Nyheter

Tre recept på Medelhavsmat som passar efter golfrundan

Efter en runda golf är det få saker som passar lika fint som en portion medelhavsmat. Därför har vi tagit fram våra tre favoritrecept som vi varmt kan rekommendera efter golfrundan. Så fram med köksredskapen och förbered en medelhavsfest för en perfekt måltid efter en dag på golfbanan. Kanske i samband med att man testar lite golfbetting hos svenska betsidor.

Grekisk sallad

Ingredienser: Gurka, tomater, rödlök, grön paprika, fetaost, oliver, olivolja, oregano.

Grekisk sallad heter horiatiki på grekiska och är en rätt som fångar essensen av Medelhavsdieten. Den är enkel, fräsch och full av smak som gör den till en favorit bland lokalbefolkningen och internationella matälskare.

En härlig grekisk sallad. Foto: Arla.

En traditionell grekisk sallad innehåller mogna tomater, gurka, tunt skivad rödlök, grön paprika, svarta oliver och en rejäl bit fetaost som toppas med oregano. För dressing kan man antingen köra enbart olivolja eller blanda ihop olivoljan med färskpressad citron och en skvätt rödvinsvinäger.

Tips till dig som tillagar en grekisk sallad

När du gör en grekisk sallad ska du alltid säkerställa att du använder de mest färska ingredienserna. Tomaterna ska vara solmogna och gurkan krispig utan bitterhet. Grönsakerna ska inte skäras i för små bitar, snarare tvärtom. Det bevarar deras saftighet också. Fetaosten ska vara lagrad för att ge maximal smak. Blanda inte salladen förrän precis innan servering för att undvika att den blivit vattnig och samtidigt bevara krispigheten i grönsakerna. Om du vill ha en lite mer matig sallad kan det vara ett tips att addera kyckling eller något annat protein.

Gazpacho

Ingredienser: Mogna tomater, gurka, röd paprika, vitlök, rödlök, olivolja, rödvinsvinäger, 1 dag gammalt bröd, salt, peppar.

Gazpacho är en klassisk spansk rätt med härkomst från Andalusien. Soppan serveras kall och är perfekt för varma sommardagar tack vare sin uppfriskande och fräscha smak. Gazpacho har också fördelen att den är enkel att tillaga.

Gazpacho – vackert och gott! Foto: Love and lemons.

En traditionell gazpacho innehåller mogna tomater som bas vilket ger soppan dess rika, röda färg och söta smak. Gurka och röd paprika bidrar med krispighet medan vitlök och rödlök ger en subtil skärpa. Brödet ska helst vara en dag gammalt och detta används för att ge soppan dess tjocka konsistens. Olivolja och rödvinsvinäger kompletterar smakerna och ger en balanserad syra. Salt och peppar används för att smaka av.

Tips för dig som tillagar en Gazpacho

Nyckeln till en bra Gazpacho är tomaterna och därför ska det vara de mest mogna och smakrika tomaterna. För att få en jämn konsistens rekommenderar vi att skala och kärna ur tomaterna. Brödet ska blötläggas innan man mixar det med grönsakerna, olivoljan och vinägern. För att få den bästa smaken är det bra att låta soppan stå i kylskåpet ett par timmar innan servering. Detta säkerställer att smakerna utvecklas och intensifieras.

Köfte – Turkiska Köttbullar

Ingredienser: Nötfärs, lök, vitlök, färsk persilja, spiskummin, paprikapulver, salt, peppar, olivolja.

Köfte är en klassisk turkisk rätt som består av saftiga och smakrika köttbullar. Med sin rika smak och mångsidighet är det ett uppskattat alternativ. En traditionell köfte har nötfärs som bas med färsk lök och vitlök som adderas för en djup smak. Dessutom finns spiskummin och paprikapulver som bidrar med en varm smak som är karakteristisk för turkiska rätter.

Köfte är en klassisk turkisk rätt. Foto: Shutterstock.
Tips till dig som tillagar köfte

Se till att använda nötfärs av hög kvalitet för att få bästa resultat. Det är också viktigt att finhacka lök och vitlök noggrant för att inte få stora bitar i köttbullarna. För bästa smakupplevelse rekommenderas färska och välsmakande kryddor. Efter att ingredienserna är blandade är det bra att låta blandningen vila i kylskåpet i minst 30 minuter innan köttbullarna steks. Detta får smakerna att mogna och gör köttbullarna lättare att hantera. Använd olivolja för att steka köttbullarna på medelhög värme. Servera med ris och grillade grönsaker samt yoghurtsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights