Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Upplev Irlands Riviera – gröna golfbanor och sköna människor - Golfbladet
Golfbanor på IrlandGolfbanor utomlandsNyheter

Upplev Irlands Riviera – gröna golfbanor och sköna människor

Irlands mest kända banor finns kanske på öns norra och västra delar, men på en resa inför Irish Open far vi i stället söderut från Dublin. Här är både banor och människor sådär fantastiska som man alltid tänker att de ska vara på den gröna ön. Dessutom är det soligt och varmt som man definitivt inte tänker att det ska vara här.

Upplev Irlands Riviera – gröna golfbanor och sköna människor

Många golfklubbar, hotell och andra verksamheter som är beroende av turism har under pandemin haft det tungt utan de penningstinna amerikaner eller EU-medborgare från kontinenten som annars ger välkommet tillskott i kassan. Nu tycks dock Irlands livliga turism ha tagit fart rejält och Dublins flygplats är full med turister som sökt sig till den gröna ön för att njuta av live-musik och god mat, fantastiska golfbanor och fantastiska människor eller av någon annan outgrundlig anledning.

20 fantastiska golfhål

Vi styr kosan söderut och kör motorvägen runt Dublin och i den täta trafiken tar det ett tag att nå vår första destination, legendariska European Club i Brittas Bay. Här får banans kvaliteter konkurrens av skaparen, Pat Ruddys, fantastiska personlighet och när jag skojar till det och säger, ”Jag var här för inte så länge sedan så jag har redan hört alla dina historier” så svarar han med sitt finurliga leende, ”Det tror jag inte, jag har inte ens hört alla själv än”.

Pat Ruddy berättar historier inför nyfikna golfjournalister.

Och så fortsätter det. Pat Ruddy, som skulle blivit katolsk präst, men i stället först blev journalist och sedan bandesigner, är så underhållande att man nästan glömmer varför vi är här. Den ena historien avlöser den andra och när han mycket målande berättar om sin designfilosofi skrattar vi alla. Han ler och säger, ”Ni skrattar nu, men om fyra timmar så kommer ni att förstå varför jag lär hamna i helvetet när jag dör.”

Vacker bana, men svår!

På Ruddys meritlista finns många banor på Irland, med storheter som Sandy Hills på Rosapenna och Glashedy på Ballyliffin. Ingen av dem kan dock mäta sig med den fantastiska skapelse som är European Club, där han och hans familj sedan 1992 välkomnat gäster från hela världen. Alla som varit här är rörande överens om två saker. Det är en fantastiskt vacker bana. Och det är en fantastiskt svår bana! Banrekordet är ”bara” fyra under par och hålls fortfarande av Tiger Woods trots att det är många år sedan han kom på besök.

Trots att det är en solig, varm och vindstilla dag blir det ingen jakt på något banrekord. Tvärtom blir scoren underordnad när hål efter hål levererar en aldrig sinande ström av utmaningar. De sista nio hålen är mer spektakulära än de första nio, och tolvan har kanske en av världens längsta greener, 127 yards från framkant till bakkant och följs av ett fantastiskt vackert par 3-hål med greenen uppe i en sanddyn och hela Irländska sjön till vänster. Och då är det inte ens ett ordinarie hål utan ett av två ”extrahål” som Pat Ruddy lagt in i layouten.

Sunny south east

Efter en god middag och några timmars sömn på Kelly’s Resort Hotel & Spa är det dags att fara vidare söderut. Och vädret håller i sig så att vi nästan undrar om vi verkligen är på Irland. Det talas om ”the sunny south east of Ireland” som påstås vara ett mikroklimat med mer sol än någon annan del av Irland.

Nästa linksbana på den här lilla golftrippen till ”irländska rivieran” är Rosslare Golf Club. Hela banan ligger på en liten sandrevel med många fina linkshål trots väldigt få höjdskillnader. Trots brist på vind är banan knappast försvarslös och de många bunkrarna, förrädiskt platta greenerna med sina många små lutningar samt den höga ruffen kostar slag.

Det blir dock också några birdies under den klassiska linksvandringen nio hål ut och nio hål hem, och när vi hålat ut på det artonde hålet och samlas i restaurangen i det lilla klubbhuset är det många som har ett stort leende på läpparna. Den lilla linkspärlan som Rosslare erbjuder finns måhända inte med på någon av världens topplistor, men är en stor golfupplevelse till ett riktigt bra pris om man jämför med dyrbanorna som alla ”måste” spela.

Inte bara links

Irland sägs ha flest linksbanor av alla länder i världen, men ändå är de flesta av banorna på den gröna ön parkbanor. Vi hinner tyvärr inte spela någon av banorna på Powerscourt där vi första dagen tog en liten fikapaus för att besöka den makalöst imponerande slottsträdgården med träd och blommor från hela världen – bland annat oändliga planteringar av tulpaner av olika slag. Däremot ska vi få en chans att spela årets Irish Open-bana på Mount Juliet Estate, en bit inåt land mot Kilkenny.

Det här är inte vilken golfbana som helst. Vid det stora herresätet från 1752 och det lyxiga hotellet har självaste Jack Nicklaus ritat en mästerskapsbana som stått värd för en WGC-tävling inte bara en utan två gånger, med Tiger Woods och Ernie Els som vinnare. På vägen till hotellet får vi dock beskåda någon som inte är vinnare – en spelare har kört ned en golfbil i dammen vid artonde hålet och personalen försöker dra upp den med en hjullastare.

Efter ett snabbt dopp i den stora poolen i hotellets spa bjuds det en kulinarisk upplevelse i den högre skolan, med närodlade grönsaker och en makalöst mör köttbit som för inte så länge sedan satt på ett nötdjur som lugnt idisslade gräs inte särskilt långt från Mount Juliet. Dagen efter ringer väckarklockan tidigt så att en överdådig frukost kan komplettera utökningen av midjemåttet som pågått sedan en extrastor dessert var det minsta som gick att få fram vid fikapausen på Powerscourt.

Trots den lite amerikanska designen är banan lagom kuperad och vi väljer att gå i stället för att åka golfbil. Och det inte bara för att vi såg någon som råkat köra ned en sådan i dammen vid hål 18 dagen innan. Det är ganska brett och öppet från tee, med stora och inbjudande greener och många vackra hål som erbjuder riktigt ögongodis.

Glada och nöjda

Vi gissar lite på vad vinnarscoren i Irish Open ska bli och enas om att det nog blir någonstans kring 20 under par. Och mycket riktigt tar sedan Adrian Meronk sin första seger på DP World Tour med 268 slag, 20 under par. Riktigt så enkelt är det inte för oss vanliga dödliga trots att de lite mjuka greenerna har fin rull, men vi är ändå glada och nöjda när vi summerar både scoren och resan över en Guinness i det lyxiga klubbhuset.

Som sig bör avslutas den lilla trippen till Irland med en kväll och natt i Dublins Temple Bar, där den varma natten är lång och de många pubarna inbjuder till en vandring som inte står resans golfrundor långt efter. Den som inte upplevt stämningen här bör definitivt lägga till Temple Bar på måste-listan för nästa golfresa till Irland.

Text: Michael Broström

The European Club
www.theeuropeanclub.com

Rosslare Golf Club
www.rosslaregolf.com

Mount Juliet Estate
www.mountjuliet.ie

The Glenview Hotel
www.glenviewhotel.com

Kelly’s Resort Hotel
www.kellys.ie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights