Livsstil

Gräs och blomster i grönskande utomhusgalleri

Sommaren är inte bara golf. Det finns mycket annat att se och göra i vårt fina land. Är du i Skåne har vi ett tips för alla som gillar blommor, växter och färgsprakande landskap.

Kulturellt avbrott från golfen är sommarens utomhusutställning på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg heter Blomsterbönder och visas mitt ibland allt det gröna och sköna i Fredriksdals fruktträdgård, intill snittblomslandet, 8 maj-26 september. 

Utomhusgalleri

Utställningen innehåller 20 fotografier med utställningstexter, visat i ett nytt utomhusgalleri (byggnadshantverk från Fredriksdal) bestående av åtta utställningsmoduler med sittplats och svarvade spiror, allt målat i Falu röd och ockra. 

Fredriksdal tillsammans med fotografen Lena Koller och journalisten Lisa Ising ligger bakom denna utställning som handlar om slow flowers-rörelsen där snittblommor odlas hållbart och med omsorg. En utställning fylld med alla de gröna ingredienser som behövs för att främja biologisk mångfald och hållbarhet, hålla våra vackra blommor vid liv, få pollinatörerna att frodas i våra trädgårdar och våra parker ska sjuda av liv.

Blomsterbönder bygger på Lena Kollers personliga porträtt och vackra bilder i samklang med Lisa Isings texter från deras bok med samma namn. För Fredriksdals besökare blir det här en chans att stanna upp en stund, känna de härliga dofterna runt omkring och hämta inspiration till den egna trädgården. Det är också en möjlighet att lära sig om en ny bransch, en rörelse som främjar biologisk mångfald och hållbarhet. Blomsterbönderna får i och med boken och denna utställning förmedlat sin kunskap om odling, snittblommor och entréprenörskap.

Snittblomsodlare

– Så kul att vi är först ut att få visa upp och berätta om en helt ny framväxande bransch med snittblomsodlare i Sverige. Konstfullt, personligt och inspirerande curerat av Lisa och Lena.

Väcker intresse

Vi hoppas att utställningen Blomsterbönder tillsammans med den utökade snittblomsodlingen på Fredriksdal ska väcka intresse och inspirera fler att börja odla och upptäcka det vackra och hållbara med att välja närodlade snittblommor i framtiden, säger Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal.

Lena Koller mitt i sommaren

Journalist Lisa Ising och fotograf Lena Koller ligger bakom boken Blomsterbönder som handlar om deras resa genom Sverige där de mött 25 stycken slow flowers-odlare. En resa genom småskaliga och kreativa blomsterodlingar som slagit ut i vårt land. Nu blir Blomsterbönder också en utställning på Fredriksdal med start 8 maj.

Slow flowers-rörelsen är så spännande

– Vi fick en sådan kick på vår roadtrip och den vill förmedla till Fredriksdals besökare. Slow flowers-rörelsen är så spännande och viktig och med närodlade snittblommor får fjärilar och bin så mycket mera mångfald. Kombinationen av stora bilder och kunskapsfyllda texter i utställningen hoppas vi ska ge ett uppvaknande. Här får Fredriksdals besökare en inblick i arbetet som dessa pionjärer gör och vår förhoppning är att besökarna ska bli så inspirerade att de skyndar sig hem för att odla egna snittblommor, säger journalist Lisa Ising.

Blomsterbönder visas i Fredriksdals fruktträdgård 8 maj-26 september. Öppet enligt Fredriksdal museer och trädgårdars ordinarie öppettider. Utställningen ingår i entréavgiften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights