gjorde stor succé under Ryder Cup i Pari 2018.

Scenerna från Paris kommer nog golfvärlden aldrig att glömma. Publiken firade runt den franska huvudstaden till sena natten. Och det är inte många golfspelare som kan skryta med en egen hejarramsa. Men ”Moliwood” hade det under Ryder Cup.

Det blev som bekant inget Ryder Cup ifjol, matchen spelas istället i höst på Whistling Straits men det kan bli svårt att få samma stämning där som det var i Paris. Europas kapten Padraig Harrington har sagt att det kommer att bli ett stort party om fans är tillåtna dit i september, men det finns såklart ett stort om. Tommy Fleetwood menar att om inte åskådare släpps in till Whistling Straits, så borde man ställa in matchen.

– Jag kan inte föreställa mig ett Ryder Cup utan fans. Jag förstår att det måste spelas och att många kommer att se det på TV. Men fansen spelar en enorm roll. Utan dem är det inte ens nära att få samma känsla. För oss spelare är de oerhört viktiga, men världen är vad den är nu men jag håller tummarna att publiken kommer tillbaka snart.

Tommy Fleetwood var i händelsernas centrum i Paris 2018.

Tommy Fleetwood längtar efter publiken på de stora tävlingarna och efter Ryder Cup. Framförallt nu när han har etablerat sig i världstoppen.

– Med framgång kommer press. Men å andra sidan, det här är något man vill ha och något som man arbetat för länge, menar han.

Gillar att spela under press

– Jag skulle hellre vara i en situation under stor press där alla tittar på dig, än att ingen är intresserad och det spelar ingen roll vad du gör, förklarar han.

Det är en av anledningarna till att många tror att han kommer att vinna en major framöver. Fleetwood ser alltid så lugn och bekväm ut, även i de mest pressade situationer.

– Det känns bra att ha kryssat i många rutor i golfkarriären. Jag är stark fysiskt och mentalt och redo att ta nästa steg, menar Fleetwood som nu precis som Tiger Woods, Rory McIlroy och Dustin Johnson gått över till att spela TaylorMade-klubbor.

Han gillade sina klubbor från Nike, och de fick vara kvar i bagen långt efter att Nike slutade med sin klubbtillverkning. Men nu ser han fördelen med att vara med i ett större team.

Han är även ambassadör för klockmärket TAG Heuer och använder deras golfklocka varje dag.

– Den hjälpte mig mycket när jag testade nya grejer i början av året, säger Fleetwood som kommer att vara med och utveckla appen som är kopplad till klockan.

– Den är grym. Jag har alltid på mig den när jag spelar. Den har all information man behöver på golfbanan.

– Min caddie Ian ser inte klockan som en konkurrent, skrattar Fleetwood. Om klockan kunde prata, skulle han prata ännu högre. Våra roller har inte ändrats. Även om man har en klocka som säger exakt avstånd till flaggan, så är det bra med en kompis bredvid som man kan bolla en massa saker med. Klockan är endast ett coolt tillskott till familjen.

På tal om familj: Det finaste minnet från det senaste decenniet för Tommy Fleetwood är när hans pappa gick caddie åt honom 2011 då han vann Challenge Tour-rankingen som 20-åring.

– Det var ganska coolt år och ett år jag aldrig kommer att glömma, reflekterar Fleetwood.

Men om man få tro honom själv, har han många coola år framför sig i karriären.

Text: Michael Weston

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights