Livsstil

6 orsaker till varför tennisspelaren blir en bra golfare.

Det är flera av alla duktiga golfspelare som börjat sin karriär på en helt annan bana. Annika Sörenstam ville bli en ny Björn Borg. Hon tränade i Kungsängens tennisklubb men hittade ingen ”sparringpartner” som var bättre än hon själv. Utvecklingen gick inte i den fart hon förväntade sig. I golf kunde hon nöta och nöta på egen hand.

Från bana till bana

Golf fanns förresten redan i familjen då mamma Gunilla och pappa Tom spelade mycket på nystartade Bro-Bålsta GK. Annika Sörenstam insåg tidigt att golf var hennes framtid. Hon började som banarbetare på Bro-Bålsta GK och kontorist på PGA-kansliet på Lidingö GK.

Annika Sörenstam

Och tennis, det var också Charlotte Montgomerys stora intresse innan hon sadlade om till golf. Hon var dotter till Henry och Barbro Montgomery och barnbarn till affärsmannen Ragnar Söderberg. År 1971, när Charlotte var tolv år och tio månader, slutade hon plötsligt med tennisen där hon var en lovande talang.

Prova på golfen

I stället ville hon testa golf och mamman stöttade dottern nya val. Barbro Montgomery var styrelsemedlem i was Svenska Golfförbundet 1979–1986 och tjänstgjorde som en icke-spelande kapten för damernas juniorlandslag 1977–1979 och damernas 1979–1986.

Ellsworth Vines rankades efter säsongen 1932 som etta i världen bland manliga amatörspelare i tennis och räknas som en av tidernas främste tennisspelare. Men 1940 lämnade Ellsworth Vines tennisen helt och blev istället professionell golfspelare och instruktör. Han blev elitspelare i golf och är den ende som verkligen varit i topp i båda sporterna. År 1951 nådde han semifinalen i PGA Championship.

Ingen slump

I den manliga golfvärlden finns flera exempel på duktiga tennisspelare som hellre ägnat sig åt golf. Och kanske är det ingen slump?
Enligt tennisconnected.com finns det 6 bra anledningar till varför tennisspelare blir så bra på golf.

6 orsaker varför tennisspelaren blir en bra golfare.
  1. Ökad underarmsstyrka

Du som spelar tennis vet hur sporten ger en utvecklad underarmsstyrka. Vad betyder det då för ditt golfspel? Ju starkare armen är, desto längre kan du slå en boll. Faktum är att golfare som också spelar mycket tennis har rapporterat en ökning av sin svingstyrka och att de kan slå bollen i genomsnitt 10-20 meter länge.

  1. Bra samordning

Både golf och tennis kräver bra koordinationsförmåga och i synnerhet goda samordningskunskaper. I tennis måste dina händer och kropp reagera och svara snabbt på vad ögonen ser för att effektivt slå bollen. I golf är koordinationen mellan hand och öga avgörande för att man ska ha kontroll över sin sving och slå bollen som man tänkt.

  1. Mental styrka & strategi

Vissa sporter kräver mer fysisk styrka och uthållighet, medan andra kräver att du har en hel del mental styrka för att lyckas. Tennis och golf faller inom den senare kategorin.

Naturligtvis måste du vara fysiskt skicklig för att spela tennis, men du behöver också mycket mental uthållighet så att du inte ger upp. Du måste fokusera på att vinna varje enskild poäng och aldrig låta något personlig tvivel smyga sig in i ditt spel. Golf skiljer sig inte från tennisen där. Faktum är att många professionella golfspelare, exempelvis den nu avlidne Jim Flick och Chi Chi Rodriguez, 85, tidigare sagt att sporten är 80-90 procent mental.

Chi Chi Rodriguez, puertoricansk golfspelare som idag är 85 år.

Tänk på det. Golf är ett spel där det krävs mycket tålamod och uthållighet. Så stress kan leda till en åtstramning av fel muskler och göra så att din boll går i fel riktning.

  1. Liknande hållning

Om du redan spelar tennis kan du enkelt justera hållningen för att säkerställa att du har en stark sving när du spelar golf. Tänk dig att du väntar på att få bollen på tennisbanan. Dina fötter är isär, dina axlar är avslappnade och din kropp är redo. Nu byter du helt enkelt ut din tennisracket mot golfklubbor och lutar överkroppen något så att ditt klubbhuvud rör vid marken. Du är nu i golfadresspositionen. Så enkelt är det att byta hållning från att spela tennis till golf.

  1. Utmärkt ryggstyrka

Både tennisspelare och golfspelare måste ha god ryggstyrka för att kunna spela effektivt, även om golf kan verka som en ganska icke-fysiskt krävande sport. Styrkan i ryggen gör att du kan förbättra din rörelse och balans samt öka kraften i slagen, som är viktiga om du vill vara bra på tennis eller golf. Därför kommer tennisspelare, som redan har en bra korsettstyrka att lyckas med golf mycket snabbare än de som inte har denna fysiska kraft.

  1. Förmågan att lära sig en ny sport

Om du har tillbringat flera år på att analysera och förbättra din tennisteknik, är du redan inställd på de färdigheter som krävs för att lära dig och behärska att svinga en golfklubba. Båda dessa förmågor tar mycket tid, ansträngning och beslutsamhet att bli skickliga i. Om du redan har koll tennissvingen, bör det inte ta dig så lång tid att kunna svinga en golfklubba effektivt.

Bryson

Sammanfattningsvis kräver båda dessa sporter mycket av spelarna. Du måste vara mentalt, fysiskt och tekniskt starkt och ha förmågan att lyckas på egen hand utan några lagkamrater för motivation.

Vill bli bra i tennis

Så oavsett om du är en tennisspelare som tycker om att prova på att spela golf, eller om du är en flitig golfare som alltid velat bli bra i tennis, gör det! Du kommer förmodligen att bli mycket bättre än du tror!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights