NyheterTävlingar

Vasatorps Golfklubb blir värdbana för Volvo Car Scandinavian Mixed 2024

Det blir Vasatorps Golfklubb som kommer att stå som värdbana för Volvo Car Scandinavian Mixed nästa år. Golfklubben har under åren arrangerat en mängd stora tävlingar. Och nästa sommar är det alltså dags igen.

Tävlingen som arrangeras tillsammans med DP World Tour och Ladies European Tour återvänder alltså till södra Sverige och nu till staden Helsingborg. Tävlingen är världens första helt jämställda golftävling och består fortsatt av 78 kvinnor och 78 män som spelar om en gemensam prissumma och pokal.

Vasatorps Golfklubb bildades i januari 1973 och de första nio hålen stod snabbt klara, och redan 1974 kunde klubben ståta med en färdig anläggning på 18-hål. Redan då var klubbens medlemsantal 700, vilket i dag har vuxit till ca 3 700 st. Anläggningen ligger bara 20 minuter från centrala Helsingborg och klubben har nu sammanlagt 54 hål på fyra olika banor av skiftande karaktär. Från den slopade niohålsbanan med suveräna möjligheter till inspelsträning, till TC som kräver ett helt nytt strategiskt tänkande, både av motionsgolfare och elitgolfare.

Golfklubben stod värd för Scandinavian Enterprise Open åren 1978–1980. Där tävlade många av de största stjärnorna från European Tour (numera DP World Tour), inklusive de tidigare mästarna Seve Ballesteros och Sandy Lyle.

I augusti 2002 avgjordes Compaq Open på Vasatorp där Annika Sörenstam stod som segrare. Tävlingen var en av de största på Ladies European Tour men framförallt rankades den som en av de mest populära bland världsstjärnorna. Inte mindre än 63 000 åskådare besökte Vasatorp under dessa tävlingsdagar.

Annika Sörenstam har stått som värd för Volvo Car Scandinavian Mixed under tre upplagor, vilket visar på hennes engagemang för att främja mångfald inom golf och leda ett nytt förhållningssätt till spelet i Sverige. Sörenstam kommer dra ner på sina spelåtaganden och tar ett steg tillbaka från sitt värduppdrag och koncentrerar sig på att inspirera nästa generation med ANNIKA Foundation.

– Det är verkligen en stor ära att vara medarrangör till Volvo Car Scandinavian Mixed och är något vi har längtat efter, säger Louise Friberg, vd och klubbchef på Vasatorps Golfklubb.

– Att nu Tournament Course blir värdbana till Volvo Car Scandinavian Mixed 2024 är helt i linje med vår historia och vårt mål framåt. Att flera av Sveriges idag lysande golfstjärnor har gått riksidrottsgymnasiet i Helsingborg och tränat på Vasatorps Golfklubb under skoltiden gör verkligen att cirkeln sluts. Att få se tidigare elever och idag världsstjärnor ”komma tillbaka” till oss är fantastiskt.

– Vi har som målsättning att slå vårt tidigare åskådarrekord under Compaq Open, så varmt välkomna till fantastiska dagar tillsammans med fantastiska spelare och förebilder!

Årets upplaga av Scandinavian Mixed drog mycket folk till Ullna GC. Foto: LET.

Efter ännu en lyckad upplaga som spelades på Ullna Golf & Country Club i somras, där engelsmannen Dale Whitnell drog det längsta strået och stod som segrare 2023, ser tävlingen fram emot att fortsätta bryta ny mark och inspirera framtida generationer inom golf. Efter Linn Grants historiska seger på Halmstad 2022 där hon blev den första kvinnliga vinnaren på DP World Tour har evenemanget bara fortsatt att växa, både på en nationell och internationell nivå, och man kan se en stark tillväxt inom den svenska golfen.

– Tävlingen har verkligen satt sig på kartan och växer sig stark både på en nationell och internationell nivå. Detta i samband med att många unga svenska spelare såsom Ludvig Åberg, Vincent Norrman, Linn Grant och Maja Stark gjort ett stort avtryck inom golfen och tagit klivet in på den globala scenen. Det är just dessa spelare som är otroligt viktiga för oss med sin inspiration till den yngre generationen i Sverige där vi ser stor potential, säger Claes Nilsson, vd för We Do Sports och initiativtagare till Volvo Car Scandinavian Mixed.

– På arenan ser vi ser stora möjligheter till att skapa en oförglömlig upplevelse och atmosfär för både spelare och besökare, något som är ett av våra kärnvärden. Koncept såsom vårt Partyhål är något vi ständigt fortsätter att utveckla och förbättra för att säkerställa en unik upplevelse och stämning väl på plats.

– Vi är så glada och ser väldigt mycket fram emot att Volvo Car Scandinavian Mixed kommer att spelas på Vasatorp Golfklubb i Helsingborg nästa år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights