Golfbanor i SverigeNyheter

Sköna vyer i Gävle

Sommaren är ett ypperligt tillfälle att upptäcka Sverige – varför inte besöka en helt ny plats? Nu när bollen är i spel vill vi gärna tipsa om Gävle. Här väntar inte bara riktigt bra golf och en vacker kust – låt oss för en gång göra upp med fördomen att det skulle vara Sveriges tråkigaste stad.

1 stad

Det finns två saker som inte får glömmas bort i packningen inför ett Gävlebesök: sköna promenadskor och en välsorterad golfbag. Gävle är nämligen en stad med en fascinerande historia och gott om platser och museer att upptäcka till fots (bland annat Sveriges Fängelsemuseum). De gamla stadskvarteren med sina trähus och kullerstensbelagda gator är mysigt att strosa runt i. Tack vare högskolan är Gävle en livlig stad som ändå behållit sin oemotståndliga småstadscharm.

Det är också fint att promenera längs med Gävleån bort till Boulognerskogen, en av landets största stadsparker. Så här års ska man såklart även besöka kusten och skärgården utanför.

Gästrikland blev känt som Järnriket under den stora järnbruksepoken då bruksorterna blomstrade. Faktum är att järnet har format livet och landskapet i Gästrikland i över tvåtusen år, vilket har satt tydliga spår i form av gruvschakt, vackra bruksmiljöer, smedjor och masugnar. Numera tar man med fördel med sig sina egna järn för att ge sig i kast med traktens golfbanor – de är både natursköna och utmanande.

2 hotell

Clarion Hotel Winn

Stadens hotell mitt i Gävle är inte bara en mötesplats för tillresande. Restaurangen Brasserie Absint har blivit stadens vardagsrum där både besökare och lokalbor möts för morgonkaffe, affärslunch, middagsdejt och drinkar i baren. Här finns 220 rymliga och modernt inredda hotellrum, med sköna sängar och allsköns bekvämligheter. Efter en god natts sömn väntar en riktigt bra frukostbuffé. Relaxavdelning med pool och gym gläder träningsentusiasten, eller den som önskar sig en spabehandling.
Norra Slottsgatan 9, www.strawberry.se

Engeltofta Sea Lodge Hotell

Vill du bo med omedelbar närhet till skog och hav är Engeltofta ett utmärkt val. Beläget tio minuter från stadskärnan, finns här en härlig anläggning med bekväma och moderna hotellsviter med havsutsikt och uteplats. Samtliga har ett komplett kök, vilket är en fördel för den som vill bo en längre tid och sköta sig själv. I hotellets huvudbyggnad finns annars restaurang och sommartid även kafé. På promenadavstånd väntar badstranden för sköna havsbad.
Bönavägen 118, www.engeltofta.se

3 restauranger

Matildas kvarterskrog

På Matildas kvarterskrog får man ett gott smakprov på vad Gästrikland har att erbjuda. Här serveras modernt svenskt med fokus på råvaror i säsong. Varför inte prova Nibblegårdsgrisen, som enligt utsago nästan uppnått samma klassikerstatus som husets oxfilé? Härlig feelgood och hög klass på mat och dryck. Interiören i den nordiska inredningens naturnära färgskala känns välkomnande.
Timmermansgatan 23, www.matildas.nu

Aktern & Fören

Gävle är en krogtät stad och man är nogräknad när det kommer till pizzor. Du kan därför vara säker på att få det bästa utav pizza, pasta och annan comfort food i denna mysiga restaurang, framröstad som Gävles bästa pizzeria av lokalborna.
Sjåaregatan 58, akternochforen.se

Taks Brygga

Att sitta vid vattnet och äta middag är alltid härligt. Särskilt när konceptet är okomplicerat och otvunget som hos Bryggan, belägen på Gävleån. Fisk på menyn som tillagas med kärlek och fina råvaror. Skulle sommarvädret stöka har Tak även restaurang och skybar i huset intill.
Södra Skeppsbron 22, taksbrygga.se

4 golfbanor

Gävle Golfklubb

En anläggning med mycket golf – och hög kvalitet. Till Gävle Golfklubb har golfentusiaster kommer sedan tidigt 1950-tal. På den tiden bestod banan endast av sex hål, men när du besöker klubben i dag väntar dig två fina 18-hålsbanor med olika karaktärer och med sin charm, Gamla banan och Avan, mästerskapsbanan där flera stora tävlingar spelats. Ett av banans höjdarhål är det 17:e som bland annat blivit utsett till topp 50 i Sverige. Dessutom finns en pay & play-bana med nio hål om du bara har tid för en kortare runda eller vill träna närspel. Den perfekta avslutningen på en golfdag får du sedan med ett besök i den trevliga fina restaurangen.
www.gavlegolf.com

Högbo Golfklubb

Vackert belägen i skogs- och parkmiljö bjuder Högbo Golfklubb in till spel med en 18-hålsslinga och en 9-hålsslinga. Hålen är varierade med en hel del intressanta utmaningar. Bland annat bidrar Jädraån som rinner genom banan med kluriga vattenhinder. Kvaliteten är hög, greenerna jämna och atmosfären på klubben härlig. Fem övningsområden finns också för dig som vill eller behöver vässa formen lite extra.
www.hogbogk.com

Älvkarleby Golfklubb

Alldeles intill vackra Dalälven ligger Älvkarleby Golfklubb, ritad av banarkitekten Jan Sederholm som var en mästare på att skapa former och linjer. Vad som utmärker denna parkbana är de stora ondulerade greenerna och den fina inramningen av träd där hålen spelas som i egna naturrum. Dalälven löper som en snäll följeslagare utmed ett antal hål. Att banan döpts till Lugnet känns på något sätt givet. Övernattning erbjuds i nybyggda stugor, kommer man med husbil/-vagn finns det även en fin ställplatsparkering med utsikt över banan och Dalälven. Golfrestaurangen Älvan ser till att man aldrig behöver gå hungrig.
alvkarlebygk.com

Mackmyra Golf

Mackmyra är inte bara golf. Det är också en by, en herrgård, ett anrikt järnbruk och sedan 1999 ett whiskydestilleri. Golfbanan består av 9 hål (par 3, 4 och 5) i öppen bruksmiljö. Liten men naggande god och lagom svår. Varför inte avsluta med whiskyprovning efter rundan i Mackmyra Whiskyby? Golf och whisky har ju som bekant ett i vissa kretsar invant samband.
www.mackmyragolf.se

5 tips

Wij Trädgårdar

”Det här är en trädgård som ska synas, doftas, smakas och höras. Det sägs att den känns också.” Det är grundaren Lars Krantz egna ord om Wij Trädgårdar, den nyskapande trädgårdsparken i Ockelbo strax norr om Gävle. Boka en guidad visning av parken och trädgårdarna och ta del av årets tema ”Vackert och viktigt”. I Trädgårdens Hus finns även ett charmigt hotell där man kan övernatta i rum med utsikt över den vackra rosträdgården.
wij.se

Njut av vågskvalp

I Gävle vill man gärna befinna sig nära vatten. Kuststräckan erbjuder massvis av smultronställen för vågskvalp och sand mellan tårna. Ett tips är att ta Limöbåten till Axmar Bruk för lunch och en kajaktur, följt av sol och bad på idylliska Limön. Kommer ni med egen båt till Gävle finns många fina gästhamnar och vikar att ankra upp i.
www.visitgavle.se/sv/gavlekusten

Musikaliska tongångar och fin arkitektur

Gävle Konserthus är spelplats för musikupplevelser av vitt skilda slag – från mongoliska strupsångare till rockband och körmusik. Själva konserthuset är ritat av arkitekten Bo Karlberg och har inspirerats av naturen runt omkring. Vackert beläget vid Gavleån tar man med fördel en fin promenad dit.
www.gavlekonserthus.se

Mackmyra Whiskyby

Whiskybyn är en av flera verksamheter på Mackmyra Bruk, strax utanför Gävle centrum. Här tillverkas svensk single malt-whisky och gin med stor kunskap kring hantverket. Ta en guidad tur i destilleriet och sätt smaklökarna på prov i en whisky- eller ginprovning. Kanske vill du själv bli fatägare och följa hur din egna whisky mognar?
se.mackmyra.com

Högbo Bruk

Om du tänkte spela på Högbo se till att ha lite tid över för ett besök på bruket intill. Det gamla järnbruket utgör ett stycke svensk brukshistoria med anor ända till mitten på 1600-talet. I dag är det ett fint friluftsområde med en unik kombination av natur och kulturhistoria. Besök hantverkare, butiker och matställen och prova på roliga aktiviteter för både stora och små.
www.hogbobruk.se

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights