Golfbanor i SverigeNyheter

Glasriksgolf i djupaste Småland

12 glasbruk finns i Glasriket i Småland. Hur kul är det på en skala? Hur kul som helst visar det sig! Att se på när glasblåsarna arbetar är fascinerande, rinnande hett glas blir till föremål. Obegripligt och spännande. Måste upplevas.
I Glasriket kan du också njuta av den småländska naturen, maten och golfbanorna. Här finns det tre golfklubbar att välja mellan. Varför inte besöka dem alla?

– Vilken glasformgivare är din favorit? undrar den trevliga kvinnan i receptionen på Kosta Boda Art Hotel.
Tja, vilka känner jag till? Ulrica Hydman Vallien och Bertil Vallien, såklart, men i övrigt? Lagerbielke, kanske. Väldigt få i alla fall. Så svaret blir att kvinnan i receptionen får välja mitt rum för natten. Till saken hör alla hotellrum på detta designhotell är unika och inredda av en känd formgivare från Kosta Boda. På hotellet finns konst till ett värde av över 50 miljoner kronor och allt är till salu!
Hennes val blir ett rum inrett av Kjell Engman, som sedan 1978 varit formgivare för Kosta Boda och han lär arbeta mycket med färg, humor och lekfullhet. Han sägs också ha uttryckt ”Det är så förbannat roligt med glas”.
Mitt rum bjuder i alla fall på flera av hans skapelser. Mycket fina saker, dyra sådana och jag vågar knapp peta på dem. Knappast ens tända lampan som fanns i ett av verken. Och handfatet i badrummet har glasguldfiskar i glaset.

Hotellet blir min viloplats för natten innan morgondagens första golfrond på Nybro Golfklubbs bana. För nu väntar en långhelg i glasets och golfens tecken i underbara Glasriket i Småland. Till Glasriket åker över en miljon människor per år för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas. Här har det tillverkats glas sedan 1742 och som mest var 45 glasbruk i gång samtidigt.
På Glasrikets hemsida läser jag:
”Småländska Glasriket har skapat magi sedan 1742. Det unika konstglaset är berömt världen över och hantverket finns i många svenska hem. Här möter du hantverkarna och konstnärerna.
På det flesta glasbruk går det bra att kliva in i hyttan och ta del av arbetet. Och kanske prova på glasblåsningens ädla konst själv. Du kan också shoppa unikt glas, ibland till fyndpriser.”

Golf i Glasriket

Före middagen passar det bra att besöka hotellets prisbelönta spa. Så coolt med glaskonst i botten av inomhuspoolen och en härlig miljö i både inomhuspoolen och utomhuspoolen.

Jag njuter i vattnet och skänker en kombinerad tacksamhets- och avundsjukhetstanke till Torsten Jansson, miljardär och ägare till Kosta Boda visa sitt företag New Wave Group.
På väg till restaurangen passerar jag Glasbaren och har man sett, glaskonsten i denna bar bygger på att man befinner sig under vattenytan, med fiskar, sjöjungfrur och allt i design av Kjell Engman. Den efterföljande middagen var storartad. Fattas bara!

I Glasriket samsas fyra kommuner; Emmaboda, Nybro, Lessebo och Uppvidinge. Området ligger emellan Växjö och Kalmar, mitt i klorofyllen där författaren Vilhelm Moberg en gång föddes och där sjöar, skog, stad och landsbygd samsas tillsammans med tre golfbanor.

Trivsamt i Nybro

Jesper Sjögren är klubbchef på Nybro Golfklubb, golfbanan mitt i Glasriket. Jesper är en utmärkt ciceron runt banan och jag känner redan vid öppningshålet, ett kort par 4-hål i dogleg vänster, att det här är trivsam skogs- och parkbana som jag säkert kommer att trivas på.
Mycket riktigt.
Banlayouten är omväxlande och stundtals med spännande hål, som säkerligen även utmanar riktigt duktiga spelare, och jag som medelgolfare trivs som fisken i vattnet. Speciellt när det kommer till de tre korthålen under de sista nio hålen.

Hål 12 mäter bara 118 meter från gul tee, och rolig att spela. Medan hål 15 är desto längre, 190 meter från gul tee och med vatten och allt och så hål 17, som enligt slopetabellen ska vara banans lättaste hål med handicap 18. Ha! säger jag bara. Par är svårt att göra, bogey desto lättare.
– De flesta är nöjda med bogey på det här hålet, säger Jesper Sjögren.
Tänkte väl det. Men hur som helst, efter rundan väntar Nettan med lunch i restaurangen. Hon serverar en riktigt god schnitzel med sås och bea samt pommes. Lunchen sitter som en smäck och är en fin avslutning på ett trivsamt besök på Nybro Golfklubb. Klubben erbjuder förresten även padel. De har två banor och du kan boka tid på deras hemsida.

Golfbana vid gammalt bränneri

Jag checkar in på Stora Hotellet i Nybro. I småländska Nybro, som de är noga med att poängtera på hemsidan. Det är ett anrikt hotell från 1935, men nyligen totalrenoverat med diskret lyx och charm i formgivningsstilen Art Déco.

Jag gillar att bo här. Det är ett snyggt hotell. Och middagarna under min vistelse var suveräna. Ett hotell som varmt kan rekommenderas som basläger för golf i Glasriket. Och förresten också som utgångspunkt för besök i flera av områdets glasbruk, inte minst närliggande Nybro Glasbruk.
Men nu ser jag främst fram mot att få spela golf på Emmaboda Golfklubb, som jag hört så mycket gott om. Det innebär att jag åker längst ned i söder i Glasriket till orten Vissefjärda.

Klubbens bana, Björketorpsbanan, ligger naturskönt vid Kyrksjön och Lyckebyån. Bredvid banan ligger även Sveriges äldsta bränneri. Det är Kyrkeby Bränneri med anor från 1600-talet. Än idag sker tillverkningen av potatisbrännvinet hantverksmässigt med ångmaskiner och hantverk. Brännvinet säljs lokalt i Systembolaget och enligt kännare ska brännvinet vara alldeles utmärkt, som förresten finns i flera varianter.
Innan jag träffar Göran Persson, ordförande i Emmaboda Golfklubb, står jag och tränar puttning. Det går så där. Även om jag anser mig själv som en relativt duktig puttare så känner jag att känslan inte riktigt är där idag.

Lektion av Singhs tränare

Farid Guedra, Emmabodas sympatiske pro sedan många år kommer fram.
– Hej Johan, (vi har setts förut), jag har tittat på dig en stund. Du har en riktigt bra känsla och du är en bra puttare med fin blick, men tekniken behöver du arbeta mer med.
Jag får många användbara puttips av Farid Guedra. Det tackar jag för!
Det som kanske är mest spektakulärt med Farid är att han är den tidigare världsettan Vijay Singhs tränare sedan 1988. Efter att de träfats i Nigeria så kom Singh till Sverige för att tävla på dåvarande Telia Tour och han blev på köpet hedersmedlem i Emmaboda golfklubb, där Farid Guedra var verksam som klubbpro. Resten är, som man säger, historia.
Farids entusiasm är smittande. Han älskar golf. Och han älskar att hjälpa och stötta juniorer, konfirmander, nybörjare, medlemmar, golfjournalister, Vijay Singh och egentligen vem som helst som vill bli bättre i spelet golf.

Rolig bana vid Kyrksjön

Göran Persson och jag ger oss ut på banan, av många ansedd som en av Sveriges vackraste golfbanor.  Det må vara hur som helst med den saken, men banan ligger naturskönt och utmanande längs Kyrksjöns strand. Man kan beskriva den som en medelsvår park- och skogsbana i ett småländskt landskap. Men småländskt menas ofta mycket sten och stengärdesgårdar med extra mycket huggorm i. Se upp när du letar boll bland stenarna!

Den naturskönt belägna banan med över 6 000 greenfeegäster årligen är en upplevelse i flera plan och en utmaning för alla spelare, oavsett spelstandard.
På Golfkrogen, en röd stuga med vita knutar, kan du äta en god bit mat i vacker miljö och det finns flera alternativ av boende direkt i anslutning till golfbanan. Här finns en ställplats för de som kommer med husbil eller husvagn och här finns även stugor för uthyrning. Stugorna har plats för fyra personer samt har ett enklare kök för självhushåll.

Avloppsvatten vattnar banan

Emmaboda är en progressiv klubb på flera sätt. Eller vad sägs om att man bevattnar banan med renat avloppsvatten från det närliggande avloppsreningsverket!
För sedan ett par år tillbaka har renat avloppsvatten säkrat vattenbehovet för Emmaboda Golfklubb och samtidigt minska övergödningen i Kyrksjön, Lyckebyån och i förlängningen Östersjön i och med att utsläppen minskar av näringsämnena kväve och fosfor. De blir också till en resurs för golfbanan.

– Vi är mycket stolta över att vi bevattnar banan med vatten från avloppsreningsverket här i Vissefjärda, berättar Göran Persson och fortsätter:
– Tricket är att behandla det renade avloppsvattnet med UV-ljus innan det släpps ut i våra dammar och för att sedan användas till att bevattna banan. Så när du går på toaletten i klubbhuset kommer avloppsvattnet i förlängningen banan tillgodo. Det kan man kalla ett vekligt kretslopp.

Obegränsad golf i Uppvidinge

Golfresan i Glasriket avslutar jag i den norra delen på Uppvidinge Golfklubb, som visar sig vara en trevlig 9-hålsbana med en blandning mellan park och äng. Inte oäven att spela och en rond går väldigt fort på den 2 269 meter långa banan med par 33, strax bredvid Änghultasjön. Jag tycker den är kul att spela och bland de bästa hålen är öppningshålet och hål 3. Slingan avslutas med två par 3-hål där det sista hålet är det längsta av dem med 144 meter från gul tee. Eftersom speltrycket var lågt vid mitt besök var det bara att bege sig ut igen.
– Vi har sällan kö så om du vill spela mycket golf är det Uppvidinge du ska vara medlem i eller besöka som gäst. Vi välkomnar alla hit, säger Åke Axelsson från klubben.


Han har helt rätt, den gode Åke. Och välkomnar, det gör hela Glasriket. Både till glashyttorna och golfbanorna.
Vad sägs om några birdies och lite krösamos!

Text: Johan Dahlqvist

Faktaruta

Lingon – krösamos – lingonsylt

I Småland finns det gott om lingon. Att gå ut i skogen och plocka bär har man gjort i alla tider i och under en period kunde man nästan bli rik på kuppen. Mängder av lingon skickades på järnväg till Tyskland och det var bra betalt. Därav benämningen ”skogens röda guld”.

Tillagning:

Du behöver 1 liter lingon och 1 liter vatten i en gryta. Rörsocker.

1. Hetta upp långsamt på medellåg värme. Låt sjuda i 15 minuter. Skumma av på ytan. Ta kastrullen av värmen.
2. Rör i 3 dl rörsocker, lite i taget tills sockret löst sig. Sjud sylten i 10 minuter på låg värme. (För att få fastare sylt kan du tillsätta pektin efter anvisning på paketet).
3. Tag av grytan från plattan och låt stå några minuter. Skumma noga och häll sylten i väl rengjorda burkar. Skruva på locket medan sylten är varm, samt vänd dem upp och ner. Då fäster sig locken väl och tätt!

Recept från Destination Glasriket

Boende

Stora Hotellet i Nybro
nybrostorahotellet.se

Kosta Boda Art Hotel
www.kostabodaarthotel.se

Golfbanor

Nybro Golfklubb
www.nybrogk.se

Emmaboda Golfklubb
www.emmabodagk.se

Uppvidinge Golfklubb
www.uppvidingegk.com

Se och göra

Granhults kyrka

Kyrkan är Sveriges äldsta träkyrka och byggdes på 1200-talet. Ligger i den norra delen av Glasriket.
granhultskyrka.org

James Bond 007 museum

Världens första James Bond 007 museum finns i Nybro. Bilar., motorcyklar och filmrekvisita. Inte minst Izabellas Scorupcos bikini från Goldeneye.
www.007museum.com

Mobergstenen

Platsen där en av Sverige störste författare genom tiderna, Nobelpristagaren Vilhelm Moberg föddes. Här berättas bland annat om Vilhelms fattiga barndom, där toaletten var en grop i marken. Finns i Moshultamåla nära Påvelsmåla, strax nordväst om Emmaboda och inte långt från Duvemåla.

Kosta Outlet
I Kosta finns 20 000 kvadratmeter shopping i 15 butiker av allt möjligt, inte bara glas.
www.kostaoutlet.se

Little Rock Lake
I Klavreström hittar du Europas längsta ziplinebana på över 2,6 kilometer.
www.swedenzipline.com

Kosta Glasbruk
Glasbruket är det äldsta producerande glasbruket i Sverige. Här har ugnarna varit tända sedan 1742. Och här kan du prova hyttsill, en tradition från tiden då glasugnarna användes till matlagning efter arbetstid. Glasburken i Kosta, Målerås och Bergdala erbjuder hyttsill med småländska specialiteter som kroppkakor, isterband och ostkaka.
kostaboda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights