Golfbanor i USANyheter

USA öppnar upp – och en svenskägd klubb står redo

USA öppnar upp för turister och resande igen och Joakim Sabel, en av delägarna till den enda svenskägda golfanläggningen i USA, jublar.
— Äntligen kan vi ta emot gästpelare från Sverige och Europa till vår fina anläggning på Floridas östkust, säger Joakim Sabel.

2019 köpte Joakim Sabel med kompanjoner den rätt nedgångna golfbanan i Jensen Beach, Florida. Man började ett mödosamt arbete att få fason på banan. Jensen Beach är enligt Joakim Sabel den enda svenskägda golfbanan i USA.
— Men sedan kom pandemin, säger Joakim Sabel och suckar. Allt bara dog. Inga reste, inga turister, inga svenskar på plats, inga inhemska golfspelare från andra delar. Då var det nattsvart för ett tag. Jag har läst statistik där det stod att Florida tappat 50 miljoner turister under pandemin. Alla var väl inte golfare, men rätt många reser till ”Solskensstaten” för att spela på delstatens lite över 1000 golfbanor.
Nu ser det dock ljusare ut. USA har öppnat upp och redan kan man träffa på svenskar på golfbanan.

Joakim Sabel och Johan Tumba på Jensen Beach.

— Nu har vi fått ordning på klubben med klubbhuset, maskinparken och golfbanan. Och så kommer vi ha några av delägarna, Johan Tumba och hans hustru Malin, på plats på klubben. Jag kommer också att vara där under vinterhalvåret, säger Joakim Sabel.
Delägare är också Niklas och Nina Österlind samt Björn Bergentoft.

Började utanför Rimbo

Att köpa ganska nedgångna banor och förbättra dem verkar vara lite av Joakim Sabel och hans kompanjons signum. Han och kamraten Niklas Österlind köpte Lisinge Golfklubb strax söder om Rimbo i Roslagen 2018. Lisinge Golfklubb bildades i slutet av 1980 talet. Marken var fin och i Sverige byggdes och planerades det golfbanor i varje hörn. Banan öppnades 1990 med fint klubbhus och bra krog, Golfshop, Pro och bra skick.

Sparren GK. Foto: Jacob Sjöman.

Joakim Sabel var klubbens pro mellan 1991-92 och då var banan en av de bättre i Stockholmsregionen. Men någonting hände. Från och med golfboomens ”peak” 2004, så gick det nedåt för klubben. Antalet medlemmar sjönk, banans kvalitet sjönk, andra banor byggdes och konkurrensen hårdnade. Lisinge hamnade i bakvatten och förföll mer och mer. Tills 2018.
— Vi hade ett mål med att göra Lisinge stort igen- eller Sparren, som anläggningen numera heter, berättar Joakim Sabel.
Det har man lyckats med så av bara farten köpte man Jensen Beach Golf Club och håller där på att göra om samma resa som med Sparren.

Tommy Fazio designad bana

Banarkitekten Tommy Fazio, som kanske är mest känd för sin design av den andra banan på Trump National Golf Club i Bedminster, har i Jensen Beach skapat en naturanpassad bana. Inte helt vanligt i Florida där man gärna ”shapar och ändrar naturen”. Banan kan spelas av alla med utmaningar från alla de fem olika utslagsplatser som finns på varje hål. Från back tee mäter banan 6918 yards och är en ganska svår nöt att knäcka. Även för de tidigare tour-spelarna Johan Tumba och Joakim Sabel.

Jensen Beach. Foto: Michael Broström.

Annars har man arbetat med att göra banan mer spelbar genom att sänka höjden på ruffarna och figurklippa fairways. Greenerna ta om hand extra med ett specialprogram för att få bukt med ogräs och grässjukdomar.
— Vi har en utvecklingsplan klar för både golfbana och klubben och vi är på god väg att få anläggningen riktigt bra igen. Redan nu kan vi med stolthet välkomna alla, säger Joakim Sabel.

Satsar på juniorerna

Nytänk har de nya ägarna också tagit med sig. Eller vad sägs om barnmedlemskap för 300 dollar per år? Och då får barnen faktiskt spela på banan, något som inte är så vanligt i USA.
— Vi har också tagit emot juniortävlingar med öppna armar. Det är väldigt ovanligt i Florida eftersom medlemmarna ofta vill ha sin bana ifred, säger Joakim Sabel.
Men det har visat sig att medlemmarna i Jensen Beach Golf Club tycker om att det spelas juniortävlingar på banan och gillar att det är liv och rörelse och att det händer något på klubben.  

Jensen Beachs klubbhus med den amerikanska och svenska flaggan. Foto: Michael Broström.

Området runt Jensen Beach, som ligger runt en timme och 45 minuter norr om Miami och runt lika långt sydost från Orlando och där det bor närmare 12 000 invånare, är perfekt att besöka. Det lär finnas 49 hotell inom tio minuter från banan och stranden, ”beachen”, ska vara en av Floridas finaste ”public beach”, alltså öppen för alla och inte privat. Här finns också 36 golfbanor i närområdet.

— Nu hoppas vi på att fler svenskar hittar till oss. Vår målsättning startar ganska lågt efter pandemin och allt. Vi är glada om upp till tio svenskar i veckan besöker oss. De kommer inte att bli besvikna!

Joakim Sabel ser fram emot säsongen 2022. Foto: Peter Cordén.

Text: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights