Äta & BoGolfbanor i SverigeNyheter

Trästadsgolf i Eksjö och Hjo

Det finns några trästäder i Sverige. Två av dem är Eksjö och Hjo. Här finns också golfbanor. Bra sådana. Vi tar en resa till trästäderna och golfbanorna Eksjö Golfklubb och Hökensås Golfklubb. Häng med!

Det första jag ser när jag kör in i trästaden och den gamla militärstaden Eksjö, mitt i den trolska småländska urskogen, är en kamouflagefärgad robotgräsklippare som arbetar för fullt på armégarnisonens stora gräsmatta. Det är kanske sommarens varmaste dag och luften dallrar av värme som i amerikanska westernfilmer. Men jag tvivlar på att jag har drabbats av värmeslag, eftersom jag suttit i en luftkonditionerad bil, så det är säkert en kamouflagefärgad gräsklippare jag ser. Cool i så fall!
Jag är i Eksjö för att besöka den trevliga trästaden och för att spela golf på Eksjö Golfklubb. Det finns tre trästäder i Sverige: Eksjö, Hjo och Nora och jag tänkte besöka två av dessa.

Eksjö kyrka och stadshotellet. Foto: Karin Nordin.

Vid Stora Torget ligger anrika Rådhuset, numera Eksjö Stadshotell. Här ska jag bo i natt mitt i så att säga ”smeten av centrum”. Det blir spännande att promenera runt i trästaden och jag ser fram mot att få gå ut på stan. Det visar sig att trästaden har arkitektur från över fyra sekler. En intressant stad som rest sig från två stadsbränder och som har nästan sextio byggnadsminnen. I Gamla stan ser jag såklart på handels- och borgargården Aschanska gården och längs gågatan hittar jag ett matställe.

Aschangården. Foto: Karin Nordin.


Imorgon ska jag spela Eksjö Golfklubbs bana, något jag ser fram mot.

Nyfiken geting

Dagen är lika varm och vindstilla som föregående dag. Är vi i Sverige? Eller kanske Dubai? Men visst är det härligt att inte behöva fundera på vad man ska ha på sig eftersom man vet hur vädret ska bli, varmt alltså.
Vid tvätthon står Claes Öster, vice ordförande i klubben och tvättar klubborna före dagens spel. Han hälsar välkommen och berättar att konditionen på banan är riktigt bra. Vårt samtal blir ganska kort eftersom en bålgeting kikar nyfiket över hans axel vad han håller på med. Getingar tillhör inte mina favoriter och jag avlägsnar mig skyndsamt.
-De sticks aldrig, de är väldigt fredliga, säger Claes halvhögt medan han försvinner mot första tee.
Mina spelkamrater för dagen visar sig vara sympatiska Anders Adolfsson och Sonny Janzon. Medlemmar och Anders visar sig äga en viktig sak denna +31 grader varma dag; en golfbil! Hade gett mycket för en sådan, men alla var uthyrda, konstigt nog.

Ettan på Eksjö GK är ett väldigt fint öppningshål.

Första hålet på Eksjös golfbana i Skedhult är ett väldigt fint par 4-hål. Tee ligger högt och du ser hela hålet. Tidningen Svensk Golf rankade detta hål som ett av Sveriges 50 bästa golfhål 2014. Smaken är som baken, skulle jag säga, men visst är det ett väldigt fint golfhål.
Jag berättar min upplevelse med den kamouflagefärgade robotgräsklipparen för dem för att vara lite rolig, men det blir inga skratt. Det var visst inget konstigt med det. Och utanför polishuset finns det en robotgräsklippare som är målad som en polisbil, får jag veta. Men den tas in varje natt på grund av stöldrisken…

En av de äldsta klubbarna

Klubben skriver på sin hemsida: ”Eksjö Golfklubb är en av landets äldsta klubbar (medlem nummer 23 i Svenska Golfförbundet). Klubben bildades 1938 av en grupp officerare vid de båda regementena i Eksjö. Man anlade en 9-hålsbana invid det militära övningsfältet på Ränneslätt. 1975 byggdes en ny 18-hålsbana på de åkrar och ängar som tillhört Skedhults Gård, vilken några år tidigare inköpts av Eksjö kommun. Eldsjälar i klubbledningen och aktiva medlemsinsatser bidrog till låga byggkostnader. Klubbhuset tillkom 1981 och byggdes ut 1990.”
Gott så.
Dagens klubb leds av klubbchefen Unni Ekenberg sedan något år tillbaka. Hon är mycket imponerad över det småländska engagemanget och sammanhållningen i klubben.
-Vi har en utvecklingsplan och vi vet att utgångsläget är bra med en vacker, omväxlande och tekniskt intressant golfbana. För ett antal år sedan köpte vi också marken och de byggnader som tidigare arrenderades av Eksjö kommun. Idag äger klubben hela anläggningen och har en god ekonomi, berättar Unni Ekenberg.

En fin bana på Småländska höglandet

Eksjös golfbana ligger på det Småländska höglandet. Det innebär att det faktiskt kan bli en ganska tuff vinter men att somrarna är varma.
-Eksjö är en av Smålands bästa banor, säger Sonny.
Jag har svårt att säga emot, eftersom jag gillar banan. Mycket. Det är lite trolskt. Lite John Bauer. Och kanske till och med kan man se ända till Mariannelund härifrån om man hissas upp i en flaggstång likt Astrids Lindgrens Ida?
Många fina hål finns på banan. Det sjätte hålet är ett sådant med en vacker green nere vid en liten sjö. Eller det efterföljande sjunde hålet, ett kort hål där du ska få bollen att flyga över nämnda sjö.

Det fina sjunde hålet på Eksjö GK.

Flera av hålen tätt intill sjön Norra Vixen, där det enligt Anders och Sonny är fullproppat med läckra kräftor. Jag tar inget för tipset! Men det är lär vara ett privat fiskevatten så glöm att fiska där. Ryder Cup spelaren, Europatoursegraren, och även bandesigner Pierre Fulke, är uppväxt i klubben. Han säger att det 18.e hålet är ett tufft men roligt avslutningshål.
Pierre har helt rätt!

Om Europa Nostra

Läser på lite om Europa Nostra. Det betyder “Vårt Europa” på latin, och är namnet på en paraplyorganisation inom frågor som rör europeiskt kulturarv. Trästäderna Eksjö, Hjo och Nora har alla fått Europa Nostras utmärkelse inom kategorin Conservation – för bevarande, restaurering samt återanvändning och tillägg av byggnader i historisk miljö.
Hjo fick utmärkelsen 1990 med motiveringen: “För det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”.

Hjo – en gemytlig trästad. Foto: Jesper Anhede.

Nora belönades 1993 med motiveringen: ”För det framgångsrika genomförandet av ett långt och komplicerat projekt som bevarat staden Noras historiska och kulturella miljö vilket inkluderar trähusen, industriminnena och järnvägen till Pershyttan.”
Eksjös motivering 1997 löd: ”För utomordentlig renovering av denna betydelsefulla samling av äldre trähusbebyggelse som har givit nytt liv till den gamla stadskärnan”.
Roligt med tre så fina trästäder i vårt avlånga land.

I love Hjo

Jag närmar mig Hjo på den västra sidan av den mäktiga sjön Vättern. Det är fint att man kan åka bil runt hela sjön och dessutom nära vattnet. På den västra sidan heter vägen 195 och går nästan ända upp till Karlsborg.
Den pittoreska staden Hjo ligger i alla fall precis på kanten till den djupa och vackra sjön och har Sveriges absolut bästa kommunslogan – ”I love Hjo!”
I Hjo äter man med fördel rökt sik eller röding från Vättern. Allra helst nere på bryggan eller vid utomhusborden i hamnen vid Hjo Sik Feskeboa. Det är svårt att missa Feskeboa, doften från ene- och alträ blandat med fisk visar vägen.

Ångaren Trafik i Hjo från 1892 är en av Sveriges bäst bevarade ångare.

Den charmiga lilla småstaden, även kallad ”Grönköping” i den satiriska tidningen ”Grönköpings veckoblad”, har också stora badmöjligheter. Antingen i sjön, där vattnet stundtals kan vara varmt om det är pålandsvind, eller så i den tempererade poolen vid Guldkroksbadet. Men pass upp! Det finns ett lokalt ordspråk som säger att: ”Har du en gång fått Hjosand mellan tårna dröjer du dig gärna kvar, och återkommer gång på gång.” Kanske lika bra att flytta hit direkt!

Charmigt i Stadsparken

Strax intill badet och sandstranden ligger Hjos vackra stadspark med sina trävillor som stolta minnen från tiden när parken tillhörde Hjo Vattenkuranstalt. Då besökte gästerna badanstalten för att kurera sina krämpor. Nuförtiden huserar bland annat förskola, konstnärsateljéer och vandrarhem i villorna. Parken är också en vacker plats för avkoppling.

Hotell Bellevue i Hjo.

Mitt boende är som vanligt utmärkt på klassiska och trivsamma Hotell Bellevue med utsikt över sjön. Denna gång får jag rum i den charmiga sekelskiftes-villan Villa Viktoria i stadsparken, som är inredd i tidsenlig stil med snickarglädje och detaljrikedom. Jag trivs som fisken i Vättern, så att säga.
Det är härligt att spatsera runt i Hjo och njuta av staden som fick stadsprivilegier i början av 1400-talet med sina välbevarade trähus, kullerstensbelagda gator och pittoreska gränder.

Njutgolf i Hjo

Här finns också en mycket njutningsfull golfklubb, Hökensås Golfklubb, som bjuder på 27 kuperade hål. De tre niohålsslingorna är roliga att spela, ganska konditionskrävande och mycket natursköna. Utsikten över sjön är fantastisk och på nästan alla 27 hålen ser du Vättern.
Slingorna har lite olika layouter men håller samma standard och underhålls likvärdigt. Varje dag kombineras två av dessa slingor till ”dagens 18 hålsbana”, den tredje slingan blir då dagens 9 hålsbana. Samtliga tre slingor startar och slutar vid klubbhuset.

Vackra Hökensås GK. Allt faller mot Vättern.

Spelpartner Mikael och jag enas snabbt om att banan är rolig att spela, ganska konditionskrävande och vi lanserar teorin att allt faller mot Vättern. I stället för som vanligt att allt gräs växer i riktning mot en eventuell damm, om det finns en sådan. När vi har enats om att Vättern får bli denna stora damm blir det lite lättare att bemästra greenerna.
Vi gillar öppningshålet på den röda slingan, ett fint par 3-hål, men även flera andra hål på både den röda och blå slingan som var de slingor jag spelade. Gul slinga har jag spelat tidigare och man kan säga att alla slingor är lika bra.

Helt kravdriven golfbana

Hökensås golfklubb är en av golfbana som drivs under KRAV:s regelverk och är helt ekologisk. Sedan sommaren 2014 har klubben arbetat tillsammans med markägaren, Almnäs Bruk (som är en av Sveriges större ekologiska gårdar) och Svenska Golfförbundets bankonsulenter, med att ta miljöarbetet till nya nivåer. Allt arbete i klubben ska genomsyras av ett hållbart, socialt och miljömässigt tänkande.

Allt arbete i golfklubben ska genomsyras av ett hållbart, socialt och miljömässigt tänkande.

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Hökensås hjälper till att bevara den biologiska mångfalden och använder bland annat inga kemikalier och inget konstgjort gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Klubben tillverkar också sin egen naturliga gödning.

Känsla i Hjo

Det är eftermiddag och vi botaniserar bland stadens alla glasscaféer. Nere i hamnen ligger ett av de mest populära, det är glassparadiset Moster Elins med ett stort sortiment bestående av 40-talet glassmaker. Här kan du bland annat köpa en ”Megafika” med 12 kulor glass, bulle, munk och kakor! Tar man en sådan kan det vara läge att lägga sig på stranden ett tag.
Det börjar mörkna lite, men det beror väl på att det är sensommar.  Efter lite läskande dryck på hotellets finns uteterrass går vi in till centrum. Det handlar om kanske 200 meter. Bland restaurangerna fastnar vi för Känsla. I vackra, varma lokaler med tydligt designtänk ligger denna fina restaurang. Vi gillar läget, personalen och maten och fastnar för hemmagjord svart ravioli fylld med kräftor, sauterade i en hemlagad sås, toppad med hela kräftstjärtar samt för den dyraste rätten 200 gr svensk oxfilé med krispiga rissole potatis, vild broccoli och en hemlagad svampsås. Så bra och gott! Och ett bra avslut på Trästadsresan.

Avslutande middag på Känsla i Hjo. Mums!

Så har vi besökt och spelat golf i två charmiga trästäder. Det finns som nämnts en trästad till i landet och det är Nora, men ett besök där får bli en annan gång. Vi är fullt nöjda med upplevelserna från Eksjö och Hjo.
Det är något visst med att bo och golfa i städer byggda av det levande materialet trä!

Text: Johan Dahlqvist

Boende

Eksjö Stadshotell
www.eksjostadshotell.se

Hotell Bellevue, Hjo
www.hotellbellevue.se

Golfbanor

Eksjö Golfklubb
Antal hål:
18.
www.eksjogk.se

Hökensås Golfklubb
Antal hål:
27.
www.hokensasgk.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights