NyheterTävlingar

Världens största par-golftävling för amatörer

International Pairs är världens största par-golftävling för amatörer med nationellt registrerat handicap. Tävlingen är specifikt riktat och utformat för att ge golfamatörer från världens alla länder möjlighet att mötas på samma villkor.

Tävlingen skapades i Storbritannien 1998 och har sedan dess vuxit varje år och den fortsätter att expandera internationellt med nya länder som regelbundet tilkommer.

International Pairs World Final Series är en internationell golftävling som sedan starten för cirka 20 år sedan lockat över en miljon amatörgolfare från över 40 länder. Den var ursprungligen tänkt som en nationell klubbtävling i Storbritannien men fick omgående stort intresse från övriga Europa.

Den skandinaviska delen av International Pairs representeras av Jörgen Kirchhoff som har arbetat inom resebranschen i mer än 30 år.

Jörgen Kirchhoff är ansvarig för International Pairs i Skandinavien.

2019 blev han inbjuden av grundarna av International Pairs att se världsfinalen i Algarve. Jörgen förstod direkt att detta var något mycket speciellt, och de kom överens om att introducera tävlingen i Skandinavien.

– Jag känner mig privilegierad och tacksam att få arbeta med en så unik och rolig produkt och att kunna dra fördel av min närvaro och mina kontakter i Portugal och även använda mina rötter och mitt nätverk i Skandinavien, säger Jörgen.

I år var det 25 tävlingar i Sverige, med en final i september på Sands Golf Club utanför Jönköping. Paul Welén och Bengt Westman från Trelleborg vann kvaltävlingen den 20:e juli på Trelleborgs GK. De var även starkast i finalen på Sands GC där de besegrade 26 andra par och kvalificerade sig därmed till världsfinalen i Obidos i Portugal 6-10 november.

Paul och Bengt valde att åka ner till Portugal några dagar innan finalen och blev hämtade på Lissabon flygplats lördag morgon av tävlingsledare Jörgen på flygplatsen. Detta gav dem tid att spela ett extra varv på de läckra banorna Bom Sucesso och på Royal Óbidos.

I finalen fick Paul och Bengt spela med ett par från Dominikanska Republiken (dag 1), ett koreanskt par (dag 2) och ett par från Indien (dag 3). Det kommer lag från hela världen till finalen och utöver själva tävlingen blev det några dagar där vänskap skapades nya kontakter knöts. Trots att det faktiskt var en finaltävling över 36 år häl var det många deltagare som tyckte att det var lika viktigt att vara på plats och njuta av arrangemanget som att försöka vinna.

Stämningen var på topp hela finalveckan.

Paul och Bengt gjorde en klart godkänd insats. Med en kanonrunda andra dagen blev det till slut en hedrande 10:e plats med totalt 74 poäng (33+41).

Finaltävlingen avgjordes på Bom Sucesso norr om Lissabon. I området finns det fyra banor nära varandra och den avslutande galamiddagen hölls på Royal Óbidos Evolutee Hotel. Även om det blev några fantastiskt lyckade finaldagar i Portugal tror Jörgen att världsfinalen kommer att spelas på en annan plats 2024.

Världsfinalen spelades på Bom Sucesso utanför Lissabon.

Det finns flera spännande länder på listan av kandidater, men att Sydafrika nog är den mest sannolika plats för 2024 stora världsfinal – vilket han hoppas mycket på.